Sus

Toata lumea isi doreste sa viziteze Franta, dintr-un motiv sau altul. Unii, pentru rezonanta istorica sau pentru aromele din Provence, altii pentru faima literara sau pentru culorile Coastei de Azur. Va propunem un tur complet al Frantei, in care sa va bucurati de tot ce are mai frumos de oferit. In continuare, vorbim despre cateva dintre punctele de atractie incluse in itinerariu.

Lyon

basilique de Fourvière

In doar 3 cuvinte, Lyon inseamna tipicul „art de vivre” frantuzesc, adica o combinatie perfecta intre bucuria de a fi cu familia, cu prietenii, de a manca, a bea, a crea si a aprecia cultura. Lyon este incantator prin muzeele impresionante, viata culturala bogata, atmosfera sofisticata si adevarate fantezii culinare.

Sculptat in timp de cele doua rauri – Rhone si Saone, Lyon-ul este cunoscut pentru centrul istoric incantator. Vieux Lyon, orasul vechi, este fermecator prin casele construite in stil tipic renascentist, in jurul unei curti aflate in mijloc.  De pe dealul Fourviere, unde se ajunge cu funicularul, domina orasul Basilica Notre-Dame de Fourviere, construita in 1872 si 1884 pe locul ocupat odinioara de un forum roman. Basilica este inchinata Fecioarei Maria, care a slavat orasul de ciuma care facea ravagii in Europa la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Valea Loirei

amboise14

Daca in urma cu sute de ani Valea Loirei reprezenta o zona strategica importanta, un fel de frontiera intre nordul si sudul Frantei, in timp a devenit „locul de joaca” al regalitatii si nobilimii, care a inceput sa construiasca aici castele extravagante. In itinerariul pe care vi-l propunem sunt incluse castelele Chenonceau si Amboise. Chenonceau, fosta resedinta a Dianei de Poitiers si a Catherinei de Medicis, este al doilea cel mai vizitat castel din Franta, dupa Versailles. Construit in secolul al XVI-lea, este minunat mobilat si intretinut, iar gradinile minunate va vor fermeca. Amboise, fosta resedinta a lui Carol al VIII-lea si Francisc I, este asezat pe un promontoriu si ofera o priveliste minunata asupra Loirei. Amboise isi dezvaluie secrete medievale precum pasaje subterane un maiestuos turn al cavaleriei, dar incanta si prin peisagitica gradinilor si prin colectia exceptionala de mobila in stil gotic si renascentist.

Mont Saint Michel

baie-du-mt-st-michel_large_rwd

Pe o insula stancoasa, expusa mareei puternice, intre Normandia si Britania se afla o abatie benedictina inchinata Sf. Mihail si satul care a crescut la poalele sale. Abatia a fost construita intre secolele al XI-lea si al XVI-lea si este o adevarata capodopera artistica si tehnica, tinand cont de conditiile impuse de mediul inconjurator.

Paris

0_4200_0_2800_one_Montmartre_Lagarde_16

Cateva dintre faimoasele obiective pe care le vizitam in Paris sunt Versailles, Catedrala Notre Dame si Montmartre.

Versailles, aflat la aproximativ 20 km de Paris, a fost centrul politic al Frantei timp de aproximativ 100 de ani, astfel ca nu este faimos doar pentru frumusetea arhitecturala, ci si ca simbol al monarhiei absolute.

Notre Dame de Paris sau, pur si simplu, Notre Dame este unul dintre cele mai pure exemple de arhitectura gotica si probabil una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume, atat datorita stilului arhitectural, dar si legendei Cocosatului de la Notre Dame, care s-a tesut in jurul ei.

Pe vremuri doar un deal cu o inaltime de 130 metri aflat in nordul Parisului, Montmartre a devenit ulterior o adevarata enclava a artistilor parizieni, in timpul Belle Epoque numerosi artisti aveau atelierele sau locuiau aici. Dali, Modigliani, Monet, Picasso sunt doar cativa dintre ei. In zilele noastre, Montmartre este iubit de turisti pentru basilica Sacre-Coeur, cunoscuta pentru domurile sale albe, dar si pentru atmosfera boema.

]]>