Sus

Prima intalnire cu frumosul oras dunarean a fost una surprinzatoare… Dupa ani de confruntari si schimbari ma asteptam sa gasesc o capitala ravasita de conflicte… Belgradul sau Orasul Alb, ne-a intampinat surazator in lumina aurie de toamna, un oras cochet, cu monumente impresionante, o viata de noapte atractiva si un centru istoric bine pastrat, presarat cu galerii de arta cochete, cafenele boeme si restaurante traditionale.

Belgrade cityscape on Danube

Una dintre cele mai vechi capitale europene, locuita inca din antichitate, poarta de acces deopotriva catre Balcani si Europa centrala, situata la confluenta a doua cai navigabile internationale – Dunarea si Raul Sava, exercitand o importanta strategica de-a lungul a patru Imperii – Roman, Bizantin, Otoman si Austriac, Belgradul este acum un oras modern, o destinatie turistica ideala pentru un sfarsit de saptamana reusit.

belgrad-21
Am pornit sa descoperim orasul de la Piata Republici – locul in care se intalneste trecutul cu prezentul si se afla unele dintre cele mai reprezentative cladiri publice – Muzeul National si Teatrul National, apoi ne-am indreptat pe cea mai veche artera a orasului Knez Mihailova catre fortareata Kalemegdan – unul dintre cele mai frumoase parcuri europene, oferind o incursiune in istoria milenara a orasului, dar si o priveliste impresionanta spre confluenta Dunarii cu raul Sava. Pe traseu ne-am bucurat sufletele cu o vizita la Catedrala Ortodoxa – construita in perioada 1837-1845 pe locul unei biserici mai vechi, in still clasic, cu elemente de baroc tarziu, inchinata Sf. Arhanghel Mihail, decorata de unul dintre cei mai importanti pictori ai secolului al 19 lea, adaposteste ramasitele a doi sfinti sarbi, a unor importante figuri din cultura sarba, dar si din familia regala Obrenovic.
kalemndan
Dupa – amiaza ne-am relaxat in Skardalija – zona de intalnire a artistilor, jurnalistilor, scriitorilor si muzicienilor, locul in care poti degusta cele mai bune bauturi, dar si delicii gastronomice, am intrat in atmosfera inedita a tavernelor locale, bucurandu-ne de reprezentatia oferita de unele dintre legendarele formatii ce anima centrul vechi.
Am inceput o noua zi cu o vizita in “orasul interzis” , la Complexul regal. Palatul Regal si Palatul Alb, au fost construite la inceputul secolului XX, devenind casa familiei regale si mai tarziu a Maresalului Tito. Interiorul frumos decorat, gazduind importante opere semnate Pussin, Breughel, Canaletto, Veronese si  Rembrandt ne-a pregatit pentru un pranz de exceptie la Beton Hala. Situata pe malul raului este una dintre locatiile populare ale orasului, aici se afla unele dintre cele mai bune restaurante decizia de a alege intre Frida, Sakura sau Iguana, devenind una realmente dificila.
apartmani-beograd, novi dvor(1)
Seara ne-am decis sa experimentam viata de noapte, belgradenii ne-au dat drept favorite 10 cluburi ce functioneaza pe timpul verii, se deschid la inceputul lunii Mai si se inchid la sfarsit de Septembrie, poate cele mai cautate fiind cluburile plutitoare Freestyler, Lasta sau Splav 96. Daca ti-ai luat cu tine costumul de baie nu rata Hot Mess Club cu a sa piscina in aer liber si petreceri ce incep dimineata si se termina tarziu in noapte.
zurka-freestyler-2
Incursiunea noastra belgradeana s-a incheiat cu o sesiune de cumparaturi, dar au mai ramas multe lucruri de descoperit si experimentat.

Chiar daca ati vizitat sau nu al patrulea oras ca marime de pe Dunare va invitam sa-l descoperim impreuna in programul nostru de 1 Decembrie.