Sus

Bulgaria

Plaje întinse, All Inclusive și istorie capturată în piatră

Când spui vacanță în Bulgaria, spui All Inclusive. Plaje întinse, resorturi grandioase, servicii de calitate, munți împăduriți și mănăstiri cu detalii arhitecturale aparte, care se completează cu orașele agitate și viața de noapte vibrantă. Este tărâmul care îți oferă o mulțime de posibilități de a-ți petrece vacanța. Dacă iubești plajele, aici e raiul tău, iar dacă îți plac drumețiile, descoperirile culturale și arhitecturale, pășește spre interiorul țării, unde natura se îmbină grandios cu istoria, oferindu-ți aventuri de neuitat… Cum să nu-ți dorești o vacanță în Bulgaria, când toate facilitățile îți sunt la îndemână? Mica țară balcanică este considerată una dintre diamantele Europei de Est. Aici se află Munții Balcani, Rila, Pirin și Rodopi, care croiesc un decor perfect pentru orașele tradiționale ale Bulgariei, bogate în patrimoniu cultural. De-a lungul țărmului Mării Negre, plajele de nisip flanchează țara, iar stațiunile cosmopolite de pe litoral îngrijesc turiștii de pretutindeni.

Bulgaria se află în sud-estul Europei, în partea de nord-est a Peninsulei Balcanice. Este o țară europeană balcanică, mărginită de Marea Neagră și traversată de Dunăre. A fost o țară ocupată timp de milenii, iar nenumăratele ruine, biserici vechi și fortărețe impunătoare vizibile și astăzi sunt o amintire constantă a narațiunii unice a Bulgariei.

Atracții Bulgaria

Sate tradiționale
Orașe antice
Stațiuni de munte
Stațiuni de litoral
Plaje populare
Gastronomie
Biserici și mănăstiri
Cultură și tradiții

Mănăstire Bulgaria

Sunny Beach, Bulgaria

Litoralul bulgăresc.

Plaje lungi, nisipoase, și mii de turiști care le vizitează în fiecare an. Casa a aproximativ 400 km de coastă, riviera Bulgariei este căptușită cu plaje frumoase și stațiuni bine amenajate turistic. De la locurile de joacă pentru copii, la centre de activități nautice și până la plaje izolate pentru nudiști, Bulgaria îți deschide porțile în fiecare sezon de vară, oferind fiecăruia dintre noi posibilități de relaxare, de petrecere a timpului liber. Datorită stațiunilor de pe litoral, precum Primorsko (și prețurile care concurează bine cu cele din Europa de Vest), litoralul bulgăresc atrage sute de mii de turiști străini în fiecare an. Chiar și cele două mari orașe ale coastei, Varna și Burgas, au plaje atractive, aflate la doar câteva minute de inimile lor urbane. Și în timp ce Sunny Beach, Sozopol și alte preferințe sunt bine dezvoltate, în zonele de nord și sud, încă există o mulțime de golfuri nedescoperite. Printre cele mai populare stațiuni de vară ale litoralului bulgăresc sunt: Sunny Beach, Nisipurile de Aur, Albena, Dyuni, Elenite, Primorsko, Sfinții Constantin și Elena și orașele Varna și Burgas.

Pădurile și munții Bulgariei

Peisajul montan al Bulgariei sporește pulsul excursioniștilor, bicicliștilor și schiorilor. Șapte zone de munte îmbogățesc în întreaga țară, iar lacurile glaciare strălucesc între aceste vârfurile lor. Rețelele de trasee și hizhas (colibe de drumeție) permit accesul la frumusețe naturală brută, oferind panorame ascunse în zona Stara Planina și o priveliște de basm a răsăritului de pe cel de-al doilea vârf al Bulgariei: Muntele Vihren (2915m). Între drumeții printre satele Rodopi, aventură pe câmpurile de schi din Bansko și observarea păsărilor în Parcul Național Pirin, Bulgaria are multe de oferit iubitorilor de natură, de sporturi în aer liber. Printre cele mai renumite stațiuni montane sunt Borovets, Pamporovo, Bansko și Vitosha.

Biserici și artă religioasă

Bogatul patrimoniu cultural al Bulgariei include numeroase biserici și mănăstiri, considerate astăzi capodopere. Ajuns aici, descoperi biserici cu arhitecturi unice în lume, împodobite cu detalii din aur și picturi în miniatură. Biserica Aleksander Nevski din Sofia și mănăstirea Rila din secolul al XIX-lea atrag crendincioși și pelerini de pretutindeni, în timp ce sculpturile din lemn ale lui Tryavna și picturile apocaliptice ale lui Bachkovo sunt apreciate la nivel internațional. Și bisericile ortodoxe, chiar și din cele mai mici sate, se remarcă prin detalii aparte precum picturi emotive ale sfinților, încadrate adesea în rame din lemn (iconostase). Aproape la fel de spectaculoase sunt și clădirile sacre, construite în stânci de granit de-a lungul albiilor râurilor și pintre treceri montane înguste, greu accesibile. Ajuns în Bulgaria, trebuie să vizitezi Catedrala Sf. Alexandru Nevsky, principala catedrală a patriarhului ortodox bulgar și unul dintre simbolurile din Sofia. De asemenea, pășește și în Biserica Sfânta Sofia, cea mai veche din Europa, apoi admiră Biserica Sfântul Nicolae Miraculos și Biserica Sf. Constantin și Helen, un lăcaș de cult aparte, situat în vechiul oraș al Plovdiv.

Istoria antică a Bulgariei

Fiind una dintre cele mai vechi națiuni populate ale Europei, ruinele și siturile vechi ale Bulgariei sunt considerate bijuterii ale lumii. Aceste urme ale istoriei sunt formate, în mare parte, din ruinele tracice, romane și bizantine. Admiră-le într-o vizită la cetățile și ruinele Bulgariei. Peșterile aflate în sălbăticia sculptată păstrează urmele unor vechi așezări neolitice, iar tracii au lăsat în urma zone de exploatare de aur și argint, alături de morminte, care pot fi explorate și în prezent. Romanii au construit sate cu arhitecturi minunate, împreună cu băile, zidurile și amfiteatrele care stau neclintit în mijlocul orașelor moderne precum Varna și Plovdiv. Printre cele mai populare situri arheologice din Bulgaria sunt Starosel, Kazanlak (Patrimoniul Mondial UNESCO aflat la numai 35 minute în afara orașului Stara Zagora), Nikopolis ad Istrum (oraș vechi situat la 20 km de Veliko Tarnovo), Băile Romane și Abritus.

Moneda națională

Moneda națională a Bulgariei este leva, dar restaurantele, magazinele și chiar vânzătorii ambulanți vor accepta și plata în euro a produselor. La unele supermarketuri poți achita și cu cardul. Cu toate acestea, este mult mai rentabil să mergi în vacanță în Bulgaria cu leva în buzunare. Dacă nu ai apucat să schimbi în țară, o poți face cu ușurință în băncile din  Bulgaria sau în oricare dintre cele mai multe case de schimb valutar ale țării. Unele dintre aceste case de schimb valutar lucrează și de sărbători. Privind carduri de credit, majoritatea hotelurilor și magazinelor din Bulgaria acceptă cardurile VISA, Master Card, American Express și Diners Club.

De ce să alegi o vacanță în Bulgaria

1
Plaje întinse de nisip Popularitatea plajelor bulgare a crescut considerabil. Iubim Bulgaria pentru plajele sunt nisipoase (aurite sau albe), scăldate de apa mării caldă și lovite de valurile mici. Bulgaria are probabil unele dintre cele mai bune plaje din Marea Neagră! Unele celebre, iar altele mai puțin știute, dar la fel de frumoase. Printre ele se numără Saxa Beach din orașul Burgas, una dintre cele mai mari din Bulgaria, și Golden Fish Beach, aflată la aproximativ 3 km nord de Sozopol.
2
Servicii All Inclusive de calitate Bulgaria este în topul destinațiilor de vacanță a românilor și datorită serviciilor All Inclusive de calitate. Servicii recunoscute în toată Europa, acestea fiind, poate, cel mai important factor în alegerea unui sejur aici. De la mese îmbelșugate, la piscine interioare și exterioare, plaje largi, centre de SPA și tratamente balneo, litoralul bulgăresc îți oferă toate serviciile de care ai putea avea nevoie pentru un sejur complet.
3
Prețuri accesibile La ora actuală, Bulgaria este considerată una dintre cele mai ieftine destinații de vacanță din Europa. Astfel, dacă ești unul dintre turiștii cu bugetul limitat (ca mulți dintre noi, de altfel), ar trebui să îți îndrepți atenția spre stațiunile populare ale Bulgariei, în special spre Sunny Beach. Prețurile la cazări sunt mai mici decât în alte stațiuni europene, iar varietatea de atracții este impresionant de mare. Poți vizita orașe bulgărești superbe mergând cu autobuzul sau cu un taxi. Prețurile sunt ceva mai mici decât în România. De asemenea, poți opta pentru o masă tradițională la malul mării sau poți petrece pe ritmuri bulgare alături de localnici în diferite restaurante. În timpul sezonului de vară, majoritatea localurilor oferă spectacole sau petreceri cu dansuri folclorice.
4
Biserici și mănăstiri Ca țară creștină ortodoxă, Bulgaria are multe biserici frumoase care își arată cu mândrie arhitectura religioasă. Fă un tur al unora dintre cei mai frumoase și află poveștile lor. Există aprox. 3720 de biserici, preoți ce își slujesc enoriașii din 1985 și peste 211 de mănăstiri din Bulgaria. O vacanță/ un circuit în Bulgaria te ajută să descoperi cele mai importante biserici și mănăstiri din această țară frumoasă și să afli mai multe despre credința ortodoxă a poporului.

Când să-ți petreci vacanța în Bulgaria?

Dacă îți dorești o vacanță în Bulgaria în care să lenevești la soare, alege sejururile în lunile iunie, iulie, august și septembrie. Apa mării este caldă, nisipul este fierbinte, iar facilitățile pentru sporturile nautice sunt numeroase. Dacă îți dorești o vacanță la camping, programează-ți concediul primăvara, la începutul verii sau la început de toamnă. Dacă, însă, vrei să descoperi frumusețile Bulgariei dincolo de plaje, îți recomandăm să te orientezi spre circuitele cu autocarul, în perioadele mai-iunie și august-septembrie. Pentru schi, cele mai potrivite luni sunt decembrie, ianuarie, februarie și martie. Iar pentru o vacanță balneo poți merge în Bulgaria oricând.

Transportul în Bulgaria?

Fiind foarte aproape de România, poți merge în Bulgaria cu mașina personală sau cu autocarul Hello Holidays. Orice variantă ai alege, drumul durează câteva ore. Diferența, însă, o face atmosfera de vacanță din autocar trăită alături de un grup mare de turiști. Ajuns în Bulgaria, poți vizita diferite zone ale țării, fie cu transportul feroviar și rutier, fie cu diferite ambarcațiuni. Țara are patru aeroporturi internaționale – la Sofia, Varna, Plovdiv și Burgas, cu zboruri charter spre alte destinații Europene. Astfel că, după un sejur în Bulgaria, te poți îndrepta cu ușurință spre alte destinații din apropiere.

1