Sus

Turcia

Plaje, istorie, negoț și o gastronomie recunoscută mondial

Un tărâm bogat în istorie, cu unele dintre cele mai bune gastronomii pe care le vei încerca vreodată. Turcia este una dintre cele mai importante destinații turistice din lume. O țară cu o vastă cultură, cu peisaje variate de la plaje, la munți și cu celebrul İstanbul, orașul așezat pe două continente. Turcia este parte geografică, politică și oficială a două continente din Europa și Asia. Porțiunea mai mică din nord-vest face parte din Europa, în timp ce tărâmul mai extins face parte din Asia. Imediat ce ai optat pentru o vacanță în Turcia ți se deschide poarta spre mii de posibilități: stațiuni de litoral cu iz telenovelistic, resorturi uimitoare, o multitudine de facilități pentru copii, mâncăruri stradale unice, bazaruri recunoscute mondial, evenimente incitante și festivaluri culturale de suflet.

Există o serie de destinații de vacanță în Turcia care ademenește peste 25 de milioane de vizitatori în fiecare an. Pentru un city break, ia în considerare o vizită în Istanbul sau Ankara. Pentru un sejur, îndreaptă-ți atenția spre coasta de sud-vest și vest a țării, care găzduiește celebrele stațiuni Bodrum, Fethiye, Antalya și Marmaris. Iar dacă vrei explorare, descoperire naturală și culturală, optează pentru circuite pe trasee atent alese. Circuitele Hello Holidays îți pot oferi experiențe de vacanță unice, care să-ți încânte atât privirile, cât și papilele gustative. Pe cuvânt!

Descoperă Turcia

Mâncăruri tradiționale
Tradiții sociale
Stațiuni de litoral
Plaje populare
Bazare
Situri arheologice
Minuni naturale
Biserici și mănăstiri

Sailing în Turcia

Traditii si obiceiuri

De ce o vacanță în  Turcia

Stilul de viață

Stilul de viață turcesc este un mozaic viu, care îmbină vestul și estul, modernul cu anticul. Viața în Turcia reprezintă o bogată varietate de culturi și tradiții, unele păstrate de secole și altele moștenire recent. Ajuns în Turcia, vei descoperi un amestec surprinzător de est și de vest, care formează stilul de viață turcesc. Vei descoperi rețete clasice îmbogățite cu mici condimente cu iz exotic și o varietate mare de combinații arhitecturale neașteptate. Așteaptă-te la miresme irezistibile și negocieri strânse, într-o atmosferă veselă, la un ceai tradițional. Turcia e frumoasă. Mentalitatea ospitalității turcești se regăsește în toate colțurile țării, indiferent de religia de care aparții, de țara din care provii și de limba pe care o vorbești. Asta pentru că Turcia a găzduit timp de secole toate cele trei mari religii revelate: Islamul, iudaismul și creștinismul. Turcia este, de asemenea, singura țară islamică considerată stat secular. Iar toate acestea te fac să te simți bine primit.

Mare, soare și plaje de nisip: clima mediteraneană unică și natura frumoasă, permit verii sa poposească în partea sudică aproape șase luni. Plajele de nisip sunt splendide, iar marea, în special coasta Mării Egee, este uimitoare. Excursiile sunt cel frumos mod de a vizita toate plajele, bucurându-te de briza mării turcoaz. Turcia este o țară cu peisaje dramatice, adorată și aleasă de milioane de turisti pentru amestecul fin de cultură, istorie și plaje. Casa a peste 7200 km de coastă, nu este de mirare că milioane de oameni optează pentru o vacanță în Turcia în fiecare an. De-a lungul țărmurilor sale însorite, apele calde, cristaline, scaldă plajele cu nisip fin și golfurile ascunse, unele dintre ele păzite de ruinele civilizațiilor antice.

Activități speciale: pe lângă relaxarea la plajă și plimbarea cu banana, în vacanța în Turcia te bucuri de numeroase facilități pentru drumeții, alpinism, plimbări cu balonul cu aer cald, rafting pe râuri albe și ciclism. Turcia are și o mulțime de sporturi tradiționale unice, la care ar fi frumos să asiști. Printre ele se numără luptele tradiționale de cămilă, luptele istorice Kirkpinar cu petrol, luptele cu tauri Kafkasor și jocul jereed.

Gastronomia turcească

Bucătăria Turciei este întotdeauna o surpriză plăcută. Turcii sunt pasionați de mâncare și asta se vede în toate preparatele lor. Gastronomia turcească este recunoscută mondial pentru diversitatea și aromele sale, având influențe din toate colțurile fostei Imperii Otomane. Fiecare regiune se mândrește cu propriile specialități. În general, mâncarea este mai bogată în sudul și estul țării, în timp ce în vest sunt mai răspândite preparatele fresh, cu ulei de măsline, fructe de mare și legume. Aici, mesele sunt, în primul rând, o ocazie de a socializa. De la bucatele gătite acasă și până la mâncărurile stradale savurate la diferite festivaluri, mâncarea turcească este strâns legată de structura societății. Printre cele mai recunoscute mâncăruri turcești se află Kebab, Simit, Kahvaltı, Mantı, Dolma și Kurufasulye. Pe lângă mâncare, există ceaiul turcesc și cafeaua turcească. La băuturi tradiționale găsim raki, pe bază de anason, berea locală, vodca, brandy, whisky și gin. Cafeaua turcească este și ea o plăcere indulgentă, modalitatea perfectă de a încheia o masă bună alături de prieteni sau familie. Urmează Ayran, apa minerală, sucul de cireșe și nectarul de piersici.

Cultura și arta turcă

Cultura turcă este unică în lume. Turcia conține fiecare extremă a culturii estului și occidentalului. Ea se reflectă în bogăție și diversitate de neegalat și rămâne, în mare parte, formată din rădăcinile adânci din Orientul Mijlociu, Anatolia și Balcani, leagănul onor civilizații de peste 12.000 de ani. Artele și meșteșugurile tradiționale au format un bogat mozaic cu patrimoniul cultural din diferite civilizații ale Anatoliei. Drept exemplu sunt mânăstirile tradiționale turcești. Țara este un muzeu în aer liber al marilor arhitecturi mondiale, cu clădiri din perioadele elenă, romană și bizantină, Seljuk și otomană.

Moneda națională

Poți merge în vacanța în Turcia cu euro sau cu lire turcești, moneda lor națională. Poți cumpăra lire turcești atât din România, cât și din Turcia. Cursurile de schimb valutar sunt, de obicei, ușor mai bune în Turcia și se găsesc în toate aeroporturile internaționale. De obicei, poti schimba bani fără taxe suplimentare la birourile de schimb valutar, bănci sau în hoteluri.

De admirat și încercat în Turcia

1
Linia de coastă Turcia are unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. Ele se întind de-a lungul țărmurilor lungi și varietatea lor este foarte mare. Există locuri excelente pentru plajă, toate în cadrul peisajului uimitor al Mării Egee, Mării Mediterane sau al coastei Mării Negre. Fiecare plajă are ceva de oferit și însumează un amestec unic de istorie și frumusete naturală.
2
Peisajele Turcia este mărginită la nord de Marea Neagră, la vest de Marea Marmara și Marea Egee și la sud de Marea Mediterană. Datorită poziției sale și a faptului că se află la punctul de întâlnire a trei zone climatice diferite, țara găzduiește o mare varietate de peisaje și plante. Ea este un paradis pentru excursioniști și iubitori ai naturii. Există păduri dense în nordul Mării Negre și în regiunile din sudul Mării Mediterane, câmpii de coastă în vestul Mării Egee, pajiști montane interioare, deșerturi spre sud-est și lacuri generoase în întreaga țară.
3
Mâncarea tradițională Turcia se află în top trei cele mai distinctive bucătării din lume. Este renumită pentru varietatea sa de fructe și legume proaspete de înaltă calitate, diferitele tipuri de pește și carne proaspătă, deserturi aromate, băuturi și o selecție largă de produse tradiționale. Este paradisul deserturilor. Estețara unde bucuria este „Să mâncăm dulce și să vorbim dulce”. Amintește-ți de baclava.
4
Shopping Aici, shoppingul înseamnă relaxare. Găsești bazaruri colorate, cu curcubee de condimente, haine de marcă sau fără etichetă, dar toate de calitate și la prețuri uimitor de mici. Ajuns într-un bazar, nu te sfii să negociezi. Turcii iubesc negoțul, este modul lor tradițional de a socializa, de a interacționa cu turistii. Aici, nu totul ține de bani. Ia-ți suveniruri tradiționale, reprezentative țării. Alege țesăturile fine, covoarele realizate manual sau kilims.

Perioada de vacanță

Turcia are o climă mediteraneană, cu mult soare, temperaturi confortabile și ploi destul de rare, aproape inexistente în timpul verii. Este o destinație de vacanță all season. Deși sezonul turistic este între mijlocul lunii aprilie până la jumătatea lunii septembrie, primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru vacanțe. Soarele este docil și cerul este în general senin. Sezonul de primăvară (aprilie-mai) și sezonul de toamnă (septembrie-octombrie) sunt cele mai bune perioade pentru excursioniști. În Istanbul și în jurul țărmurilor Mării Marmara, clima este moderată; în timpul iernii temperatura poate scădea sub zero grade. În regiunea Mării Egee există o climă mediterană ușoară, cu temperaturi medii de 9 grade C în timpul iernii și 29 grade C în timpul verii. Pe coasta de sud a Turciei se găsește aceeași climă, foarte caldă și umedă.

Cum ajungi în Turcia

Cu mașina personală –  este una dintre cele mai bune modalități de a experimenta Turcia în propriul ritm. Poți ajunge aici traversând Bulgaria. La graniță ți se va cere pașaportul și un permis de conducere internațional, o licență de vehicul, o carte verde internațională și detalii privind înregistrarea vehiculului. Verifică dacă ai asigurarea valabilă pentru partea asiatică a țării. Dacă vehiculul aparține altcuiva, va fi necesară și o procură.

Cu autocarul – este cea mai comodă variantă dacă vrei o vacanță în deplină relaxare și cu o atmosferă frumoasă de-a lungul traseului. Te poți odihni atunci când simți nevoia, poți admira priveliști frumoase, poți socializa și chiar împărți păreri și face planuri împreună cu ceilalți călători. Iar costul transportului este destul de mic.

Cu avionul – există o mulțime de curse din România spre Turcia. De asemena, există și curse aeriene interne în Turcia, în cazul în care îți dorești prelungirea vacanței într-o altă destinație a țării. Cu toate acestea, este mai ușor să apelezi la o agenție de turism pentru acest lucru, pentru a-ți procura pachetul complet. O vacanță în Turcia creată de specialiști îți asigură un sejur liniștit, în care să te bucuri doar de frumusețea și bogățiile țării. Vezi ofertele noastre aici.

2