Sus

Excursia la Chamonix si Mont Blanc este una dintre experientele cele mai placute si in mod absolut memorabile, pe care le poti obtine pe parcursul unui circuit european. Reactiile pe care le au oamenii urcand pe cel mai inalt varf muntos din Alpi si Europa de Vest sunt absolut impresionante, de la surpriza si admiratie, la emotii exprimate prin zambete nesfarsite sau lacrimi de bucurie.

Acoperisul Europei sau Doamna Alba asa cum este numit vestitul masiv muntos, atinge o altitudine maxima de aproximativ 4810 metri si in baza unui acord bilateral este impartit intre Franta si Italia, denumirea italiana fiind Mont Bianco. Mont Blanc se afla pe locul doi la nivel European dupa Varful Elbrus din Muntii Caucaz care atinge 5642 de metri si pe locul 11 in lume. Inaltimea masivului variaza in functie de anotimp, conditiile climaterice si caderile de zapada, pe teritoriul italian se afla varful Mont Blanc de Courmayeur care atinge 4784 de metri, iar legatura dintre Italia si Franta se face printr-un tunel care strabate muntele, cu o lungime de 11,6 km, construit in perioada 1957-1965.

Noi vom dedica articolul nostru de astazi zonei franceze a muntelui si statiunii aflate la poalele Mont Blanc, este vorba de cocheta si pitoreasca statiune Chamonix, punctul de plecare in orice ascensiune sau traseu vizand explorarea frumusetilor impresionantului masiv muntos.

Prima mentionare documentara a localitatii Chamonix dateaza din anul 1091, teritoriul istoric al zonei fiind impartit in prezent intre Franta, Elvetia si Italia. Organizarea aici, in anul 1924 a primelor Jocuri Olimpice de iarna au transformat statiunea intr-o destinatie internationala. Daca la sfarsitul secolului XX Chamonix era vizitat de aproximativ 60.000 de persoane, numarul acestora depaseste in prezent 5 milioane de vizitatori anual.

Prima ascensiune de succes pe Mont Blanc a fost realizata in anul 1786, in luna august, de catre Jacque Balmat si Michel Paccard, iar prima femeie care a ajuns pe varf a fost Marie Paradis, in anul 1808. In istoria recenta au fost realizate si doua ascensiuni notabile din punct de vedere al rapiditatii cu care au fost efectuate, in anul 1990 alpinistul elvetian Pierre Andre Gobet reusind un traseu dus intors intre Chamonix si varf, in 5 ore, 10 minute si 4 secunde, pentru ca in anul 2013 alergatorul si alpinistul Kilian Jornet sa obtina un timp mai bun, de numai 4 ore, 57 de minute si 40 de secunde.

Daca atingerea varfului Mont Blanc reprezinta un obiectiv important pentru alpinisti sau montaniarzii antrenati, cei mai putin pregatiti au ca varianta trasee usoare, orice circuit pe potecile muntelui oferind privelisti unice prin frumusetea lor spectaculoasa. Traseul clasic incepe cu trenuletul cu cremaliera Tramway du Mont Blanc care urca pana la Cuibul Vulturilor aflat la 2500 de metri, de aici continua pe o ruta destul de accesibila pana la refugiul Tete Rousse situat la 3167 de metri, parcurgerea distantei necesita in jur de 3 ore. Urmatoarea etapa ajunge pana la 3817 metri, la refugiul Gouter, traversand o zona stancoasa, cablurile de otel montate pe marginea potecii fiind de mare ajutor, timpul necesar parcurgerii fiind de aproximativ 6 ore, iar de aici ultimii metri sunt parcursi pe ghetar. La dispozitia celor indragostiti de munte si plimbarile montane le sta un alt traseu de neratat – Walker’s Haute Route, acesta leaga  Mont Blanc de Matterhorn.

In circuitele noastre timpul alocat acestei excursii nu ne permite sa strabatem la pas pitoresti carari de munte, dar avem posibilitatea de a ne bucura de experienta unica oferita de calatoria cu telecabina. Ascensiunea are loc in doua etape, prima oprire se realizeaza la Plan de l’Aiguille aflat la 2310 metri, de unde continuam spre Platforma situata la 3777 de metri ce ofera o priveliste panoramica unica, spre alpii francezi, italieni si elvetieni. De aici un lift urca pana la 3842 de metri, unde se afla o cutie construita integral din sticla, sub picioarele tale se vor afla 1000 de metri de hau si privelisti panoramice care iti taie rasuflarea. Calatoria cu telecabina, de la Chamonix pana la 3842 de metri dureaza 20 de minute si este una dintre cele mai incredibile experiente de care aveti posibilitatea sa va bucurati pe parcursul unui circuit european.

Fie ca optati sa explorati pietonal stradutele de o frumusete aproape ireala, marginite de cladiri pictate, statui, flori si magazinele cochete ale statiunii Chamonix sau ascensiunea cu trenul cu cremaliera sau telecabina, excursia la Chamonix Mont Blanc iti va aduce amintiri de pastrat in suflet o viata intreaga. Va invitam sa descoperim impreuna aceste locuri unice si spectaculoase, incluse in circuitele noastre cu destinatia Elvetia si Italia de Nord.