Sus

Când spui florile Greciei, mintea-ți zboară la Bougainvillea, o nebunie de culori, pe care o găsești atârnată pe gardurile sau pe casele tradiționale ale Greciei. Cu toții o știm, o asociem cu Grecia și ne bucurăm de ea în fiecare vacanță pe tărâmurile acestei țări. Puțini însă știu de plantele aromatice cu proprietăți medicinale unice în Grecia, pe lângă care sigur ai pășit măcar o dată în vacanța ta aici. Sunt plante mici, cochete, colorate, care îmbogățesc solul grecesc și care te mângâie și te vindecă cu proprietățile lor.

O plimbare prin grădinile naturii din Grecia este o călătorie în trecut, către un ținut de legendă și simbolism. Un loc magic unde eroii și zeii dau formă fiecărei plante, iar nimfele se transformă în arbuști parfumați. Tărâmul Greciei este o minune. De la oregano pitic, cimbru din arhipelagul Mării Egee, salvia grecească și la alte zeci de alte plante aromatice de aici, toate îți aduc proprietăți medicinale mai puternice decât în alte multe țări. Să se datoreze oare Soarelui? Ce mai contează… Știm doar că le găsești în zone denumite „case fierbinți”. Mai exact, în Grecia Centrală, Peloponez și insulele din Marea Egee, inclusiv Insula Creta. Peste 6.500 de specii și subspecii constituie flora grecească, iar aproape 1.300 sunt endemice. Nu le-am aflat pe toate, dar știm 10 dintre plantele aromatice unice ale Greciei, pe care să pui ochii în viitoarea ta vacanță.

Oregano CRETAN

ORIGANUM DICTAMNUS

Încă din cele mai vechi timpuri, dittanyul cretan a fost leacul absolut în vindecarea rănilor localnicilor din Egeea de Sud. Aristotel spune că atunci când caprele sălbatice erau lovite de săgețile de vânătoare cu vârf de otravă, ele căutau vindecătoarea plantă pentru a o mânca și a contracara veninul. În forma sa sălbatică, acest mic tufiș crește pe terenuri accidentate, dar este cultivat și în Satul Embaros, din Heraklion, un centru pentru cultivarea ierbii, așezat la poalele munților Dikti. Dacă nu ai chef să te plimbi între munți și chei, ai putea să te îndrepți spre piața din Heraklion, pe strada 1866, și să întrebi în unul dintre magazinele de plante și miere. Bea-l ca pe ceai pe bază de plante sau prepară-l pentru mască de față. Cretanii beau dittany ca pe o tisană pentru a scăpa de răceli și de dureri de cap, pentru a ameliora durerile reumatice și stomacale și ca tonic general. În trecut, planta era mestecată ca pe o gumă, pentru calmarea durerilor de dinți și a gingiilor și se punea în baie pentru a păstra tinerețea și a crește virilitatea.

Knapweed Centaurea grecească

CENTAUREA RAPHANINA SUBSP. MIXTA

Această plantă greacă endemică are mai multe nume în limba greacă decât oricare alta. Iar denumirile îi indică interesul culinar imens pe care îl generează localnicilor din Peloponez, Grecia Centrală și multe insule Egee. Din fericire, planta este extrem de adaptabilă și crește la altitudini mari, pe versanți stâncoși, în livezi de măslini și terenuri cu perii. Astfel că nu este foarte greu de găsit, în ciuda recoltării sale imense. Sigur ai văzut-o și tu. O recunoști după floarea mov, cu aspect țepos, ca de arici, și frunzele verzi care stau adesea întinse pe piatră. Frunzele ei sunt adunate când sunt încă dulci și fragede și sunt mâncate fierte, prăjite sau chiar murate. Merg de minune cu ouzo. Cu toate acestea, are și multe proprietăți farmaceutice promițătoare, atât fungicide cât și antioxidante. Planta înflorește între aprilie și iulie.

Cimbrul Laconian

THYMUS LACONICUS 

Îl găsești pe pământul cu arbuști stâncoși din vârful de sud-est al Peloponezului, la Cape Maleas. Preferă zonele răcite de briza mării, cu toate că are o toleranță remarcabilă pentru secetă. Dacă ești aventurier și îți plac drumețiile, te poți uita după el și la 900 de metri. De la distanță, ai crede că este lavandă. Are mai multe ramuri, o tulpină groasă și flori roz, la începutul verii, care ademenesc albinele. Este o plantă rară și foarte căutată, mai ales pentru vânzare. Așa că, dacă îți dorești cimbrul laconian, îmbină drumețiile și bucură-te de câteva fire gratis. Se spune că ajută la sistemul digestiv.

Ceaiul de munte Sideritis

SIDERITIS CLANDESTINA SUBSP. CLANDESTINA

Este una dintre cele șapte specii endemice din genul Sideritis – cunoscută și sub denumirea de Ceai de fier sau Ceai de cioban – originară pe terenul stâncos al munților Taygetos din Peloponez, sudul Greciei. Poți vedea recolte întregi în lunile iunie, când aroma intensă a ceaiului de munte proaspăt tăiat îți creează dependență. În apropierea lor sunt destul de multe albine, venite să culeagă nectarul din florile galbele. Ceaiul de fier este considerat un tonic (fără a îți provoca însă stare de neliniște). Poți spune că te revigorează. Ajută digestia, elinimă tusea și te ajută împotriva răcelii. Este foarte folosit în industria alimentară și în cea a produselor cosmetice, deoarece extractul său are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. dacă o găsești, prepară-ți acasă măștile de ten. Este o minune.

Salvie purtătoare de mere

 SALVIA POMIFERA SUBSP. POMIFERA

Salvia pomifera, sau salvia purtătoare de mere, este endemică din sudul Greciei și nu este încă cultivată. Este este colectată din pădurile de pin și de pe litoralele stâncoase. Este o tufă joasă care nu depășește un metru înălțime și se remarcă printre mai multe specii de salvii autohtone grecești prin florile roșu-albastru mari. Frunzele sunt păroase și dau un parfum puternic și plăcut. Perfecte pentru o băutură fresh, care acționează ca un tonic și ajută la digestie. Salvia sălbatică a Greciei are o concentrație destul de mare de uleiuri esențiale, active în lunile mai calde de vară. Se spune că are calități antiseptice, antiinflamatorii, antispasmodice și antiperspirante. Ameliorează durerile de cap și gingiile umflate atunci când sunt aplicate local. Salvia purtătoare de mere este, de asemenea, folosită ca aditiv în produsele cosmetice, deoarece ajută la curățarea tenului gras și la prevenirea acneei. Ea înflorește în lunile aprilie-mai.

Bujorul grecesc

PAEONIA PARNASSICA

Cu petale mari, purpuriu-închis, care apar în luna mai, această plantă grecească oferă una dintre cele mai frumoase flori din Grecia. Este o plantă relativ mică (de maximum 70 cm), endemică pe Muntele Parnassus și pe Muntele Helicon din apropiere, în Grecia centrală. Se găsește în poianele pădurilor de conifere, în pajiștile umede și în râpe, de obicei ascunse între roci și la altitudini de până la 1.500 de metri. Crește în populații mici și este considerat vulnerabil, deoarece este colectat intens…ca obiect decorativ, în ciuda reglementărilor Uniunii Europene privind protecția sa. Genul Paeonia poartă numele de Paean, un vindecător al zeilor antici care, potrivit legendei, au descoperit pentru prima dată puterile acestor plante. De la Hipocrate, până la Galen, medicii antici nu aveau nici o îndoială că rădăcinile și semințele sale vindecă spasme, coșmaruri, epilepsie și numeroase afecțiuni feminine. Anticii au crezut-o de fapt o plantă magică și o colectau conform unui ritual care să nu-i dăuneze. Știința modernă a descoperit până acum că rădăcinile sale au proprietăți antimicrobiene utile, dar este sigur că va dezvălui multe alte secrete în viitor.

Sunătoarea Muntelui Juktas

HYPERICUM JOVIS

Întâlnită doar pe stâncile munților din Creta Centrală, această plantă crește la altitudini cuprinse între 500-1.500 de metri și numai în pământ stâncos și calcaros. Are frunze minuscule pătrunse cu numeroase glande care arată ca pete închise la culoare și produce flori galbene strălucitoare primăvara. Planta aparține aceluiași gen ca Hypericum perforatum – renumit în principal pentru vindecarea rănilor și acționând ca antidepresiv. Substanțele găsite din plantă au demonstrat proprietăți puternice antioxidante și anti-îmbătrânire. Nu-i de mirare că atrage foarte tare atenția industriei farmaceutice.

Coada Șoricelului din Olimp

ACHILLEA AMBROSIACA

O plantă mică care se găsește doar pe cel mai sfânt munte al lumii antice, Muntele Olimp. Crește pe vârful muntelui, pe care Zeus le-a atins cu tunetele sale, la o altitudine de 2.900 de metri, pe versanții stâncoși. O găsești de-a lungul pajiștilor alpine și de-a lungul zonelor stâncoase și numai rareori la altitudini sub 2.000 de metri. Colectarea frunzelor sale aromate de „puf” și a ciorchinilor de flori albe este strict interzisă. Zona este protejată. Acest lucru înseamnă că ea nu poate fi cultivată în zonă, iar la altitudini mici ea devine vulnerabilă la boli. Cu toate acestea, vei întâlni parfumul său în cosmetice, cele mai multe cu nume asociate cu muntele zeilor – fiind un mare atribut în marketing.

Crocoși sălbatici

CROCUS CARTWRIGHTIANUS

Una dintre splendidele fresce găsite în așezarea preistorică a Akrotiri din Santorini (și care datează de la jumătatea celui de-al doilea mileniu î.Hr.) înfățișează două femei care își umplu coșurile cu crocoși sălbatici, într-un peisaj stâncos. Chiar și astăzi, femeile din Santorini continuă să adune floarea în fiecare noiembrie, smulgând gram cu gram de șofran pur. Unii localnici susțin că șofranul sălbatic din Santorini are proprietăți stimulative și afrodisiace, preluând părerile vindecătorilor greci antici. Această floare crește sălbatic în anumite părți ale insulelor Ciclade, vestul Cretei și Attica. La fel ca speciile cultivate, ea are proprietăți antioxidante, expectorante, antiinflamatorii și anticoagulante. Iar acestea sunt doar câteva dintre proprietățile sale.

IMMORTELLE Muntele Athos

HELICHRYSUM SIBTHORPII

În ciuda legilor care interzic colectarea lor și a capacității sale de a se ascunde la altitudini de 2.000 de metri în stânci inaccesibile de pe Muntele Athos din nordul Greciei, Immortelle de pe Muntele Athos putea fi cumpărată până acum câțiva ani în ghivece, online. Aspectul impresionant al acesteia când înflorește în lunile de vară, exemplificând frumusețea alpină. Atunci când este uscată cu atenție, planta își păstrează parfumul delicat, o trăsătură care ne amintește de toate proprietățile minunate și puterile rare conținute petalele sale. Judecând după rudele apropiate ale aceluiași gen, uleiurile ei esențiale sunt benefice pielii, în special împotriva ridurilor. Nu cred că vei putea găsi acest tip de plantă în vacanța în Grecia, însă merită să cauți produse realizate din extractul ei. Sunt rare, iar asta le face prețioase.