Sus

Mâncare delicioasă și peisaje de poveste! Petrece un sejur pe insula Lemnos, printre aromele și oamenii săi. Este primul lucru pe care ți l-am spune dacă ne-ai întreba încotro să te îndrepți în vacanța ta în Grecia. O insulă primitoare, presărată cu rămășițe ale istoriei, Lemnos reprezintă și astăzi acel loc oarecum ascuns de privirile turismului în masă. Este insula în care vei găsi tradiție la orice pas, nu doar în anumite sate, legende palpabile datorită aerului preistoric al monumentelor sale și delicii culinare cum n-ai mai gustat până acum. Așa că, dacă ești în căutarea unei vacanțe în Grecia, îndreaptă-ți privirea spre un sejur pe Insula Lemnos și nu vei fi dezamăgit. Imaginează-te înconjurat de plaje lungi, dune de nisip auriu, sate din piatră construite cu măiestrie, un oraș de peste 5.000 de ani, mâncare mereu proaspătă și vinuri locale aromate. Imaginează-te aici, pe o insulă din estul Mării Egee, o mică mână de pământ pe sol vulcanic, care își ademenește călătorii prin atracții pe care nu le regăsești în altă zonă a Greciei. Ai nevoie de mai mult?

Gândește-te că pășești pe cărări bătătorite, încadrate de verde și albastru, că vezi situri arheologice neobișnuite, castele romantice și inspiri briza proaspătă a Mării Egee. Ta afli pe Insula Lemnos, între Lesvos și Thassos, odinioară una dintre podgoriile și unul dintre grânarii Greciei antice. Satele insulei te așteaptă și ele cu adevărate capodopere din piatră. Indiferent la care te vei opri – de la Myrina la Kontopouli, Romanos, Kontia, Katalako – vei descoperi adevărate opere de artă din piatră, odată cu finisajele uimitoare și reliefurile decorative. În apropierea orașului Kontopouli este o zonă formată din trei lacuri – Alyki, Hortarolimni și Asprolimni, pe care îți recomandăm să nu o ratezi. Iar acestea sunt doar câteva dintre atracțiile unui sejur pe Insula Lemnos, în care să te imaginezi…sau să pornești deja. Noi am făcut-o.

Ce să faci într-un sejur pe Insula Lemnos

Myrina: Un oraș-castel cu două fețe spre mare

Este una dintre cele mai importante atracții ale insulei Lemnos. Cu toate acestea, accesul se face doar din sat. Este mai rustic așa 😊. Castelul din orașul principal Lemnos ocupă un promontoriu abrupt și stâncos, flancat de două cartiere de pe litoral – Romeiko (greacă) și Turkiko (turcă) Yialo (țărm). El a fost ridicat de împăratul bizantin Andronikos I Komninos (1118-1185) pe locul zidurilor mai vechi. Dacă nu faci gălăgie, s-ar putea să zărești și cerbi din specia Dama dama. Municipalitatea a adus, în urmă cu câțiva ani, trei cerbi dina ceastă specie. Ei s-au înmulțit și astăzi există vreo 50 – 70 de cerbi, care trăiesc liber în zidurile castelului. Este o reală încântare să-i admiri.

Poliochni, o așezare preistorică din Marea Egee

Poliochni a fost una dintre cele mai importante așezări din epoca neolitic-bronz din Egee. Ea a trecut prin atâtea faze de construcție în cei 2000 de ani de existență în plus, încât arheologii le-au atribuit culori pentru claritate – negru, albastru, verde, roșu, galben, maro și violet. Merită să-i aloci o zi din sejurul tău pe Insula Lemnos doar pentru aerul preistoric pe care îl emană. Se află pe o colină cu vedere la Capul Vroskopou.

Satele Insulei Lemnos

Dacă ai ales să-ți petreci un sejur pe insula Lemnos, Grecia, vizita satelor tradiționale Lemnos este un „must do” . Ele formează capodopere autentice din piatră. Sunt locuri care te introduc în arta pietrei, în reliefurile decorative, tehnicile de finisare remarcabile și în „mantrele”. Mergi în Myrina, Kontopouli, Romanos, Kontia, Katalako sau oricare altul. Senzația de uimire te va urmări la fiecare.

Sejururi in Lemnos cu arome locale faimoase

Da, poți spune că un sejur în Lemnos este dedicat și gurmanzilor, nu doar arheologilor și istoricilor. Lemnos are o lungă tradiție în anumite tipuri de alimente. Este insula faimoasă în toată Grecia pentru produsele lactate, miere și grâul dur. Caută brânzeturi (cum ar fi melichloro, kaskavali și kalathaki), făină de grâu integral și tăiței făcuți manual. Nu te da în lături de la vinuri, indiferent că-i roșu sau alb. Soiurile de vinuri de pe insula Lemnos au un gust distinctiv datorită solurilor vulcanice. Cel mai cunoscut soi de struguri roșii se numește Kalambaki sau Limnio (denumirea de origine controlată). Cel mai popular soi de struguri albi este Muscatul Alexandriei. Aceste sunt celebre încă de pe vremea lui Homer.

Atracțiile „de bifat” într-un sejur în Lemnos

Hefistia și misterele cabeiriene

Mulți optează pentru sejururi pe insula Lemnos pentru că întreaga călătorie în Marea Egee Nord cuprinde numeroase atracții aparte. Descoperă-le pe toate. Ruinele Hefistiei reprezintă rămășițele dintr-un oraș antic înflorit în secolele al V-lea și al IV-lea î.Hr. Zeul Hephaistos este venerat aici. La nord de Cape Chloe, vei găsi celebrul sanctuar al Cabeirienilor, dedicat închinării lui Hefaist. Potrivit legendei, Cabeiroi au fost copiii lui Hefaist, iar sanctuarul a fost scena Misterelor Cabeiriene – mistere legate de renașterea naturii și a fertilității.

Dunele de nisip auriu

Este, probabil, singurul loc din Grecia unde le poți întâlni în această manieră. Spun probabil întrucât țara are sute de insule, cele mai multe neexplorate. Așa că, nu se știe niciodată ce alte bijuterii naturale se mai pot descoperi. Dunele de nisip auriu de pe insula Lemnos sunt naturale și se găsesc în partea de nord a orașului Lemnos, acoperind o suprafață de 70.000 mp. Ajuns aici, gândește-te că stai în fața unui fenomen extrem de rar, cel puțin în Grecia. Acest peisaj suprarealist atrage anual tot mai mulți vizitatori, numărul de sejururi pe insula Lemnos fiind în continuă majorare. Așa că, vizitează insula acum, cât încă are farmecul natural și tradițional de la origini.

Insula cu lacuri cu sare

Lacurile Alyki, Hortarolimni și Asprolimni Alyki formează zona umedă și sunt în apropiere de Kontopoul. Alyki este cel mai mare. Râul comunică cu marea printr-un canal mic și, pe timp de vară, apa mării se evaporă, aici producându-se sare de înaltă calitate. Toate cele trei lacuri se află sub protecția programului „Natura 2000 a UE”, fiind totodată casa multor păsări migratoare. Nu-i de mirare că zona este o atracție majoră pentru pasionații de natură. Așadar, fie că te afli printre ei sau nu, vei găsi o mulțime de atracții care să-ți bucure sufletul într-un sejur pe Insula Lemnos.