Sus
Paris Hello Holidays
Vara este anotimpul valurilor albastre si al nisipului auriu, insa toamna este anotimpul ideal pentru a descoperi Europa, asa ca va invitam sa facem o scurta calatorie prin cele mai frumoase locuri: de la peisaje urbane, cladiri istorice, spatii moderne & centre comerciale… la orasele si satele pitoresti, ascunse intr-un colt de rai.

Zile de toamna in Europa

O data cu prima frunza aramie cazuta pe trotuar, se instaleaza primii nori suri, iar o data cu ei dorul de vara. Multi uita insa ca zilele insorite de toamna sunt perfecte pentru a descoperi lumea in culori de basm. 🙂 Pornim cu pasi reprezi catre Budapesta, eleganta capitala a Ungariei si facem un popas la o cafenea, unde ne instalam confortabil, scoatem harta orasului si ne facem planul; in septembrie are locul Festivalul International al Vinului, urmat de Szeptemberfeszt, un festival dedicat preparatelor traditionale. In Octombrie are loc Festivalul Palincii si al Carnatilor, iar ca sa nu ne simtim rau de la prea mult alcool si bunatati traditionale, participam la Festivalul Artelor Contemporane. In noiembrie iarasi suntem pusi la masa, cu ocazia Festivalul Vinului Nou si al Branzeturilor. Nu uitati sa vizitati muzeele, cafenele primitoare si sa va bucurati de privelistea feerica, in acest „Paris al Europei de Est”.

Pentru cei petrecareti intre 21 septembrie si 6 octombrie are loc Oktoberfest la Munich, festival care sarbatoreste berea si voia buna. Munich este un oras bogat din punct de vedere istoric, debordand de sarm bavarez. Vizitati cartierul Kunstareal, pentru ca aici puteti admira lucrarile celor mai sofisticati artisti francezi Degas, Renoir, Gauguin si Manet, ilustratiile de carte ale lui Picasso, operele excentrice ale controversatului Andy Warhol, dar si singura lucrare a lui Leonardo da Vinci dintr-o galerie germana, „Madonna cu Pruncul”.

Continuam calatoria magica pana la Viena, unde ajungem in timp pentru Piata de Craciun (care incepe la jumatatea lunii noiembrie), ne delectam cu turta dulce si castane coapte, in timp ce admiram arhitectura superba a orasului, ne odihnim la un pahar de vin din cel mai bun soi austriac. Viena este orasul balurilor, al dansului si al operei, asa ca noi va sfatuim sa pregatiti cele mai elegante tinute pentru nopti de vis.

Paris – orasul luminilor e ceva mai gri toamna, dar nu isi pierde farmecul printre nori. Daca va ganditi ca e mai putin aglomerat decat vara, ei bine …nu! Pasionatii de shopping abia acum isi fac curajul spre Galeriile Lafayette, iar muzeele sunt pline. Simtiti mandria de a fi romani vizitand Atelierul lui Brancusi care va asteapta la Pompidou, iar locul de veci al marelui Enescu si al printesei Cantacuzino se afla in Cimitirul Père Lachaisse, un loc impresionant, creat pentru parizienii bogati. Nu va limitati doar la atmosfera boema de pe Champs-Élysées, faceti o scurta oprire in Cartierul Monmartre, unde veti redescoperi spiritul decadent al poetilor din secolul XIX si al dansatoarelor de cabaret.  Insa adevarata comoara a Frantei in lunile bogate de toamna o reprezinta zona rurala; cetatile medievale si satele traditionale din piatra, inconjurate de paduri rupte din basmele lui Charles Perrault, cu rauri cristaline, centre istorice impresionante, marcate de de cate o biserica gotica: turlele ating cerul, iar orga suna armonios in timpul slujbei de duminica. Aici nu puteti rata celebrele targuri: preparate culinare, vinuri alese, carti, haine sofisticate, vinil-uri si alte antichitati asteapta sa fie descoperite, la pret de chilipir.

Ne scuturam de spiritul decandent si pornim catre taramuri orientale in..Spania! Granada se afla in Andaluzia, un loc cu totul unic in lume, protejat de UNESCO. Este cea mai calduroasa regiune din Spania, iar o vizita la sfasitul lui septembrie este ideala: temperaturi placute, orasul nu este aglomerat si au loc tot felul de evenimente locale. In Andaluzia intalnesc cele 3 mari regii ale lumii: crestinism, islam si iudaism, pe un fond puternic latin. Cel mai vizitat obiectiv turistic din Granada este Alhambra, un ansamblu de monumente islamice. Arta compleza, extrem de incarcata si minutios realizata, nu se poate compara cu nimic, poate doar vag cu minunea lui Gaudi, Sagrada Familia. Toamna este sezonul dulciurilor si al fructelor exotice care pot fi gustate pe parcursul numeroaselor festivaluri. Serviti un vin dulce la o terasa, in timp ce va bucurati de temperaturile blande ale toamnei spaniole. Localnicii sunt cei mai zambitori oameni din lume, extrem de vorbareti si ospitalieri.

Ajungem in Toscana, unde ne delectam cu vinuri alese si admiram operele Renasterii italiene. Considerata una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia, Toscana este ea insasi o opera de arta pictata in culori caramizii, in timpul lunilor de toamna. Florenta (Firenze) resedinta familiei Medici, este considerata capitala artei italiene. Nu puteti rata Pisa –  casa lui Galileo Galilei, Siena cu centrul sau istoric declarat patrimoniu UNESCO, iar orasul Vinci, care gazduieste muzeul celebrului inventator si artist plastic, este o mica bijuterie. Sub soarele Tscanei,pe langa orasele renascentiste, descoperiti campurile nesfarsite de vita de vie si maslini, peisaje ce au servit ca sursa de inspiratie pentur numerosi artisti!

In partea a II-a ne continuam povestile de toamna pe alte carari europene.