Sus

Gastronomia face parte din cultura unei țări și nu puțini sunt turiștii care abia așteaptă să meargă la restaurante și să se „culturalizeze” până le plesnește cureaua. Deși vă recomandăm întotdeauna să consumați cu moderație, vă garantăm că ar fi un mare păcat să mergeți înt-o țară străină și să nu încercați măcar câteva delicii culinare locale.
Lista noastră cuprinde doar 10 feluri, dar fiți convinși că fiecare țară are o călătorie a gusturilor care merită explorată. Și nu cumva să trișați; deși suntem convinși că fiecare fel de mâncare de pe listă poate fi gustat și în România la un restaurant de specialitate, n-ar trebui să vă îndoiți de faptul că ele întotdeauna vor fi mai bune la ele acasă.

Gulyás

Gulyas

Exact ce vă spuneam! Deși este o mâncare foarte populară și la noi, „gulașul” cel mai bun se găsește în țara sa de origine, Ungaria. Fie că vorbim despre supă sau despre tocană, ingredientul esențial nu este carnea (care poate fi de vită, vițel, porc sau miel) ci boia de ardei (paprika). Pentru o cină cu adevărat deosebită, vă recomandăm un gulyás vânătoresc.

Kebap

Kebap

Când veți afla ce delicii culinare are de fapt bucătăria turcească, veți uita de existența shaormei noastre cea de toate zilele. E un fapt știut că multe rețete românești sunt preluate de la turci, dar asta nu înseamnă că un kebap mâncat în Istanbul nu are un cu totul alt gust față de cel cu care v-ați obișnuit. Deși suntem convinși că și un simplu döner vă va surpinde, noi vă recomandăm să încercați varianta iskender kebab, unde carnea de miel este gătită cu sos de roșii și servită cu orez, lipie și mult iaurt.

Moussaka

Moussaka
Știm prea bine că musacaua este probabil cea mai bună mâncare pe care o gătește mama, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercați musacaua de la „mama ei”, din Grecia. Rețeta originală este mult mai cremoasă; carnea tocată de vită nu se pune între felii de cartofi, ci doar între felii de vinete, iar peste această combinație apetisantă se toarnă un sos béchamel. Chiar dacă grecii sunt renumiți pentru bucătăria lor mediteraneană și sănătoasă, moussaka este unul dintre cele mai grele feluri de mâncare ale lor.

Pasta bolognese

Pasta bolognese
Toți cei care vizitează Italia sunt de acord cu două lucruri. Primul este că italienii au cea mai proastă pizza (asta deoarece rețeta a fost adaptată prea mult de-a lungul timpului, iar restul lumii e mult mai familiar cu varianta americană). Al doilea este că italienii au cele mai bune paste. Chiar nu veți mai privi niciodată la fel pastele bolognese făcute în restaurantele noastre. Pe lângă rețeta originală a sosului, nu uitați că acesta nu se îmbină cu spaghete, ci cu tagliatelle.

Cassoulet

Cassoulet

Bucătăria franceză este o călătorie pe care nu o puteți explora într-un singur circuit sau sejur. Ne-a fost destul de greu să alegem un singur fel de mâncare din atâtea delicii culinare. Vă recomandăm totuși renumitul cassoulet pentru simplitatea sa și pentru gustul incredibil pe care carnea (care poate fi de aproape orice fel) îl are în combinație cu boabele de fasole albă. Deși la origine este un fel de mâncare țărănesc, îl puteți comanda cu încredere în orice restautant din Franța, alături de o sticlă de vin roșu.

Sushi

Sushi
Da, știm că lumea este plină de bucătari japonezi care devin cu ușurință experți în arta prepărării celebrelor gustări din pește crud și orez. Sunt însă mai multe motive pentru care vă recomandăm să încercați să mâncați sushi chiar în Japonia. În primul rând, veți avea garanția că pasta de wasabi este chiar făcută din planta respectivă și nu doar o pudră amestecată cu apă. În al doilea rând, varietatea va fi mult mai mare; pe lângă sushi cu ton și somon veți putea încerca variantele cu caracatiță, țipar sau biban de mare.

Tom yum goong

Tom yum goong
La fel ca în cazul Franței, ne-a fost foarte greu să alegem un singur fel de mâncare din Thailanda. Pur și simplu sunt prea multe delicii culinare, iar felul în care thailandezii folosesc curryul (roșu sau verde) dă mâncării niște gusturi absolut spectaculoase. De dragul exotismului, vă recomandăm supa de creveți tom yum goong, gătită cu multe ierburi și condimente. Deși cintronela (lemongrass) îi dă o aromă unică, supa este de obicei extrem de picantă. Dacă asta vă deranjează, încercați să comandați o variantă mai „mild”.

Pui tandoori

Pui tandoori
Desigur, suntem convinși că în multe colțuri de lume veți găsi restaurante indiene care servesc un pui tandoori excepțional. Motivul pentru care vă recomandăm să încercați acest pui marinat în condimente și iaurt este felul în care este gătit. Așa cum îi spune și numele, mâncarea este gătită într-u cuptor special numit tandoori și suntem siguri că în India această tradiție este păstrată.

Fattoush

Fattoush
Din nenumăratele delicii culinare provenite de la arabi am ales renumita salată fattoush. Combinația de salată, roșii tocate, ceapă, castraveți, lipie prăjită, usturoi, lămâie, ulei de măsline și mentă este nu doar sănătoasă, dar și foarte înviorătoare. E greu să dăm o locație exactă pentru un fel de mâncare atât de răspândit în Orientul Mijlociu, dar unii susțin că cel mai bun fattoush s-ar găsi chiar în Dubai.

Sachertorte

Sachertorte
Nu puteam termina lista noastră fără un desert. Austria este celebră pentru dulciurile sale și nu există vreun tort mai cunoscut în toată Austria decât scachertorte. Deși conține foarte multă ciocolată, el nu este considerat o prăjitură grea. Stratul subțire de gem de caise îi dă un gust unic, iar feliile se servesc de obicei alături de frișcă. Doar bucătarii Hotelului Sacher din Viena încă mai cunosc rețeta originală. Sachertort este atât de popular încât are propria lui sărbătoare națională, pe 5 decembrie. Acum știți cu ce să vă delectați iarna, după ce vizitați Piața de Crăciun din Viena.