Sus

Schimbarea este inevitabilă. În toate domeniile. Și, privind astfel lucrurile, ne întrebăm cât timp mai avem înainte ca anumite destinații sau atracții să devină istorie? Destinații și atracții populare astăzi, dar cu risc crescut de dispariție. Primul loc? Iată o listă cu câteva, adunate de noi. Nouă la număr, pe care încă le mai poți admira.

1. Veneția, Italia

Orașul medieval este o destinație perfectă pentru cei pasionați de social media, precum și pentru pasionații de fotografie prin prisma peisajelor sale unice în lume. Veneția include o rețea complexă de canale, adorată în special de cuplurile de îndrăgostiți. Aceștia se pot bucura de plimbarea cu gondola, admirând întreg orașul în cel mai original mod posibil. Farmecul orașului te va purta pe celebrele poduri și străzi pietruite până în centru unde vei putea să vizitezi unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Italiei. Este cu adevărat o explozie din trecut, reprezentând în special secolul al V-lea. Povestea însă nu poate ține la infinit. Înălțată pe o lagună instabilă, Veneția se scufundă. Inundațiile recurente au grăbit daunele structurale ale clădirilor din cărămidă ale orașului, inclusiv ale Bazilicii Sf. Marcu. Dacă nivelul mării crește cu doar 3.3 metri, Veneția va fi sub apă. Bucură-te de ea cât se mai poate. Un circuit frumos găsești aici.

2. Marea barieră de corali, Australia

Marea Barieră de Corali se întinde pe mai bine de 1.200 de mile de-a lungul coastei Queensland. Ea reprezintă cea mai mare zonă de recifuri de corali existente. Din păcate, creșterile dioxidului de carbon la nivel mondial au accelerat deteriorarea coralilor cu creștere lentă. Astfel, în ultimele trei decenii, Marea Barieră de Corali a pierdut 50% din coralii săi. Practicile învechite de pescuit și poluarea industrială legate de dezvoltarea portului au contribuit de asemenea la deteriorarea recifului, a plantelor și a vieții marine. UNESCO anunță că este nevoie de eforturi substanțiale pentru conservare.

FUN FACT – Marea Barieră de Corali este mai mare decât Marele Zid Chinezesc și aceasta se vede din spațiu!

3. Maldive, Asia de Sud

Acest paradis cu 26 de atoli din Oceanul Indian, ce formeaza arhipeleagul Maldive este cunoscut prin plajele sale tropicale cu nisip alb, apa turcoaz și vastele recifuri de corali. Din păcate, 80 la sută din aceste insule idilice se află la puțin peste trei metri deasupra nivelului mării. Iar creșterea constantă a nivelului apei ar putea scufunda cea mai mică țară a planetei în mai puțin de un secol. Autoritățile iau această amenințare în serios, ei lucrând deja la un plan pentru relocarea rezidenților.

4. Piața de pește Tsukiji, Japonia

Tsukiji este cea mai mare piață de pește din lume. Timp de zeci de ani, localnicii și turiștii s-au plimbat prin piața en-gros ce găzduiește 1.200 de tarabe, negociind zilnic cu pescarii pentru capturi proaspete și de calitate. Este locul din care poți obține totul: de la caviar și pește-spadă, până la somon și alge marine. Nu-i de mirare că înainte de zorii fiecărei zile se țin licitații strânse pentru tonul viu. Însă, din păcate, piața fost mutată în Toyosu, în cadrul contextului Olimpiadei de vară 2020 și nu se poate întoarce la locația inițială. Noi îți recomandăm să o vizitezi în noua locație și să te bucuri de peștele proaspăt.

5. Taj Mahal, India

Cu un design arhitectural care îmbină stilurile asiatice, hinduse, islamice și persane, această bijuterie a coroanei indiene din Agra este admirată de 4 milioane de oameni anual. Creșterea prețului la biletele de intrare în Taj Mahal nu a descurajat vizitele turiștilor, aceștia fiind dorinici de explorarea faimosului monument. Din păcate, experții prezic că numărul mare de turiști și traficul local duc la o puternică eroziune a acesteia și a poluării aerului. Se zvonește că oficialii au în vedere închiderea acesteia, permițându-le turiștilor să admire Taj Mahal-ul doar de la depărtare. Până atunci însă vă recomandăm să profitați de ocazie și să îl vizitați!

6. Marele Zid Chinezesc, China

Este cea mai mare structură creată de om din lume. Această fortificație a fost construită pentru a proteja regatul și stă în „picioare” de peste 2.000 de ani. Astăzi, o treime din zid este ruinat din cauza furtului de cărămizi, eroziunii din cauza supra-agriculturii zonale și a timpului. Dacă Zidul se află pe lista ta de atracții, ar trebui să știi că cea mai bine păstrată porțiune, construită între anii 1300 și 1600, în timpul dinastiei Ming, este încă în picioare.

7. Bazinul Congo, Africa

Este a doua cea mai mare pădure tropicală de pe planetă.  Cercetătorii raportează că aproximativ 8000 km pătrați de pădure sunt pierduți anual, cauzele fiind diverse. Printre ele se numără războiul civil, exploatarea forestieră și exploatarea minieră. Drumurile recent asfaltate ușurează „munca” braconierilor care vânează specii pe cale de dispariție, precum bonobos, elefanți de pădure, gorile și okapis. Oamenii de știință prognozează că, dacă eforturile de conservare nu vor crește, două treimi din pădurea tropicală vor fi dispărea înainte de 2040.

8. Marea Moartă, Israel

Se spune că Marea Moartă este cel mai adânc lac de sare de pe Pământ. Este un centru de cercetare în domeniul sănătății, și în plus, ea alimentează râul Iordan, necurgând în alte mări sau oceane. În ultimii 40 de ani, marea a fost deteriorată ireversibil de exploatarea mineralelor folosite de companiile cosmetice, dar și din cauza schimbărilor climatice. Astfel aceasta și-a pierdut o treime din conținut, ba chiar au apărut găuri de scufundare, unde apa s-a retras.

9. Muntele Kilimanjaro, Africa

„Destinația finală” pentru alpiniști este în pericol. Gheața a încetat să se acumuleze de 20 de ani, iar din acest motiv structurile de gheață formate pe Kilimanjaro se retrag lent în fiecare an, din 1912. În ritmul actual de declin, ghețarii vor dispărea în aproximativ 15 ani.