Sus
meze

Inca din antichitate, bucataria greceasca a avut ca fundament trei elemente importante: graul, vinul si uleiul de masline. Pestele si fructele de mare joaca un loc important in preparatele grecesti, spre deosebire de carne, care este consumata in cantitati reduse. Bucataria greceasca a cucerit teritorii largi de-a lungul anilor, precum Imperiul Roman sau cel Otoman.

Noi o sa va descriem pe scurt cele mai populare retete grecesti si asteptam sa ne lasati aici impresiile voastre dupa ce le incercati sau alte sugestii! Multe din preparate se regasesc si pe plaiurile mioritice, dovada a imensei influente grecesti pe continentul european.

Faimoasa salata greceasca (salata rustica) o vedem pretutindeni chiar si la noi, in restaurante, supermarket sau la  firmele de livrari la domiciliu. Salata greceasca contine rosii, castraveti, ceapa, celebra branza Feta, masline, este condimentata cu sare si oregano si are ca dressing de ulei de masline.

Branza Feta se obtine din lapte de capra sau oaie, insa exista si variante combinate de Feta din lapte de capra si oaie. In Grecia, istoria branzei Feta incepe din antichitate, ea fiind mentionata  in scrierile lui Homer. Este de un alb curat, cu o textura faramicioasa si cu un gust sarat.

Supa de linte este foarte populara la mesele grecesti.  Consumul de linte este atestat inca din vremuri antice, comediantul Aristfoan afirmand: ” Voi, care indrazniti sa insultati supa de linte, cea mai dulce dintre delicatese!”  Ea poate contine morcovi, cartofi, rosii, telina si ceapa. Cele mai folosite condimente sunt:  uleiul de masline si otetul. Se poate servi cu unt, smantana,  iaurt sau crutoane.

Ca si in Romania in Grecia se consuma salata de vinete (Melitzanosalata), salata de icre (Taramasalata), precum si cunoscuta ciorba de fasole (Fasolada) numita uneori  mancarea nationala a grecilor. Ciorbele sunt specifice Turciei (cuvantul ciorba este de origine turca) dar si tarilor europene din zona balcanica – astfel sa nu fiti surpinsi de uimitoarele asemanari culinare!

Gyrosul este similar kebabului turcesc, contine carne de porc sau de pui, ceapa, rosii, cartofi prajiti si sos tzatziki.

Mussakaua greceaca difera de cea romaneasca prin faptul ca noi folosim cartofi in loc de vinete.

Kalamarakia Tiganita, adica deliciosii calamari prajiti, e o reteta simpla si foarte gustoasa, extrem de populara in toate regiunile Greciei

Dupa o masa copiasa trebuie sa ne indulcim nu-i asa? Melomakarono sunt un desert care se pregateste in general in timpul sarbatorilor de Craciun. Prajiturelele au o forma de ou si ca ingrediente avem: faina, ulei de masline, gris, zahar, coaja de portocala, coniac, nuci si miere.

]]>