Sus

Thassos este una dintre insulele pe care noi le recomandam cu caldura pentru vacante reusite. Puteti citi recomandarile noastre in articolul Thassos – Smaraldul din Marea Egee si Thassos – cele mai frumoase plaje. Acum va spunem ce puteti vizita in Thassos, daca puteti sa va desprindeti pentru cateva ore de pe plajele de vis.

Cele mai frumoase obiective

Agora antica

Chiar langa Thassos-ul modern se afla vestigiile orasului antic cu Agora antica, locul in care se desfasura viata politica, administrativa, religioasa a cetatenilor. Acesta este cel mai important sit arheologic de pe insula, iar primele constructii dateaza din secolul al VI-lea i.Hr. Au fost descoperite aici statui, sculpturi si inscriptii de mare valoare, dar majoritatea sunt expuse la Muzeul Louvre, deoarece cercetarile care le-au scos la lumina au fost conduse de Facultatea de Arheologie din Franta, in 1911.  Alte sectoare importante ale sitului sunt Odeonul si teatrul antic si sanctuarul lui Zeus si Artemis.

Manastirea Sf. Mihail

Pentur unii dintre turistii sositi in Thassos, este o surpriza foarte placuta sa vada ca insula are un numar destul de mare de biserici si manastiri. Dintre acestea, Manastirea Sf. Mihail este spectaculos situata pe un versant stancos, parand ca sta sa se pravaleasca in mare. Manastirea este printre cele mai cunoscute de pe insula, a fost construita in secolul al XVIII-lea si mai pastreaza si in zilele noastre obiecte fabricate de calugarite.

Muzeul Maslinelor si al Uleiului de masline

Aflat langa Skala Prinos, muzeul a fost infiintat la initiativa unui producator de ulei de masline, ca tribut adus acestei resurse care, de-a lungul vremii, a fost unul dintre motoarele Greciei. Muzeul a alocat un spatiu special unde vizitatorii pot vedea procesul de producere al uleiului de masline, gazduieste si o expozitie de fotografie, dar expune si 40 de tipuri de uleiuri de masline (din cele aproximativ 130 cunoscute).

 Muzeul Vagis

Este dedicat, dupa cum ii spune si numele, cunoscutului artist si sculptor Vagis Polignotos, care a devenit faimos dupa ce s-a stabilit in America. Muzeul, aflat la 12 km de Limenas, expune 98 de sculpturi si 15 picturi create de artist in perioada 1920 – 1960, astfel ca aflati in muzeu atat opere inspirate din mitologia greaca, cat si opere abstracte.

Vechiul port

Din cele mai vechi vremuri, Thassos a avut doua porturi: unul pentru uz comercial, iar celalalt, pentru uz militar. Portul naval vechi este astazi inchis, dar turnuri antice mai pot fi inca vazute de pe chei. Va recomandam o plimbare pe inserat, cand atmosfera creata de culorile asfintitului este foarte romantica, iar portul este pitoresc si spectaculos.