Sus

Lumea turismului pare fascinantă. Și este, într-o oarecare măsură, dacă faci ceea ce îți place. Călătoriile sunt o parte integrantă a experienței umane, iar, în zilele noastre, călătorim din mai multe motive: business, plăcere, relaxare, descoperire, vizitarea obiectivelor turistice aflate în cărțile de istorie, revederea prietenilor, degustarea gastronomiei și nu numai. Mulți părinți tineri privesc vacanțele cu copii ca experiențe parentale, iar intelectualii, ca mod de a-și lărgi orizonturile. Când vine vorba despre vacanțe, fiecare persoană are un scop, o dorință. Însă, dacă ești o persoană pentru care călătoriile ar trebui să fie un mod de viață, există opțiuni de cariere în turism, care să-ți ofere satisfacții personale și care să-ți asigure și un nivel de trai destul de bun.

1. Ghid de turism

Ghidul este cel care îți poate transforma o vacanță banală într-una extraordinară. Este, poate, cea mai apreciată persoană în circuitele cu autocarul sau cu avionul și chiar în sejururi, dacă optezi pentru o excursie opțională sau ai nevoie de informații privind zona. El știe să te îndrume, să te sfătuiască și să-ți ofere detalii pe care n-ai să le găsești vreodată pe internet. Un ghid este, în primul rând, o sursă de informații detaliate, relevante pentru o anumită locație sau o destinație. Îl alegi pentru un tur local, pentru a vizita o atracție sau un grup de atracții și pentru că poate adăuga valoare experienței de vacanță, povestindu-ți în detaliu, și într-un mod modern, istoria locurilor.

2. Jurnalist de turism

Redactorii, blogerii, jurnaliștii de turism reprezintă surse de inspirație și informare. Ei străbat trasee greu de traversat, călătoresc în zone populare și noi, din curiozitate, din pasiunea de a descoperi locuri, de a le povesti și de a le reda lumii. Este o carieră frumoasă, cu multe satisfacții. Iar când o practici, scriind cu plăcere, lăsându-te purtat de gândurile propriii, neinfluențate de industria turismului, succesul îți este garantat. Dacă iubești călătoriile, este o carieră care îți poate aduce un număr impresionant de admiratori și, totodată, independență financiară. Variante similare carierei de redactor sau jurnalist sunt cele de fotograf sau vlogger. Aici, însă, nu ai nevoie de un surplus de creație, ci doar de arta de a fi tu, redându-ți trăirile și experiențele prin imagini și videoclipuri. Mediul este diferit, esența rămâne aceeași.

3. Agent de turism

Știi tot ce mișcă pe piața pachetelor turistice și ajuți la planificarea vacanțelor pentru persoane și grupuri.  Deși multe persoane încep să studieze și să își planifice online vacanțele, de multe ori este mai ușor să ceară ajutorul unui agent de turism, care se mândrește cu ani de experiență și multe cunoștințe acumulate de-a lungul timpului. Ei sunt capabili să ajute cu rezervările biletelor de avion, cu alegerea hotelului, aranjamentele de transfer și rezervarea vacanțelor opționale. Pentru a deveni agent de turism, ai nevoie de abilități organizatorice deosebite, atenție la detalii și capacitatea de a gândi pe cont propriu.

4. Echipaj profesional de iaht

Dacă te angajezi pe o navă de croazieră, poți călători în toate colțurile lumii, deci, poți spune că nu ai nevoie de o abilitate de bază la angajare. Dansatori, coafori, bucătari, muzicieni, barmani, manageri, bone, electricieni – acestea sunt câteva dintre pozițiile pentru care majoritatea liniilor de croazieră vor recruta constant personal. Pentru o carieră cu viitor, alege una dintre meserii și axează-te pe ea, încercând să o practici cât mai bine. Cazarea și mesele la bordul navei de croazieră sunt gratuite.

5. Însoțitor de zbor

Vei servi pasagerii aeronavelor pe durata zborului și, totodată, călătorești în diferite zone ale lumii, în funcție de compania aeriană la care te angajezi. În multe cazuri, nu apuci să explorezi destinația, însă există și curse în care ești nevoit să petreci o noapte în orașe populare sau să vizitezi zone exotice. De asemenea, ai putea să beneficiezi de gratuitate la zboruri, pentru vacanțele personale. Unii operatori aerieni oferă reduceri substanțiale însoțitorilor de zbor la cumpărarea biletelor de avion pentru familii. Cum să nu te atragă?