Sus

Daca esti fascinat de documentarele care atesta asezari umane vechi de milenii si visezi sa ajungi candva sa le vezi cu ochii tai, acest articol este pentru tine. Nu vom vorbi despre cele mai vechi asezari din lume, ci de cele mai vechi orase din Europa, usor accesibile oricarui calator care doreste sa le viziteze. Aceste orase stravechi sunt locuite fara intrerupere de cand au fost fondate.

5. Erevan, Armenia

Primii locuitori s-au asezat aici in anul 782 i.Hr. Cu aproximativ 30 de ani inainte sa ia nastere Roma, capitala de astazi a Armeniei era un punct important pe drumul comercial care lega Asia de Europa. De-a lungul vremii, a fost cucerita de asirieni, romani, selgiucizi, arabi, mongoli s.a.m.d., astazi, insa, dupa caderea Uniunii Sovietice, se deschide treptat catre lume si catre turisti curiosi.

4. Cadiz, Spania

Primii sai locuitori au sosit in anul 1100 i.Hr. Erau fenicieni si au numit asezarea care era pentru ei un important loc de comercializare a ambrei, „Gadir”. Cadiz si-a cunoscut faima in momentul in care Columb a pornit din portul sau, pentru a doua oara, catre Americi.

3. Mytilene, Lesbos, Grecia

Acest oras antic, fondat in anul 1100 i.Hr, este astazi capitala insulei egeene Lesbos. Aristotel a locuit vreme de doi ani pe insula, intre anii 337 si 335, dar nu se stie exact daca in oras, asa cum il cunoastem amplasat astazi. Astazi, turistii pot admira castelul Gateluzzi, biserica Agios Therapo si o frumoasa statuie a libertatii.

2. Lisabona, Portugalia

Nu stiai ca se afla printre cele mai vechi orase europene? Lisabona a fost fondata in anul 1200 i.Hr. Exista dovezi ca zona a fost locuita inca din anul 2500 i.Hr., dar acestea sunt destul de evazive. Este insa de necontestat ca incepand din anul 1200 i.Hr. fenicienii au locuit arealul Lisabonei. Peste secole, orasul a fost cucerit de mauri, care au venit in Europa din Maroc si au stabilit aici un califat. Astazi, Lisabona este un important punct turistic, popularitatea datorandu-se atmosferei medievale, celebrului cartier Alfama, dar si ritmului tanguitor de fado.

1. Atena, Grecia

Nu este o surpriza sa afli ca primii locuitori au ajuns pe teritoriul Atenei in anul 5000 i.Hr., mai exact pe Acropole. Loc de nastere a democratiei, Atena a fost respectata de-a lungul vremii chiar si de cuceritorii sai si a intrat in epoca de aur sub domnia lui Pericle. Astazi, turistii pot vizita Acropolele, amintindu-si de Socrate, Hippocrat, Sofocle, dar si Plaka – cel mai vechi cartier locuit al Atenei.

]]>