Sus

Odată cu Coronavirusul care face ravagii în China, răspândit și în Europa, mulți turiști sunt panicați privind viitoarele vacanțe. Este normal. Vorbim despre un virus nou, care se răspândește rapid și afectează destul de puternic persoanele cu sistemul imunitar scăzut. Acest lucru nu înseamnă că nu mai putem călătorii în destinații foarte puțin afectate, ci că ar trebui să sporim măsurile de precauție. Iar dacă unele persoane călătoresc din plăcere și își pot anula vacanțele, cele care călătoresc în interes de afaceri sunt nevoite să ia măsuri mai mari de precauție. Din fericire, există câteva acțiuni pe care le poți întreprinde pentru a reduce considerabil șansele de a te îmbolnăvi în timpul călătoriilor.

Mai minuțios cu igiena

Primul lucru pe care îl poți face pentru a-ți crește șansele de a nu te îmbolnăvi este păstrarea igienei personale, la cel mai înalt nivel. Nu ai cum să nu atingi suprafețe cu germeni (bare, masă, scaune sau clanța de la ușă), mai ales dacă călătorești des cu avionul, trenul sau dacă mănânci la restaurante de tip bufet. Însă poți evita să introduci acei germeni în organism, spălându-te des pe mâini, dezinfectându-le. Spală-te pe mâini înainte de fiecare masă. S-ar putea ca apa și săpunul să nu-ți fie tot timpul la îndemână, așa că ia-ți în bagaj șervețele și gel dezinfectante. Ai grijă să te ștergi bine pe mâini înainte de a atinge gura, nasul sau ochii. Când ai șansa să te speli pe mâini, freacă mâinile bine cu săpun pentru cel puțin 20 de secunde.

Fii atent ce bei și ce mănânci

Este important să te speli pe mâini înainte de masă. La fel de important este să fii atent la ceea ce consumi de fapt. Cu cât alimentele sunt mai sănătoase și bogate în nutrienți, cu atât te vei simți mai bine. Ești mai protejat. Ar trebui să știi de orice alergie alimentară sau intoleranță pe care o ai înainte de a porni la drum. Astfel vei putea evita alimentele care îți provoacă o stare de rău. Nu consuma alimente care nu sunt bine preparate, precum biftecul tartar sau altele asemănătoare. Nu vrei să ai probleme cu stomacul în această perioadă, când sistemul tău imunitar trebuie să fie puternic. Ai grijă și la apă. Bea suficientă. Ea te va ajuta să elimini impuritățile din organism și te va menține hidratat.

Pune-te la curent cu toate vaccinurile

Interesează-te de vaccinuri înainte de a porni spre orice destinație. Consultă agenții de turism sau Ministerul Afacerilor Externe (mae.ro) pentru a fi la curent cu toate detaliile. Este mai bine să fii precaut și în siguranță decât să regreți ulterior. De asemenea, este important să preambalezi medicamentele de care ai putea avea nevoie. Deși multe destinații au farmacii la care poți apela, dar este bine să ai în caz de urgență. Dacă răcești într-un oraș străin este bine să ai medicamentele la îndemână, evitând plimbarea prin farmacii pentru un medicament potrivit ție. Să nu pleci de acasă fără vitamina C.

Protejează-te împotriva mușcăturilor de insecte

Unele boli se transmit prin ciupituri/mușcături de insecte. Protejează-te întotdeauna când petreci timp în aer liber. Cercetează destinația pentru a afla dacă există anumite insecte care te pot ciupi (precum țânțarii) și ce efect pot avea ciupiturile lor asupra organismului tău. Pune în bagaj o cremă sau un spray puternic împotriva insectelor și îmbrăcăminte adecvată, menită să împiedice insectele să-ți atingă pielea. În situații severe, puteți chiar să optați pentru piese vestimentare impermeabile.. De asemenea, poate fi o idee bună să ții cont de momentele zilei și ale anului, când insectele reprezintă cea mai mare problemă, și să îți planifici călătoria în funcție de acestea.

Începe pregătirile înainte de călătorie

Măsurile de precauție se iau de acasă. Asigură-te că sănătatea ta generală este bună și că imunitatea este cât mai puternică. Dormi suficient, ține o dietă sănătoasă și hidratează-te corespunzător. Sănătatea ta mentală și emoțională poate avea, de asemenea, un efect asupra sănătății tale fizice. Așa că, în săptămânile premergătoare plecării, încearcă să nu te stresezi prea tare gândindu-te la ce poate fi. Cântărește-le la rece și documentează-te din surse oficiale. Stresul poate produce multe probleme de sănătate precum astm, dureri de cap și dereglări gastro-intestinale.