Sus

Sărbătoarea Pascală se apropie, iar alegerea unei destinații este destul de dificilă. Te gândești la preț, la servicii, dar și la posibilitățile de petrecere a timpului liber. Poți alege o vacanță de Paște în Grecia, un sejur în Turcia sau un circuit în Franța, capitala romantismului, bogată în istorie. De la arhitectura gotică medievală până la castele înalte, care au marcat evenimente istorice, Franța se remarcă prin biserici și catedrale uimitoare, recunoscute mondial. Chiar și într-o lume seculară, istoria și frumusețea lor transcendentă îți ilustrează armonios cultura franceză. Fiind una dintre cele mai romantice destinații ale lumii, unde vizitele au loc în orice anotimp, ți-am pregătit o listă cu cele mai impresionante catedrale și biserici din Franța pe care să le explorezi în viitoarea ta vacanță petrecută aici.

Abbaye du Mont-St-Michel

UNDE: Normandia

Unul dintre cele mai vizitate monumente din Franța, Abbaye du Mont-St-Michel, face parte din Patrimoniul UNESCO. Se află la o jumătate de milă de coasta Normandiei, pe o insulă stâncoasă. Ajungi la ea traversând podul-pasarelă la pas, cu trăsura de cai sau cu autobuzul de transfer, doar la reflux.

În timpul secolului al V-lea, Mont-St-Michel era cunoscut sub numele de Mont-Tombe. Se spune că, în 708, un episcop din Normandia a fost vizitat de arhanghelul Mihail, care l-ar fi sfătuit să ridice un sanctuar pe numele său deasupra Mont-Tombe. Abbazia a fost finalizată în 966, devenind un loc cheie de pelerinaj în Occidentul creștin, precum și un centru al culturii galo-romane, unde au fost produse și stocate multe manuscrise. Reconstruită constant în ultimii 1.300 de ani, abația s-a adaptat la diverse stiluri arhitecturale, de la pre-romanic la gotic, servind și ca închisoare în timpul Revoluției Franceze. Zidul său fortificat, construit în timpul războiului de 100 de ani, a protejat populația insulei (60 de persoane) de atacurile engleze de aproximativ 30 de ani.

Amiens Cathedral

UNDE: Champagne

De la începutul lucrării, în 1220, constructorii au încercat să ajungă la ușa din față a lui Dumnezeu. Astfel, dimensiunile interioare au fost maximizate pentru a susține înălțimea catedralei. De aceea, ea are cel mai mare volum interior din Franța. Calitatea și cantitatea de sculptură gotică au introdus-o pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Unele dintre caracteristicile sale arhitectonice mai fascinante sunt de fapt greșeli comise în timpul construcției: „contraforturile zburătoare originale au fost construite prea sus, rezultând astfel un al doilea set inferior de contraforturi, care la rândul său a necesitat instalarea unui lanț de fier forjat, care să lege catedrala. Deși pierdută acum, cea mai mare relicvă a catedralei a fost capul lui Ioan Botezătorul, care a servit ca primă inspirație pentru constructori.

Basilique du Sacré-Cœur

UNDE: Paris

În fiecare an, aproximativ 10 milioane de turiști urcă cele 222 de scări sau aleg funicularul până la Montmartre pentru a vizita Sacré-Cœur, Inima Sacră a Parisului. Câți știu oare că construcția a marcat sfârșitul dominării Franței în Europa continentală, lucru care a dus la crearea unei Germanii unificate? În 1873, după ce Franța a fost învinsă în războiul franco-prusac, Adunarea Națională a autorizat construirea „unei biserici creștine impunătoare, vizibile din tot Parisul”. Motivul: pentru a i se ierta păcatele poporului. Spre deosebire de alte biserici pariziene, bazilica prezintă arhitectura romano-bizantină, asemănătoare cu cea a Bazilicii San Marco din Veneția. A fost construită cu piatră de auto-curățare din carierele Château-Landon. Astfel că, atunci când plouă, calcitul are un efect frumos de albire, oferind exteriorului aspectul unic de alb-creț. La 425 de metri deasupra nivelului mării, clopotnița de 270 de metri (unul dintre cele mai grele din lume, având 19 tone) și cupola reprezintă al doilea cel mai înalt punct de vedere din Paris. De asemenea, se mândrește cu unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume.

Basilique St-Sernin

UNDE: Toulouse

Timp de secole, cea mai mare biserică romanică din Franța a reprezentat un punct important de popas de-a lungul traseului de pelerinaj spre Santiago de Compostela. Astăzi, Basilique St-Sernin este un patrimoniu mondial UNESCO. Numită după primul episcop de Toulouse, biserica a fost construită între secolele XI și XIV și se află în vârful unei bazilici din secolul al IV-lea. Nu te lăsa păcălit de exterior 😊 Tavanele boltite, o navă de 70 de metri și coroana din lemn și marmură placate cu aur sunt parte din „detaliile” care au transformat biserica de 337 de metri într-un simbol al Toulouse.

Cathédrale St-Etienne

UNDE: Burgundia

Finalizată în 1176, Cathédrale St-Etienne este un monument național. Construită inițial ca abație, catedrala a deținut cândva mai multă putere politică decât întregul Paris. Tezaurul conține un fragment din adevărata cruce prezentată de Charlemagne, precum și veșmintele lui Thomas Becket. Este, de asemenea, locul de odihnă al fiului lui Ludovic al XV-lea și locul unde St. Louis s-a căsătorit cu Marguerite de Provence, în 1234.

Chapelle du Rosaire

UNDE: Vence, Riviera Franceză

Construit între 1948 și 1951 și situat la patru mile de orașul Vence, artistul Henri Matisse a numit această capelă „chef-d’œuvre” (capodoperă). În ciuda unei boli necruțătoare, Matisse a lucrat zi și noapte la arhitectura exterioară și designul interior. Chiar și la mobilier. Dar marile vitralii – cu reflexiile lor albastre, verzi și galbene de-a lungul podelelor de marmură albă – atrag cea mai mare admirație.

Catedrala Chartres

UNDE: Ile-de-France

Situată la 50 de mile în afara Parisului, Catedrala Chartres, cunoscută și sub numele de Cathédrale Notre-Dame, este un patrimoniu mondial al UNESCO. Asta datorită vitraliilor sale originale bine conservate, ce datează din secolul al XIII-lea. Iubitorii de artă medievală o vizitează pentru ferestre și sculpturi, dar credincioșii adevărați vin pentru Sancta Camisa, tunica purtată de Fecioara Maria la nașterea lui Hristos. În 2009, a fost lansat un proiect de restaurare a catedralei, menit să readucă acesteia aspectul secolului al XIII-lea. Criticii de arhitectură au condamnat proiectul, afirmând că este absurd să creadă că interiorul poate fi recreat ca în varianta inițială.

Catedrala din Reims

UNDE: Champagne

La fel ca mulți dintre contemporanii săi gotici, Catedrala Reims (o altă catedrală cunoscută oficial ca Cathédrale Notre-Dame de Reims) a fost construită pe locul mai multor biserici mai vechi și datează din epoca galo-romano. Construcția structurii actuale a început în 1222 și a fost finalizată în secolul al XV-lea. Faima sa nu provine de la înălțimea, distincția arhitecturală sau moaștele găzduite, ci mai degrabă de la o legătură politică și istorică. Începând cu anul 987 d.Hr., toți regii francezi, cu excepția unui singur, au fost încununați în Reims. Catedrala are, de asemenea, un amestec de vitralii medievale și contemporane, cel mai recent vitraliu fiind instalat în 2011, pentru a sărbători împlinirea a 800 de ani.

Catedrala din Rouen

UNDE: Normandia

Una dintre cele mai impresionante biserici gotice construite vreodată, Catedrala din Rouen (numită oficial Cathédrale Notre-Dame) rezumă evoluția artei gotice, începând cu construcția sa în secolul al XII-lea, pe temeliile unei bazilici din secolul al IV-lea. Astăzi, catedrala găzduiește cel mai înalt turn din Franța – un turn de fontă de 495 de metri, construit în secolul 19. Admiră vitraliile realizate la începutul secolului al XIII-lea și amintește-ți faptul că Joan of Arc a fost judecat în palatul episcopilor și îți va fi ușor să înțelegi de ce acest lăcaș de cult a influențat artiști precum Monet. Corul catedralei găzduiește mormintele ducilor din Normandia, printre care și Richard the Lionheart. (Richar Inimă de Leu).