Sus

Nei Pori este cea mai sudica statiune din regiunea Pieira , cunoscuta sub numele de Riviera Olimpului. Pieria se afla in inima Greciei, la 60 de km sud-vest de Salonic si are 70 km de plaje superbe la marea Egee, continand si o parte din legendarii Munti ai Olimpului, lacasul preferat al zeilor, precum si varful Mytikas (al doilea ca inaltime din Balcani 2917m). Pieria e unul din cele mai mici judete din Grecia, avand aproximativ 1500 kmp si mai putin de 150.000 de locuitori.

Ca si obiective turistice, cu siguranta nu va veti plictisi!

Orasul Dion – situat la poalele Muntelui Olimp. Numele vine de la cel mai importat sanctuar dedicat lui Zeus,  Dias – care se traduce prin “al lui Zeus”.  Acesta este un oras ridicat de catre macedoneni, fiind si un loc sacru dedicat lui Zeus si fiicelor sale, cele 9 Muze, in a caror cinste se organizau jocuri festive. Situl arheologic include: templu dedicat lui Zeus, teatrul grecesc, sanctuarul lui Isis (zeita egipteana fiind preferata lui Alexandru cel Mare) si sanctuarul zeitei Demetra, sora marelui Zeus.

Castelul Platamonas – situat in partea de sud a Muntelui Olimp, dateaza din secolul 10 e.n. din perioada bizantina. Pozitia a fost una strategica in trecut, avand scopul de a controla ruta Macedonia-Thesalia-Sudul Grecei. Acesta a fost construit pe teritoriul orasului antic Herakleion. Din castel privelistea este impresionanta, acesta fiind situat pe un deal inalt cu fata catre mare.

Muntele Olimp era considerat in antichitate lacasul zeilor si este cel mai inalt din Grecia (vf. Mytikas, 2918 m) dar si primul care a obtinut titlul de Parc National, fiind un ecosistem protejat prin lege. Muntele abunda de copaci si  specii de plante (aproximativ 1700 de specii), dintre care unele foarte rare. Lunile iunie si septembrie sunt cele mai bune din an pentru cei ce doresc sa escaladeze varfurile muntelui.

Biserica Sfantul Dionisios a fost construita in secolul 16, de catre Agios Dionisios, un pustnic care a trait intr-o pestera din apropiere si este locul preferat pentru pelerinaj al locuitorilor din Macedonia Centrala. Biserica impresioneaza prin obiectele de arta de mare valoare.

Situl arheologic Makrigialos este unul dintre cele mai mari situri ale perioadei neolitice si consta intr-o vila din perioada civilizatiei minoice. Dimensiunile constructiei sunt de 4 ori mai mici decat cele ale celebrelor palate minoice din la Knossos, Phaistos, Malia si Zakros, cu care se aseamana prin coloane si curtea interioara rectangulara, dar in acelasi timp contine si elemente arhitecturale unice.

Din Nei Pori se ajunge usor la Meteora. Dar vom vorbi despre acest loc dedicat sacrului intr-un articol separat.

Am dedicat un articol separat satului Paleos Pantaleimonas, fermecator prin aspectul sau pitoresc.

]]>