Sus

Să fim sinceri. Cum vine toamna, cum ni se face dor de Grecia. De soarele, de plaje, de tavernele albastre și de mâncarea ei gustoasă, savurată în prag de seară. Tânjim după o vacanță în Grecia și chiar ne facem planuri pentru vara ce urmează. Însă, până atunci, de ce să nu invităm Grecia la noi în case? Cum altfel dacă nu prin gastronomie 😊 Ți-am pregătit trei rețete grecești delicioase și sănătoase, testate în timp, care nu conțin ingrediente animale și totuși izbucnesc de aromă.

Cu mult înainte de apariția termenului „vegan”, grecii aveau mâncărurile lor delicioase, fără produse de origine animală. Iar asta se datora în mare măsură regulilor stricte de post impuse de biserica ortodoxă. Fie că ești vegan sau doar pasionat de bunătățuri, iată trei rețete ale căror rezultat îți vor aduce zâmbetul pe buze.

Fasole BARBOUNIA cu praz, din vestul Cretei

Legumele reprezintă caracteristica principală a meselor grecești. Știi și tu asta. Iar acest preparat din fasole coaptă se găsește în diferite versiuni, din Creta până în Macedonia. Boabele barbounia roz sau albe (sau borlotti) se vând proaspete în păstăile lor încrețite, atât în piețele fermierilor greci, cât și în piețele din Italia. Modalitatea de preparare, însă, este diferită. Italienilor le place să pună boabele de fasole în minestrones (supă groasă de legume și paste), în timp ce grecii le folosesc în salate sau le coc.

Ingrediente: 500g boabe de borlotti proaspete sau boabe mari de fasole, 120 ml ulei de măsline, 3 bucăți de praz medii, numai partea albă, tocată fin, 2 ardei verzi, tocați mărunt, 1/2 bucată de țelină, tocată fin, 1/2 cană pătrunjel tocat fin, 3 roșii medii, tocate, fără coajă, sare și piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță de oregano uscat.

Mod de preparare: Dacă folosești fasole gigant (gigant), lasă boabele la înmuiat peste noapte înainte de a fierbe. Boabele de Borlotti nu au nevoie de înmuiere, dar ale noastre cam da. Fierbe-le cu multă sare, aproximativ 20 de minute (rețeta grecească), sau mai mult la noi. Până când ele sunt ușor moi.  Scurge-le și așază-le într-un vas mic de copt. Preîncălzește cuptorul la 190 ° C. Prăjește prazul în ulei aproximativ 5 minute. Adaugă treptat ardeii, țelina și pătrunjelul și lasă-le încă 2-3 minute înainte de pune roșiile. Se condimentează cu sare, piper și oregano, se toarnă amestecul peste fasole și se coace aproximativ 30 de minute, până când se formează o crustă ușoară deasupra și fasolea este fragedă și suculentă.

Prăjitură de stafide cretane

Acest tort, pe care grecii îl fac în fiecare Crăciun (cel puțin), a fost inventat pentru a te bucura de el fie că ești sau nu în post. Nu conține ouă sau lapte, ci ulei de măsline extravirgin. Din nou, ingredientele reprezintă ceea ce era la îndemână într-o familie simplă, tipică, din estul Cretei. Prăjitura are o crustă crocantă, asemănătoare cafelei, iar interiorul este moale și suculent. Este o gustare relaxantă în pentru o după-amiază sau seară de iarnă. Resturile pot fi transformate în biscuiți delicioși, pe care să îi înmoi în ceai sau în cafea. Lasă prăjitura o zi sau două, tai-o în bucăți și ține-le o oră în cuptor, la foc mic. Le vei putea păstra și mânca multă vreme.

Ingrediente: 300g stafide aurii, 60 ml raki sau rachiu, 420 g făină, 1/2 linguri cuișoare măcinate, 1 lingură de scorțișoară măcinată, 240 ml ulei de măsline, 200g zahăr, 120 ml suc de portocale proaspete, 1 lingură sodă de copt, dizolvată în sucul de portocale, coaja rasă de o portocală, 120 ml apă, 150 g nuci tocate (opțional).

Vânătă cu usturoi, în stilul Zakynthos

Acest preparat la cuptor nu conține nimic altceva decât vinete, roșii, un strop de oțet și muuult usturoi. Cu toate astea, este unul dintre cele mai bune pe care le-am gustat vreodată.

Ingrediente: 2kg de vinete rotunde mari, tăiate în felii de 2,5 cm, ulei de măsline pentru prăjit, 2 kg de roșii coapte, decojite și tăiate în jumătate, roșii sau conserve de 1 kg, sare și piper negru proaspăt măcinat, 1/2 lingură de zahăr,  2-3 linguri de oțet (sau un vin roșu dulce ca Mavrodafni), o căpățână de usturoi, tocată.

Mod de preparare: Presară sare peste feliile de vinete cu sare și lasă-le în frigider cel puțin 40 de minute, pentru a elimina surplusul de lichid. Clătește și usucă bine feliile de vinete. Încălzește, apoi, într-o tigaie, aproximativ 2,5 cm de ulei de măsline și prăjește la foc mic feliile de vinete pe ambele părți. Scurge-le pe prosoape de hârtie. Într-o altă cratiță, fierbe roșiile cu sare, piper și zahăr până se formează un sos gros. Amestecă totul în oțet sau vin. Aranjează feliile de vinete într-un vas rezistent la cuptor, pe straturi, presărând usturoi tocat și o parte din sosul de roșii între fiecare strat. Toarnă sosul de roșii rămas peste vinete și coace tot amestecul într-un cuptor preîncălzit la 190 °C timp de 30 de minute. Lasă preparatul să se răcească treptat în cuptor și servește-l abia câteva ore mai târziu. Este foarte gustos combinat cu pâine proaspătă, feta și mult vin.