Sus

Nu, nu-ți prezentăm cele mai tari vacanțe în Ungaria, ci cele mai delicioase pauze maghiare. Cu secole de experiență în condimentare, coacere și gătit, Ungaria este renumită pentru gastronomia aromată. Găsești aici un tărâm al gurmanzilor, al vacanțelor cu degustări multiple, în restaurante, localuri ascunse sau chiar în casele ungurești tradiționale, dacă ai noroc să fii invitat în vreuna. Dacă, însă, ești ca noi și invitația nu a sosit vreodată, fă-ți planurile din timp. Fie că mergi într-o vacanță în Ungaria pe cont propriu sau cu o agenție, interesează-te de un ghid priceput în programe de degustări tradiționale. Este, poate, cea mai bună variantă de a descoperi tradiția maghiară. Dacă tu ai alta, spune-ne și nouă! Suntem cu toții dornici de nou 😊

Kürtőskalács (cozonac secuiesc)

Îl găsești în formă de spirală și, da, seamănă cu cel al bunicii…dar nu-i exact la fel. Este o delicatesă maghiară, pregătită după rețete transilvănene vechi de secole și coaptă la foc de lemn, în cuptor de lut. Cozonacul secuiesc este servit la majoritatea festivalurilor. Îl poți mânca simplu sau „ornat” cu diferite toppinguri sau condimente precum scorțișoară, nuci sau nucă de cocos. Găsești Kürtőskalács la vânzătorii ambulanți și prin piețe. Sau, poți merge direct la țină, în Bruteria Kürtőskalács din Molnár.

Langos

Originar din vremurile în care familiile își preparau pâinea în casă, langoșile sunt o delicatesă maghiară, un aluat prăjit, pufos și simplu, prăjit în mod tradițional în baie de ulei. Au început ca gustări pentru copii, fiind făcute inițial din resturile de la pâinea frământată în casă, și au ajuns o delicatesă europeană. Langoșile sunt servite, de obicei, cu smântână și / sau brânză rasă, peste care se presare sare și usturoi. Cel mai bun loc pentru a mânca celebrele lángos este una dintre piețele ungurești sau standul „ascuns” de lángos din Szentendre.

Hortobágyi Palacsinta

De obicei servit ca aperitiv, Hortobágyi Palacsinta este de fapt o clătită umplută cu tocană de vițel sau pui și servită cu smântână. Este acel „gust unic al Ungariei”, deoarece conține toate ingredientele principale ale bucătăriei ungare. Dacă alegi o vacanță în Ungaria, vei vedea că Hortobágyi Palacsinta se află în meniul oricărui restaurant din Ungaria.

Halászlé (Supa Pescarului)

Cu acces la Dunăre, Tisa și Lacul Balaton, Ungaria are pește de apă dulce din abundență. Cum să nu ai și rețele uimitoare din pește? Iar cea mai obișnuită mâncare de pește din țară este ciorba de pescar, preparată cu multă ceapă și cu faimosul paprika ungar (boia). Rețetele diferă în funcție de zona în care îți petreci vacanța în Ungaria, dar cele mai cunoscute versiuni de ciorbă de pescar sunt din Szeged (Tisza) și Baja (Duna). Un alt preparat favorit este și túrós csusza, pasta din brânză de vacă, ce însoțește adesea ciorba de pescar.

Velőscsont (oase cu măduvă)

Tratată ca o delicatesă și servită doar în cele mai frumoase restaurante din New York și Londra, oasele cu măduvă face parte din mâncarea tradițională, gătită în casă, a multor familii maghiare. Un ingredient al ciorbei de vită, măduva osoasă este servită cu pâine prăjită și sare ca aperitiv. O găsești în meniul multor restaurante maghiare. Așa că, dacă ajungi în Ungaria, încearcă preparatul. Este delicios.

Főzelék

Vara este perioda vegană în Ungaria. Nu de trend, ci pentru că atunci apar diferite tipuri de legume (főzelék) din care se prepară supe cremă, servite acasă și în restaurante. Aproape orice tip de legumă poate fi transformată în főzelék, dar spanacul, dovlecelul de vară, fasolea verde și mazărea verde sunt probabil cele mai populare. Servite cu ouă sau pâine de carne, főzelék este un prânz minunat.

Kolbász (mezeluri)

Da, ne plac tuturor. Cârnații maghiari vin într-o varietate de forme și sunt parcă dedicați fiecărei mese. Pot fi proaspeți, prăjiți, afumați sau uscați. Nu contează. Toți sunt buni, iar varietatea îți depășește limitele. Cârnații proaspeți sunt fie fierți, fie prăjiți, și se servesc cel mai bine cu muștar, murături, hrean și pâine proaspătă. Dacă vrei ceva cu adevărat unic, caută  cârnații kolbász, di carne de mangalica – porcul cu părul ondulat, o rasă de patrimoniu ungar. Poți gusta kolbász la Festivalul Mangalica, unul dintre numeroasele festivaluri de cârnați din țară, sau în hala Pieței Centrale.

Hideg Meggyleves (ciorbă de vișine răcoroasă)

Pun pariu că n-ai auzit de ea. Este un preparat tradițional de vară delicios și revigorant. Hideg meggyleves este adorat de unguri și ușor de făcut. Dacă te simți aventuros sau vrei un răsfăț pentru copii, comandă ciorba de vișine răcită.

Szilvásgombóc (găluște de prune)

Le știi, le-ai văzut, le cumperi și din România. Gustul autentic, însă, îl găsești doar acasă la el, în Ungaria. Această delicatesă de găluște de cartof umplut cu prune și zahăr, apoi pudrat cu scorțișoară și rulat în pesmet este un desert care îți lasă gura apă. Ar trebui să fie pe meniul tuturor în vacanța în Ungaria. Szilvásgombóc este un alt favorit al copiilor și, deși necesită un pic mai multă muncă decât supa de vișine, merită mult efortul.

Túró Rudi

Baton de ciocolată. Chiar dacă te vei uita ciudat că nu este ceva gătit în casă, ți-l recomandăm. Îl găsești într-un ambalaj alb, cu buline roșii, în majoritatea supermarketurilor locale. Este un baton cu pastă de brânză de vacă, învelită în ciocolată. O găsești în diferite arome, printre care caise, cireșe, căpșuni…dar preferatul nostru este clasicul Rudi fără aromă. Acum că știi toate astea, ia-ți o vacanță în Ungaria și Jó étvágyat (Poftă bună!)