Sus

Vacanța în Grecia… mare albastră, case ornate de bougainvillea, miros de gyros, liniște și aromă de ouzo. Grecia este destinația perfectă de vară. Dar și de iarnă. Pe lângă zonele de schi, în extrasezon, țara oferă trasee spectaculoase pentru drumeții, peisaje aparte, situri antice neclintite și orașe calde, îmbietoare prin atmosferă și arhitectură. Dacă te gândești să descoperi și cealaltă personalitate a țării, iată care sunt lucrurile de top de făcut iarna în Grecia.

Înfloritoarea Atena și somnorosul Peloponez

Cultura cafenelelor și petrecerile târzii din Atena sunt savurate la maximum în timpul iernii, atât de localnici, cât și de puținii turiști care îi traversează pragul. Atenienii adoră să se întrețină la un prânz bun, lung, îmbibat cu ouzo și îmbogățit de o discuție amicală, la fel de mult cum adoră să-și petreacă nopțile în cluburile cu bouzoukia. Ca turist, cafeaua de dimineață se împletește cu vizite la o Acropolă mult mai puțin aglomerată și la numeroase situri antice și muzee de nivel mondial. Te poți plimba în liniște prin Muzeul Acropole, Muzeul Național Arheologic și prin Muzeul Benaki, găzduit în conacul familiei Benakis din centrul Atenei. La mică distanță de Atena, Peloponezul oferă și el unele dintre cele mai accesibile, frumoase, alei din Grecia. Alei aliniate de ziduri de piatră, livezi de măslini și situri antice. Fă o oprire în Nafplio, fermecătorul oraș venețian de pe litoral, acoperit de o fortăreață. Străzile sale minuscule sunt pline de magazine de artizanat și hoteluri de tip boutique, în timp ce al său centru cultural Fougaro găzduiește un program de iarnă dedicat artelor și evenimentelor muzicale.

Turul Insulelor – da, sunt deschise!

Lasă cascada de turiști să-și micșoreze volumul și vei vedea cum, iarna, viața insulară devine ceva cu totul special. Localnicii se întrețin la taverne, peisajele sunt interesante și plimbările mult mai atractive. Vremea este perfectă pentru drumeții, soarele arzător lipsind cu desăvârșire, razele sale încălzindu-te atât cât trebuie pentru o plimbare lungă. Insulele mai mari rămân cele mai vibrante, datorită localnicilor ceva mai numeroși. Insula Corfu se mândrește cu orașul vechi și viața culturală bogată: de la orchestre până la spectacole de artă și la vizita Palatului St. Michel și St. George. Creta te uimește încă de la debarcarea din feribot, din orașele portuare pitorești din Chania și Rethymno, spre satele sale montane. Lesvos (Mytilini) oferă mii de pahare de ouzo și 11 milioane de măslini. Octombrie și noiembrie reprezintă sezonul recoltei de măsline. Cum să nu-ți dorești să vezi localnicii în acțiune? Dacă poți, implică-te și tu. Experiența este minunată. Fiecare dintre aceste mari insule are unele dintre cele mai bune gastronomii regionale din țară, cu produse locale proaspete și rețete creative.

Trasee pentru drumeții

Insulele mai mari, cum ar fi Creta, Corfu și Lesvos, sunt binecuvântate cu trasee minunate de drumeții,  care leagă satele cu bisericile de munte și cu coasta mării. Poți vizita insule mai mici, precum prețioasa Hydra unde scările de piatră radiază din vechiul port frumos conservat, iar traseele se îndreaptă de-a lungul coastei dramatice, oferindu-ți priveliști minunate spre Golful Saronic. Insula Andros, din Ciclade, este un refugiu al drumeților. Zagorohoria la fel, cu Cheile Vikos din nord-vestul continentului, în apropiere de Ioannina.  Muntele Olimp, de faimă mitică, este de asemenea o atracție pentru călători. Este aproape de Litohoro, în nord-vestul continentului. Un vârf masiv stâncos domină peisajul, cu mici așezări aranjate parcă într-o vale în depărtare. Îmbinate, toate îți redau sentimentul de poveste, tipic Greciei.

Iarna este cel mai bun anotimp pentru a vizita siturile antice ale Greciei, unele dintre cele mai iconice din lume și adevăratele fundamente ale civilizației occidentale. Practic pustii, în comparație cu lunile înfloritoare de vară, siturile încep de la Acropola Atenei și Agora Antică și duc până la Delfi, Meteora și la uimitoarele comori de mormânt macedonean din Vergina. În timpul iernii, Templul lui Poseidon, de pe Cape Sounion, seamănă cu imaginea de pe cărțile poștale locale. Nici Peloponezul nu se lasă mai prejos. El este încărcat cu situri impresionante, de la Olympia, până la Micene, Corint și Epidavros.

Insula Delos este locul de naștere al gemenilor Apollo și Artemis. Naxos te invită să admiri rămășițele de istorie ce reprezintă Templul lui Apollo. Templul din Aphaia, din insula Egina, este amplasat pe portul Golului Saronic, la doar o jumătate de oră de mers cu barca de Atena. Părăsind lumea străveche, explorează cetățile venețiene și alte cetăți, precum cele din Corfu sau bastioanele și palatele istorice ale orașului vechi din Rodos, protejat de UNESCO. Amintirile sunt neprețuite.

Festivaluri și Sărbători de iarnă în Grecia

Salonic, orașul cosmopolit, deține renumitul festival internațional de film la începutul lunii noiembrie. Crăciunul în Grecia înseamnă decorațiuni pe toate fronturile. Imaginează-ți mii de luminițe strălucitoare în apele Mării Egee. Ziua de Anul Nou este cunoscută și sub numele de Agios Vasilios (Sf. Vasile) și este marcată de tăierea vasilopitei tradiționale (tortul glazurat auriu, ce o monedă de noroc în una dintre felii). Următoarea este Epifania (cunoscută și sub numele de Theofhany), pe 6 ianuarie, când preoții ortodocși aruncă sfânta cruce în ape, iar bărbații și băieții locali se cufundă pentru a o aduce la mal. Cea mai mare ceremonie are loc la Pireu.

Sezonul culminează cu marea sărbătoare Apokreas. Această formă grecească de Carnaval are loc de obicei în februarie sau martie, chiar înainte de cele 40 de zile ale postului Paștelui. În timpul Apokreasului, chiar și în satele mici, oamenii mănâncă și beau, donează costume și defilează pe străzi. Cele mai cunoscute sărbători sunt în Patra (Patras) în Peloponez, Skyros în Sporade și Xanthi în nord-estul Greciei, în timp ce Rethymno în Creta sărbătorește, așa, cu un pic de iz venețian.