Sus

Grecia este considerata leaganul civilizatei occidentale, o tara situata la rascrucea dintre Europa, Asia si Africa, influentele acesteia fiind vizibile asupra celor trei continente in lingvistica, arta, filosofie, muzica, literatura, politica si sport. Deoarece in acest spatiu s-a dezvoltat o civilizatie atat de bogata, siturile arheologice sunt foarte raspandite, oferind calatorii de mii de ani in istoria lumii.

Asezare geografica

Fiind o tara situata in sudul Peninsulei Balcanice, litoralul grecesc se intalneste cu trei mari: in est cu Marea Egee, in vest cu Marea Ionica si cu Marea Mediterana in sud. Se invecineaza cu BulgariaAlbania si Macedonia la nord, iar la est cu Turcia. Este formata dintr-o parte continentala Peninsula Peloponez (numele se traduce prin Insula lui Pelops, personaj mitologic ce a cucerit toata regiunea, fiul regelui Tantal, care la randul sau era fiul marelui Zeus.) si zona peninsulara (aproximativ 3 000 de insule in Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rhodos, Corfu, grupele Dodecaneze si Cicladele.

Istorie

Cicladele si Insula Creta sunt unele dintre  primele regiuni care au fost populate de catre om, aici regasindu-se si cele mai importante situri arheologice; civilizatia cicladica este renumita pentru bizarii idoli cu aspect modern ce au fost gasiti in aceste insule si care au inspirat arta marelui sculptor Constantin Brancusi; in Creta a inflorit civilizatia minoica, care datorita ordinii sociale armonioase (palatele erau extrem de luxoase, nu aveau armata sau ziduri de aparare si exista egalitate intre sexe) a reprezentat baza pentru legenda celebrei insule scufundate Atlantida, descrisa de catre filosoful Platon ca fiind societatea perfecta, iar palatul din Cnossos, datorita structurii sale labirintice, a dat nastere cunoscutului mit al regelui Minos si al Minotaurului; tot in Creta s-a dezvoltat mai tarziu civilizatia miceniana, renumita pentru natura sa razboinica, micenieni fiind numiti ahei de catre poetul Homer, in celebrul sau poem epic, Iliada.

Clima

In ceea ce priveste clima Greciei, ea poate fi impartita in 3 tipuri: mediteraneana, alpina si temperata. Clima mediteraneana aduce ierni blande, umede, si veri calduroase, secetoase. Zone in care se manifesta acest tip de clima sunt Cicladele, Dodecanese, Creta, Peloponezul Estic si parti din regiunea Sterea Ellada. Temperaturile depasesc rareori extremele, desi uneori iarna au loc ninsori chiar si in Atena sau Creta. Clima alpina este intalnita in Grecia occidentala (Epir, Grecia Centrala, Tesalia, Macedonia occidentala precum si in partile centrale ale Peloponezului, cum ar fi Ahaia, Arcadia si parti din Lakonia pe unde trece lantul muntos). Clima temperata este caracteristica Macedoniei centrale si estice, precum si in Tracia, in locuri precum Komotini, Xanthi si Evrosul de nord; cu ierni umede si geroase si veri secetoase si calduroase.

Relief

Insulele grecesti sunt un fenomen unic in lume, majoritatea plajelor fiind premiate cu Steagul Albastru de catre Programul European Blue Flag, iar apele cristaline sunt ideale pentru diverse sporturi nautice precum: scuba diving, snorkeling, water ski si windsurfing.

Insule din grupul Argo-Saronic: Egina, Poro, Hydra, Spetses si Salamina; Insulele Sporade: Skyatos, Skiros, Skopelos, Alonissos; Insulele din nord-estul Marii Egee: Thassos, Samothraki, Limnos, Lesbos, Chios, Samos; Cicladele: Amorgos, Anafi, Andros, Antimilos, Antiparos, Delos, Despotiko, Donousa Folegandros, Ios, Irakleia, Kea, Kimolos, Koufonisi, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros Polyaigos, Rineia, Santorini, Schinousa, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Thirasia, Tinos; Dodecanezele: Rhodos, Kastellorizo, Patmos, Kalimnos, Kos, Astipalea, Symi, Karpathos, Halki, Nissiros, Pserimos, Tilos; Insulele Ionice: Corfu, Paxi, Lefkada, Ithaka, Kefalonia, Zakynthos; Insula Evia si Insula Creta.

Desi Grecia este renumita pentru insulele sale paradisiace, cu ape turcoaz si nisipuri fine, patru cincimi din suprafata Greciei este acoperita de munti si dealuri, facand-o una din cele mai muntoase tari din Europa. Muntele Olimp, lacasul zeilor, este cel mai inalt din tara(piscul Mytikas, 2.917 m), este extrem de popular printre alpinisti si excursionisti.

Flora

In ceea ce priveste flora, Grecia este o tara aparte pe continentul european, gazduind mai mult de 5.500 de specii de plante, printre care si flori unice, ce ofera privelisti spectaculoase: gladiole, anemone, irisi, lalele si crini, dar si numeroase flori salbatice care se ivesc chiar in cele mai neprielnice conditii de clima si sol. In ceea ce priveste padurile, cele mai extinse se gasesc in nordul Greciei , in muntii din Tracia , Macedonia si Epir. Insulele din nordul si estul Marii Egee si cele din Marea Ionica , sunt acoperite de pini, plopi si alti arbori forestieri.

Fauna

900 de specii de animale locuiesc in Grecia, care este un refugiu pentru multe specii pe cale de disparitie. Printre speciile protejate sunt broasca testoasa Marea Mediterana mare (Caretta caretta) si foca calugar (Monachus – Monachus ) .

]]>

4