Sus

Turcia reprezinta punctul de intalnire dintre lumea occidentala si cea orientala, având in spate o istorie bogata de mii de ani. Turca moderna (republica) a luat fiinta in anul 1923, capitala Turciei fiind orasul Ankara, dar capitala istorica, Istanbul, ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii.

Asezare geografica

Pozitia geografica a Turciei este cu totul aparte, 97% din teritoriul fiind pe continentul Asia, iar restul de 3% in Europa. In aceasta tara s-au contopit  in mod armonios diferite civilizatii si traditii, melanjul cultural fiind ceva cu adevarat unic. Turcia are granite cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak si Siria la sud. Turcia are iesire la Marea Egee si Marea Marmara la vest, Marea Neagra la nord si Marea Mediteraneana la sud. Turcia este impartita in 7 regiuni principale si are un relief variat. Principalele regiuni sunt: Marmara, Egeea, Marea Neagra, Anatolia centrala, Anatolia de est, Anatolia de sud-est si Mediterana.

Istorie

Peninsula Anatolia (cunocuta in antichitate sub numele de Asia Mica) cuprinde majoritatea Turciei moderne si este una din regiunile care au fost locuite inca din cele mai vechi. Printre civilizatiile care au stapanit aceast regiune se numara hititii, frigieni, lidienii, dar si persii, care ulterior au fost inlaturati de catre Alexandru cel Mare. Colonizarea greaca a lasat in urma situri arheologice de o valoare extraordinara, numeroase orase de mare importanta fiind ridicate, orase precum Byzantinium (Istanbul), Milet, Efesus sau Smyrna (Izmirul actual). Sub conducerea imparatilor romani crestinismul s-a raspindit in tot teritoriul, Contantinopol devenind un important centru religios si cultural. O data cu  aparitia islamului, s-au pus bazele Imperiului Otoman, care si-a lasat amprenta asupra Anatoliei de-a lungul celor 6 secole de domnie. Republica Turcia a fost infiintata in anul 1923, din ramasitele, marelui Imperiu Otoman. Datorita sincretismului spiritual foarte bogat (de la spiritualitatea greco-romana, la crestinism si apoi islam) obiectivele turistice sunt unice in lume, reusind sa ne introduca intr-o lume cu adevarat magica.

Clima

Clima Turciei este temperat-maritima pe litoralul Marii Negre si subtropicala pe litoralul Marii Mediterane, verile sunt uscate iar iernile se manifesta cu precipitatii reduse. In zonele de podis clima are caracter continental.

Fauna

In lanturile muntoase se gasesc cerbi si caprioare, pisici salbatice, lupi si ursi. In  zonele rurale, se gasesc turme de oi, camile, capre si vaci, cai si magari pentru muncile agricole. In zonele martitime va puteti intâlni cu broscute testoase, dar si cu delfinii ce inota aproape de tarm.

Flora

Datorita climei variate, in Turcia se gasesc artari, lauri, maslini dar si palmieri. In sudul tarii se se gasesc bananieri, castani comestibili si smochini. De-a lungul plajelor gasim portocali si paduri de pin.

7