Sus

Pentru turistii care achizitioneaza pachetele – sejur in Turcia All Inclusive (Kusadasi/ Bodrum/ Marmaris)  cu transport autocar beneficiaza de 3 nopti intermediare cu mic dejun: 2 in Istanbul si una la Canakkale. Pe langa aceste avantaje se afla si excusia la Efes.

Nu trebuie sa fii specialist sau pasionat de istorie ca sa te bucuri de aceasta comoara a antichitatii, orasul  este extrem de bine conservat, spune multe povesti uitate de timp si cu siguranta va incanta privirea tuturor care ii trec pragul.

Efes este un oras antic, aflat pe coasta de vest a Asiei Mici, in Turcia de astazi, la sud de Izmir, pe coasta turceasca a Marii Egee. Orasul sta drept marturie a unei civilizatii stravechi, iar in imediata apropiere se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii antice: Templul zeitei Artemis, adorata ca zeita a fertilitatii in orasul Efes. Templul era considerat o minune a lumii antice, datorita operelor de arta extrem de valoroase, create de artisti celebri. Legenda spune ca zeita l-a ajutat pe arhitect sa aseze o piatra foarte mare si imposibil de ridicat pe locul templului.

Teatrul din Efes a fost construit de catre imparati diferiti, primul fiind Nero in secolul I, apoi Septimius Severus si imparatii Claudius si Traian in secolul II, care au dat forma sa finala. Teatrul este renumit, deoarece aici Sfantul Paul a predicat paganilor.

Biblioteca lui Celsus a fost construita in memoria lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, un  consul roman si guvernator al Asiei , chiar de catre fiul acestuia. Biblioteca, mormant al lui Celsus, a pastrat intre zidurile sale peste 12.000 de manuscrise de o valoare inestimabila, capacitatea sa fiind comparabila cu cea a Bibliotecii din Alexandria. Practica de a inmormanta pe cineva in interiorul unei biblioteci era una neobisnuita. Chiar si inmormantarile in interiorul orasului sunt evenimente foarte rare in aceea perioada, semn al importantei lui Celsus.

Peste drum de Biblioteca lui Celsus se afla Casa de Toleranta, patronata de zeita Venus.

Calea de Marmura merge spre sud, din fata teatrului spre Casa de Toleranta si Biblioteca lui Celsius.

Strada Cureti, porneste din fata Bibliotecii lui Celsius si de-a lungul careia puteti vedea casele de pe pante. Casele pe Pante sau Casele Terasate sunt casele locuitorilor bogati, asezate pe pantele muntelui Coressus.

Latrina dateaza din secolul I d.Hr si este considerata una foarte moderna si deosebit de civilizata pentru vremea aceea. A fost construita deasupra unui canal pe unde curgea apa in mod continuu. Scaunele erau realizate din marmura cu decupaje pentru fiecare persoana, fara a fi insa despartite de vreun zid, scopul principal fiind, oricat de amuzant ni s-ar parea acum, acela de socializare. 🙂

Templul lui Adrian se afla pe strada Cureti, are o arcada la fatada si reliefuri cu gorgona Meduza la interior. Poarta lui Hercule, o cladire cu 2 etaje, se afla la inceputul strazii Cureti

Casa Maicii Domnului, aflata intr-un  parc intre Efes si Seljuk, este  considerata conform traditiei locului, drept locul in care Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani din viata. Locul este considerat sfant atat de crestini cat si de musulmani.

Noi speram ca v-am convins sa intrati pe aceasta poarta catre istorie. Turcia ascunde multe comori ascunse, care odata descoperite, cu siguranta va vor fascina.

[gallery ids="966,967,968,969,970,971,972,973"]]]>