Sus
Palatul Topkapi Istanbul

Desi este foarte greu sa facem o selectie limitata a obiectivelor turistice din Istanbul, mai jos aveti topul Hello Holidays in caz ca va ganditi sa dati o fuga pana in Turcia si sa va bucurati de aceste minuni orientale.

Top 10 atractii turistice Istanbul:

Printre locurile care nu au intrat in top dar care merita sa le vedeti se numara: Biserica Sfanta Irina (singura biserica bizantina care nu a fost transformata in moschee, Moscheea lui Suleyman, Cetatea Yedikule (Cetatea celor Sapte Turnuri) utilizata in trecut ca inchisoare, este locul in care a fost asasinat domnitorul Constantin Brancoveanu alaturi de fii sai, Muzeul Jucariilor, Marele Bazar si Bazarul de Mirodenii, Patriarhatul Constantinopolului, Muzeul Pera si Fantana Ahmed al III-lea.

1.Hagia Sofiaun simbol important atat pentru lumea crestina dar si pentru cea musulmana, Hagia Sofia reprezinta punctul de intalnire a celor doua mari religii. Sfanta Sofia a aparut ca biserica in anul 537, sub domnia imparatului  Iustinian I, care a fost dornic sa isi depaseasca predecesorii prin construirea celei mai mari biserici. din lume Pentru mai bine de 900 de ani, Sfanta Sofia a reprezentat centrul lumii crestine, scaunul Patriarhiei de Constantinopol si incinta principala pentru ceremoniile imperiale. La Caderea Constantinopolului din anul 1453, biserica a fost transformata in moschee de catre Sultanul Mehmed al II-lea. In anul 1934, sub conducerea presedintelui turc Kamal Atatürk,  Hagia Sofia a fost transformata in Muzeul Ayasofya. Este cu siguranta un loc, care va va lasa fermecati prin marimea impunatoare, prin mozaicurile crestine ce isi fac aparitia printre caligrafia islamica, un loc unic in care trebuie sa ajungeti cel putin o data in viata!

2.Bazilica Cisterna (Palatul Scufundat)- este o alta constructie ridicata in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian I, scopul acesteia fiind alimentarea cu apa a orasului si reprezinta o sectiune a unei retele complexe de bazine.

3.Palatul Topkapia fost resedinta sultanilor turci, a nevestelor acestora si a haremelor, dat totodata un important centru cultural, educational si administrativ, decorat in stil extravagant, este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Turcia.

4. Moscheea Albastraeste o capodoperă a arhitecturii epocii otomane, fiind singura cu 6 minarete din Istanbul. Constructia a fost terminata in anul 1616 de catre sultanul otoman Ahmed I, acesta dorind sa intreaca maretia Sfintei Sofia (la acea vreme devenita moschee).

5. Biserica Chora –  este considerata una dintre cele mai frumoase biserici bizantine. Gazduieste una dintre cele mai mari colectii de arta bizantina din lume: peste 100 de mozaicuri si fresce cu scene biblice. incantatoare. Desi cladirea bisericii Chora de astazi dateaza din sec XI-XIV, biserica originala a fost construita initial in sec XIV de Constantin cel Mare.

6.Turnul Galata –  a fost construit de genovezi in anul 1348, pe locul fostului Turn al farului, o cladire din lemn datand din perioada bizantina (secolul al VI-lea). Acesta a servit ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval.

7.Muzeul de Arte Turcesti si Islamice – este gazduit in casa lui Ibrahim Pasa, care a servit al doilea Mare Vizir pentru Sultanul Suleyman Magnificul, acest fiind casatorit cu sora sultanului. Muzeul cuprinde o colectie impresionanta de caligrafie islamica, obiecte etnografice si covoare.

8.Hipodromul Bizantin –  a fost contruit de imparatul roman Septimius Severus in 203 d.H. insa Constantin cel Mare a fost cel care a ordonat sa fie renovat, ajungand la capacitatea de 100000 de spectatori.

9.Palatul Dolmabahce – a fost construit in secolul al XIX-lea, stilul sau fiind o combinatie intre specificul arhitectural oriental al Imperiului otoman si rafinamentul arhitecturii europene. 10.Obeliscul Egipteandespre care se presupune ca are o vechime de. 3500 de ani, este cel mai vechi monument antic din Istanbul. Obeliscul a fost adus din Egipt de catre imparatul Theodosius I.

]]>