Sus

I se spune „destinația românilor”. I se spune uneori că este „prea comercială”. Însă, cu toate astea, i se laudă peisajele, i se laudă plajele, i se admiră simplitatea, căldura oamenilor și atmosfera tipică a unei insule grecești, atmosfera aceea pe care o cauți în orice vacanță. Peisajul conturat de albul, albastrul și verdele argintiu al plantațiilor întregi de măslini prin care trece șoseaua, în drumul tău spre cazare, parcă vine la pachet cu briza mării, ca un tratament gratis la spa. Simți calmul, simți cum sufletul ți se umple de entuziasm de la primul pas…de când cobori de pe feribot și te trezești brusc în mijlocul aglomerației de mașini, a agitației turiștilor de a ajunge la cazare și te întrebi: „Unde-i graba? Uită-te în jur. Simte Grecia autentică! Sunt în Thassos!” Trăiește acel sentiment unic al primei întâlniri și vei iubi insula.

Lucrurile simple pe care grecii le simt, le trăiesc, le iubesc

Noi am făcut-o! Chiar și după ani de călătorii. Orice s-ar spune, Thassos este unică. Prin amestecul de culori, prin îmbinarea luxului cu tradiționalismul, prin peisaje de coastă aparte, plaje de o frumusețe rară, prin plantațiile de măslini și prin lucrurile simple pe care Grecia chiar ți le oferă, Thassos ne face să revenim de fiecare dată mai fericiți și mai dornici de distracție. Vei vrea să revii pentru acele senzații și sentimentele pe care nu apuci să le trăiești în fiecare zi. Și, crede-ne, sunt multe. Sunt acele lucruri simple cărora, de multe ori, nu le dai importanță. Dar pe care grecii le simt, le trăiesc, le iubesc.

Vii și revii pentru suflet

Oprește-te pentru câteva clipe și ia-o desculț prin livada de măslini. Poposește câteva clipe la rădăcina unuia. Ia-ți un pepene de la piața locală. Mănâncă scoici, caracatiță, tzatizki…tot ce înseamnă grecește, la o tavernă pe malul mării, fie ea turistică. Albastru cu alb să fie! Cumpără-ți câteva fructe din lădițele scoase la poartă de greci și, neapărat, omenește-te cu un pahar de ouzo. Plimbă-te apoi pe străduțele cele mai sărăcăcioase. Acolo întâlnești casele, culorile și simplitatea din pozele ce ilustrează personalitatea insulei Thassos. Și, pe cât posibil, cazează-te într-o vilă modestă, fără masă sau doar cu mic dejun. Thassos nu înseamnă lux (deși îl găsești dacă vrei), ci naturalețe grecească, pe care o poți descoperi doar astfel: explorând lucrurile simple. Așa arată o vacanță de 5* în Thassos. Aici, luxul nu te încălzește cu nimic, nu-ți oferă sentimentele simple despre care-ți vorbim și nici descoperirea Greciei în profunzime. În Grecia vii pentru suflet.

Dacă ai fost în Thassos măcar o dată, știi despre ce vorbim, dacă nu, îți recomandăm o vacanță aici. Apoi, împărtășește-ne părerea. Suntem aici, la fel de convinși că DA, Thassos este „destinația românilor” și NU pentru că ar fi doar comercială sau pentru că prețurile sejururilor sunt mai mici, ci pentru că are acea karma a Greciei autentice mult râvnită de noi, călătorii. Și uite așa, datorită ei, ajungem înapoi în paradis. Din nou Thassos? Spune-ne și părerea ta.