Sus

Am abordat in articolul anterior aceasta tema extrem de generoasa, a celor mai cunoscute locuri de pelerinaj din Europa si fiind un an Iacobin am inceput cu Santiago de Compostela. In zona de sud-vest a Frantei simbolul scoicii este prezent peste tot, marcand etapele drumului urmat de mii de pelerini catre nord-vestul Spaniei. Existau 4 mari rute, pornind de la Pars, Vazelay in Burgundia, Puy-en Valei in Auvergne si St Gilles, in apropiere de Arles in Provence, care se intalneau in sud-vestul Frantei pentru a traversa Pirinei prin trecatoarea Roncesvalles sau Somport, continuand prin Navarra pe in singur drum.

In aceasta incantatoare zona a Pirineilor se afla un alt taram binecuvantat, este vorba de Lourdes, pitoreasca asezare de la poalele muntilor. Situata la o altitudine de 420 de metri, pe malul raului Gare de Pau, insumand o istorie milenara si strajuita de o impresionanta fortareata, Lourdes este a doua cea mai vizitata localitate din Franta, dupa Paris si al treilea loc de pelerinaj al lumii catolice, dupa Roma si Tara Sfanta, aici ajungand intr-un an obisnuit peste 5 milioane de pelerini.

Castelul Lourdes a intrat in istorie in timpul lui Carol cel Mare, in secolul al VIII-lea, pentru ca in evul mediu fortareata sa reprezinte o locatie strategica, cucerirea sa de catre francezi in timpul razboiului de 100 de ani fiind realizata in urma unui asediu indelungat, de nu mai putin de 18 luni, pentru ca in prezent sa fie declarat monument istoric si sa adaposteasca Muzeul Pirineilor, dedicat in mare parte pionierilor expeditiilor montane.

Importanta contemporana a localitatii incepe insa in anul 1858, cand in perioada 11 februarie – 16 iulie, Bernadette Soubirons, o tanara de numai 14 ani, a avut mai multe viziuni ale Sfintei Fecioare, in apropiere de grota Massabielle. Patru ani mai tarziu, in anul 1862, Papa Pius al IX-lea accepta viziunile ca fiind autentice, iar calitatile miraculoase ale izvorului din grota erau recunoscute, Lourdes devenind astfel un important loc de pelerinaj.

In anul 1876 se ridica o bazilica deasupra grotei, cu statuia Fecioarei, in anul 1889 se construieste Basilique du Rosaire in cinstea lui Bernadette, iar la implinirea a 100 de ani de la viziuni, in anul 1958 este ctitorita o imensa biserica subterana, gandita pentru un numar din ce in ce mai mare de pelerini, Basilique St.Pius al X -lea avand o capacitate de 20000 de locuri, una dintre cele mai mari din lume. De langa catedrala porneste Drumul crucii, cu o lungime de 1,5 km, 15 opriri si 115 figuri din bronz, reproducand ascensiunea lui Iisus spre Golgota.

In apropiere se afla Muzeul Vindecarilor Miraculoase, aici sunt adunate povestile celor care si-au gasit alinarea la Lourdes, incepand cu primele cazuri din martie 1858, cand o persoana paralizata a plecat pe picioarele sale, iar un orb a inceput sa vada. Pana in prezent, in baza regulilor foarte stricte stabilite de catre Vatican, cu peste 300 de ani in urma, un numar de 67 de vindecari sunt considerate miraculoase.
Trupul maicii Maria Bernarda, descoperit intact in procesul de exhumare necesar sanctificarii se afla in capela manastirii din Nevres, intr-un sicriu de sticla, in anul 1925 aceasta a fost beatificata, iar in 1993 Papa Pius al XI-lea a canonizat-o.

Data de 11 februarie a fost declarata Ziua Bolnavului sau Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria de Lourdes si este sarbatorita cu mari sperante in fiecare an.
Dincolo de incarcatura spirituala a locurilor, zona este una cocheta, statiunea are numeroase hoteluri, Lourdes se pozitioneaza pe locul 2 ca numar al locurilor de cazare, dupa Paris, iar variantele de petrecere a timpului sunt deosebit de generoase si interesante. Puteti sa vizitati casa in care a locuit Bernadette, un muzeu al figurilor de ceara, elegantul oras Pau, sau vechiul oras roman St. Bertrand de Comminges, unde se pastreaza urmele unor bai termale, ale unui teatru si ale unui templu, alaturi de o bazilica crestina de secol V.

Va invitam sa descoperiti cele doua locuri incarcate de har, Santiago de Compostela si Lourdes in circuitele noastre de Franta – Spania – Portugalia, va dorim un an plin de realizari si Doamne Ajuta sa fim sanatosi si sa calatorim impreuna!