Sus

Continuam seria de articole dedicate celor mai importante locuri de pelerinaj crestin de pe continentul european, cu Fatima, micuta asezare aflata la aproximativ 120 km nord de Lisabona, devenita celebra cu peste 100 de ani in urma, datorita aparitiilor miraculoase ale Sfintei Fecioare Maria, care in anul 1917 s-a aratat unor copii saraci – Lucia dos Santos si verilor sai Jacinta si Francisco, in locul denumit Cova da Iria (Grota Sfintei Irina), astazi aflat intr-un cartier al urbei.


Fatima are in prezent o populatie de aproximativ 12.000 de locuitori, localitatea s-a dezvoltat de-a-lungul anilor, devenind o destinatie turistica de importanta internationala, nelipsita din traseele si circuitele desfasurate in insorita Portugalie. Cocheta, dotata cu numeroase hoteluri si diverse facilitati destinate atat turistilor, cat si pelerinilor, Fatima te incanta si te surprinde in acelasi timp. Indiferent de directia din care sosesti, indicatoarele iti poarta pasii catre Santuario de Fatima, impresionanta piata centrala, insumand aproximativ 86.000 de metri patrati, pe care multi pelerini o strabat in genunchi. Aici in anul 1919 a fost construita o capela modesta, marcand locul aparitiilor, aceasta fiind restaurata si redeschisa in anul 1923 si modernizata in anul 1988, pentru ca intre anii 1928-1952 sa fie ctitorita in stil neoclasic Basilica Sfintei Maria a Rozariului, iar mai tarziu sa fie adaugate Biserica Sfintei Treimi, un spital, un muzeu si alte cateva cladiri, altare si statui, care impreuna alcatuiesc un complex monumental.Totul este organizat impecabil, cu parcari spatioase, stralucind de curatenie, marcaje vizibile si usor de urmarit, iar biroul de turism si centrul de primire a pelerinilor pun la dispozitia vizitatorilor materiale tiparite in limbile de circulatie internationala, dar si in limba romana.

Inima Sanctuarului de la Fatima este reprezentata de Capela Aparitiilor, ridicata pe locul in care se afla stejarul in care s-a aratat Doamna Rozariului in cinci din cele 6 aparitii, pe datele de 13 mai, iunie, iulie, septembrie si octombrie 1917. O reprezentare a Madonei, realizata in anul 1920 in lemn de cedru adus din Brazilia, de catre sculptorul portughez Jose Ferreira Thedim, cu o inaltime de aproximativ 1 metru este pozitionata pe un piedestal ce marcheaza locul miracolelor. Statuia este decorata cu o coroana stralucitoare, realizata de femeile portugheze din 313 perle si 2679 de pietre pretioase cantarind putin peste 1 kg. In anul 1984, in timpul vizitei pe care statuia a facut-o la Vatican, a fost adaugat glontul daruit de catre Papa Ioan al II lea, drept multumire pentru faptul ca a supravietuit atentatului din data de 13.05.1981, intamplare previzionata intr-unul dintre mesajele transmise de catre “Doamna din Lumina” Luciei do Santos, in anul 1917. Papa Ioan Paul al II lea a vizitat de trei ori Fatima, onoare pe care nici un papa nu a facut-o altui loc de pelerinaj, personalitatea sa speciala fiind comemorata printr-un monument ridicat in centrul pietei, langa o cruce inalta de 27 de metri.

Incadrata de doua randuri de colonade laterale, insumand 200 de coloane si 14 altare, semnificand cele 14 opriri de pe Calea Crucii se inalta biserica principala, construita din piatra si marmura, decorata cu ceramica policroma si cu dimensiuni impresionante – 70.5 metri lungime, 37 metri latime, un turn inalt de 95 de metri adapostind 62 de clopote si Statuia Inimii Neprihanite a Mariei, ce cantareste 14 tone. Papa Pius al XII-lea ii acorda in anul 1954 titlul de Basilica, iar interiorul extrem de simplu adaposteste trupurile celor 3 martori ai evenimentelor miraculoase din anul 1917, nava centrala fiind mereu plina de credinciosi. Basilica Sfintei Maria a Rozariului este una dintre imaginile reprezentative ale locului, memorabila prin mesaj, stil si dimensiuni. Peste 5 milioane de pelerini ii trec pragul anual, cu credinta si speranta intr-un miracol.

Pentru cei dornici sa descopere mai mult din istoria locurilor un trenulet turistic, ce isi are statia de plecare in apropierea Sanctuarului, le ofera un traseu aproape complet al celor mai importante atractii. In centrul orasului se afla si un Muzeu al figurilor de ceara, prin scenele redate aici aveti ocazia sa faceti o calatorie prin istoria asezarii. Daca timpul va permite, la 2 km de Fatima se afla micul sat Ajustrel, locul de nastere al celor 3 copii vizionari, casele lor, transformate in muzeu, pot fi vizitate, ilustrand modul de trai de la inceputul secolului XX.

Asteptam cu drag comentariile voastre si va invitam sa descoperiti aceste locuri incarcate de har, alaturi de noi, intr-unul dintre circuitele marca Hello Holidays, cu destinatia Portugalia!