Sus

Daca articolele trecute le-am dedicat unor locuri de pelerinaj devenite binecunoscute de-a lungul timpului, astazi ne indreptam atentia catre mica localitate aflata pe teritoriul fostei Republici Iugoslave, este vorba de Medjugorje, sau “satul dintre munti”, care atrage anual peste un milion de pelerini, desi fenomenul nu a fost inca recunoscut oficial de catre Biserica Catolica.

Cu toate disputele create in jurul fenomenului pe care vizionarii sustin ca il experimenteaza incepand cu anul 1981, in anul 2017 Papa Francisc l-a numit pe Henryk Hoser “trimis special al Sfantului Scaun” la Medjugorje, iar in anul 2019 a hotarat ca pelerinajele spre aceasta destinatie pot fi realizate, biserica recunoscand valoarea publica a acestora. De altfel, in anul 2010 Biserica Catolica a infiintat o Comisie Teologica speciala, in cadrul Congregatiei pentru doctrina credintei, pentru a analiza autenticitatea presupuselor aparitii, activitatea acesteia s-a incheiat in anul 2014, cand au fost inaintate propriile concluzii si intreaga documentatie celor responsabili cu recunoasterea unor astfel de fenomene. Miraculoase sau nu, aparitiile atrag an de an numerosi credinciosi, iar intamplari precum cea prin care sotia lui Bill Wyman, membru al formatiei Rolling Stones sustine ca a inceput sa creada in Dumnezeu dupa o vizita la Medjugorje, fac din micul sat o destinatie de neratat.

Situat la 25 de km de Mostar si la 20 de km de granita cu Croatia, Medjugorje a beneficiat de o dezvoltare surprinzatoare in ultimii ani, mai ales dupa incetarea ostilitatilor incepute in anul 1991, care i-au implicat pe sarbi, croati si bosniaci. Pe vremuri un mic sat in care locuitorii se ocupau de cultivarea tutunului si a vitei-de-vie, Medjugorje este astazi o cocheta statiune, cu vile si hoteluri moderne, numeroase magazine, cafenele si restaurante.

Inconjurat de numeroase atractii turistice Medjugorje este locul de pornire catre pitorescul oras Mostar, impresionantul Dubrovnik, remacabilul port Split si fascinanta cascada Kravice, supranumita “Mica Niagara”.

Fie ca ajungi la Medjugorje in calitate de turist sau pelerin, iti recomandam sa faci o oprire la Biserica Sfantul Iacob aflata in centrul localitatii, sa urmezi Drumul crucii de pe Muntele Krizevac sau sa urci pe Colina Aparitiilor. Krizevac tradus din limba croata inseamna Muntele Crucii, denumire data de crucea ridicata in anul 1934 pe cea mai inalta colina din zona, pentru a comemora 1900 de ani de la moartea lui Isus. Crucea are o inaltime de 8.5 metri si o latime de 3 metri, se afla in varful colinei la 520 de metri si in punctul de imbinare al bratelor pastreaza pretioase relicve primite de la Roma, ce provin se pare din Sfanta Cruce. Localnicii au ridicat crucea pentru a pune capat unei perioade de recolte sarace si lipsita de binecuvantari, pe ea fiind inscris urmatorul mesaj “Lui Isus, Rascumparatorul Umanitatii, in semnul credintei, dragostei si sperantei noastre, in memoria a 1900, la aniversarea patimilor lui Isus”. Dupa primele aparitii, conform marturiilor vizionarilor, Sfanta Fecioara a mentionat aceasta cruce intr-un mesaj din anul 1984 si astfel a fost inaugurata Calea Crucii pe Muntele Krizevac. In prima faza statiile au fost marcate cu cruci de lemn, pentru ca in anul 1988 sa fie inlocuite cu frumoase basoreliefuri din bronz, realizate de catre sculptorul italian Carmelo Puzzolo. Acelasi artist avea sa creeze in bronz misterele de durere si bucurie ale Rozariului, pe care le gasim pe Colina Aparitiilor, strajuind drumul ce urca si coboara de pe inaltimea unde au avut loc vestitele aparitii ale Sfintei Fecioare. O statuie a Fecioarei si un crucifix au fost ridicate pe locul considerat miraculos si o Cruce Albastra aflata la poalele colinei indica si ea locul unor viziuni.

Va invitam sa descoperim impreuna istoria zbuciumata a Balcanilor, sa vizitam locuri incarcate de credinta si speranta, sa ne bucuram de peisaje unice si de arhitectura remarcabila a unor orase spectaculoase. Daca adaugam o gastronomia variata, preturile accesibile si cazarile ospitaliere si confortabile obtinem o oferta de nerefuzat. Pe site-ul agentiei Hello Holidays gasiti diverse circuite spre aceasta destinatie, iar pentru informatii si detalii suplimentare va stam cu drag la dispozitie in continuare.