Sus

Turcia reuseste sa atraga intr-un an obisnuit, peste 31 milioane de turisti, cu venituri de peste 22 de miliarde de dolari. Principalele atractii turistice sunt reprezentate de Istanbul si zonele litorale, dar astazi am decis sa vorbim despre muntii Turciei si statiunile aflate in zonele montane. Peste 130 de culmi depasesc 3000 de metri, dar putem sa impartim partea muntoasa a Turciei, in sase regiuni principale.

Vom incepe prezentarea noastra cu cel mai inalt dintre ei, Muntele Ararat, cu ale sale 2 varfuri – Marele Ararat 5137 de metri si Micul Ararat cu o inaltime de 3896 de metri. Prima ascensiune pe Marele Ararat a avut loc in anul 1829 si a fost condusa de Profesorul Frederick von Parat, iar de atunci traseele au inceput sa fie folosite in special pe perioada verii, dar si iarna, bineinteles cu echipament adecvat. Pentru turistii activi, o expeditie pe muntele aflat in apropierea granitei Turciei cu Armenia si Iran reprezinta o experienta unica, traseul necesita 4 zile, un ghid licentiat si un permis de catarare. Daca esti pasionat de istorie, iti recomandam o vizita in orasul Dogubeyazit, a carui locuire neintrerupta incepe cu 2700 de ani in urma. Nu rata Palatul Ishak Pasha, a carui constructie a durat mai bine de un secol si a fost finalizata in anul 1784, inspirat de estetica Orientului Mijlociu, un exemplu rar de arhitectura otomana cu influente iraniene.

Continuam cu o destinatie turistica de top – Muntele Erciyes, aflat langa Kayseri, pe timpul verii perfect pentru catarare si activitati in aer liber si iarna pentru ski, snowboard si alte sporturi de iarna. Daca luam in calcul si faptul ca muntele vulcanic se afla in binecunoscuta regiune a Cappadociei, avem mai multe motive sa ii facem o vizita.

Al treilea munte ca inaltime din Turcia si al doilea din Anatolia dupa Muntele Ararat este Suphan, cu o altitudine de 4054 de metri, un vulcan inactiv, aflat in zona de est a Turciei, la nord de lacul Van. Turisti din intreaga lume vin aici pentru a se bucura de privelistea maiestuoasa, se spune ca nu exista o panorama mai frumoasa si trebuie sa te bucuri de ea cel putin o data in viata.

Situat la 10 km de Erzurum, in estul Turciei, muntele Palandoken ofera una dintre cele mai bune zone de ski, datorita inaltimii sale zapada se pastreaza uneori si pana in luna mai, facand partiile practicabile de toamna tarziu pana primavara devreme.

In zona de nord a Turciei, catre Marea Neagra, in cea mai inalta parte a Muntilor Pontici se afla Muntele Kackar, a carui inaltime ajunge la 3937 de metri, declarat Parc National incepand din anul 1994. Muntele ofera cateva trasee interesante, cu peisaje presarate cu pasuni alpine si frumoase lacuri lacuri, asa cum este Deniz Golu.

Cel mai inalt munte aflat in vestul Turciei este Uludag, accesibil atat pe sosea, cat si cu telecabina. Aici se afla o frumoasa statiune de ski, preferata atat de localnici, cat si de turistii straini. Cel mai inalt varf este Kartaltepe care se inalta la 2543 de metri. In apropiere se afla al patrulea oras ca marime al Turciei, cochetul port Bursa.

Pentru iubitorii de alpinism si adrenalina recomandam Demirkazik, parte a muntilor Adalar si a lantului Taurus. Datorita formei conice este popular pentru cei priceputi la catarare.

Iubiti muntele, plimbarile in natura, alpinismul si sporturile de iarna? Va invitam sa descoperim impreuna din frumusetea inaltimilor montane din Turcia.