Sus

Paleos Panteleimonas este un vechi sat de pastori, ridicat la inceputul sec. 15, pe versantul estic al muntelui Olimp. S-a conservat foarte bine in timp, fiind parasit in anii ’60, ulterior a fost fost declarat Monument de Patrimoniu National (2003), astfel devenind o destinatie turistica  populara datorita aspectului pitoresc, iar in prezent a ajuns sa aiba aproximativ 3000 de locuitori. Este situat la o altitudine de aproximativ 700 m, fata de nivelul marii, oferind o priveliste spectaculoasa asupra Golfului Thermaikos si a zonei de coasta a Pieriei de sud.Este un loc deosebit, casele din piatra, oferind o imagine nealterata de catre timp, un spatiu privilegiat al traditiilor, al vietii simple si libere.

Biserica inchinata Sfantului Panteleimonas este departe de grandoarea cladirilor sacre cu care suntem obisnuiti, fiind o constructie modesta, din piatra, ce ne aduce aminte de valorile morale si de simplitatea religiei crestine.

Exista si taverne traditionale  unde turistii se pot relaxa si savura tsipouro, o bautura facuta din fragi culesi de pe Muntele Olimp.

Paleo Panteleimonas este un adevarat muzeu in aer liber, un spatiu idilic in care te poti bucura de ceea ce natura a daruit Greciei, un loc unde esti pur si simplu coplesit de frumusetea imprejurimilor

]]>