Sus

Crăciun, Revelion, schi. Pentru toate vrem vacanțe. În locuri frumoase, interesante, care au ce să ofere. Hai, totuși, să nu ne mai oprim la clasicele destinații despre care toată lumea vorbește. Există țări care se transformă iarna în paradis. Iar printre ele se află și Grecia. Deși cunoscută mai mult ca destinație de plajă, Grecia are numeroase stațiuni de iarnă în care îți este prezentat tradiționalul. În care peisajele contrastează cu cele de vară și casele sunt puternic diferite de hotelurile de pe litoral. Zone de poveste, pe care le poți vizita într-un sejur de Crăciun sau o vacanță de Revelion în Grecia.

1. Ano Poria, Serres, și magia lacului

Ano Poroia este un sătuc cocoțat pe versanții Muntelui Belasica, o graniță naturală între Grecia și Bulgaria. Amenajat amfiteatric, așezarea îți fură ochii cu o priveliște de-a dreptul WOW asupra lacului Kerkini, aflat la 10 km depărtare, și câmpiei Serres. Pornind din cel mai înalt punct al satului, treci prin pădurea densă și găsești grajduri cu cai pentru echitație. Aproape toți turiștii preferă experiența de călărie pe potecile de pe versanții muntelui. În jurul pieței principale a satului, găsești magazine cu produse locale, ca gemuri, conserve și dulciuri făcute cu lapte de bivol. Ano Poroia are numeroase pensiuni, taverne și cafenele, iar zona înconjurătoare este ideală pentru excursii. Cu toate acestea, îți recomandăm cazarea de Revelion în Salonic și o excursie de-o zi aici. Astfel, împarți distracția și tradiționalismul, cu facilitățile unui sejur bine organizat de Revelion. Unde mai pui că sătucul se află la doar 97 km de Salonic.

4. Palios Panteleimonas, Pieria. Natura și apusuri magice

Cu exemple excepționale de arhitectură macedoneană, cel mai pitoresc sat din Pieria se află la o altitudine de 500 de metri pe versanții Muntelui Olimp. Unde…surpriză! Ai o vedere de 180 de grade, de la golful Thermaikos până la vârfurile „muntelui zeilor”. Piața Aghia Paraskevi este plină de cafenele și restaurante care, datorită calității bune, sunt pline de viață. Foarte aproape de sat este Castelul Platamonas. Mergi până la cascade și îndreaptă-te apoi spre o cu sobă cu lemne, pentru o ciorbă de fasole clasică, o plăcintă cu carne sau alte mâncăruri tradiționale. Îți recomandăm cazarea în Katerini – vezi oferta de Revelion – orașul fiind la doar 23 de kilometri de Palios Panteleimonas și, totodată, un punct de plecare și spre alte atracții. În apropiere se află și situl arheologic al lui Dion, un sit sacru vechi macedonean, care a înflorit între secolul V î.Hr. și secolul al V-lea d.Hr.

7.  Zagora, Magnesia. Pelion și farmecul atemporal

Zagora este o destinație bună pentru toate anotimpurile. Acest sat tradițional de aproximativ 2.000 de locuitori se află la 44 km de Volos, la 550 de metri înălțime. Așa că este foarte probabil să fie zăpadă de Sărbători, oferind un farmec inegalabil unuia dintre cele mai frumoase colțuri ale Greciei. Fă o plimbare în care să vezi arhitectura unică a conacelor, Muzeul grec al satului, apoi pierde-te în biblioteca publică, pentru a descoperii moștenirea nautică remarcabilă a navigatorilor din Zagoria. Apoi, parcurge traseele bine marcate prin pădurile groase de munte, ca să simți vitalitatea peisajului. Despre el a scris Homer, înainte de a se încălzi lângă șemineu și a gusta din bucătăria locală a unei taverne. Fără doar și poate, vizitează Cooperativa Agricolă din Zagora, care anul acesta a sărbătorit 100 de ani. u un produs nou: melasa fără conservanți, fabricată din mere Firiki Pelion.

5. Kipi, Ioannina

Numit astfel datorită grădinilor luxuriante ale caselor tradiționale, Kipi este construit la o altitudine de 800 metri, în inima Zagori. Acolo unde munții Mitsikeli și Tymfi se întâlnesc, în nordul Pindosului, la 39 km de Ioannina. Satul de aproximativ 70 de locuitori are fântâni și cărări de piatră, un turn cu ceas și un muzeu de folclor „Agapios Tolis” cu articole de uz casnic, costume tradiționale. Din păcate e închis, dar îi poți admira arhitectura exterioară. Unele dintre cele mai frumoase poduri de piatră, cum ar fi Podul Kontodimou și Podul Kokkori / Noutsou, sunt în apropiere. Dacă iubești drumețiile, ia calea de la Kipi spre Koukouli. Te duce la un sat foarte fermecător și liniștit, care păstrează aura zilelor. Sau, ia calea spre Dilofo, un alt sat frumos. Dacă ai experiență pe trasee ceva mai dificile, îndreaptă-te spre Defileul Vikos, pentru o evadare de o zi. Poți face aici diferite activități sportive. Nu de unul singur, bineînțeles. Apelează la Zona Alpină și Trekking Hellas