Sus
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Plovdiv

Nu demult am scris despre Bulgaria, menționând doar câteva dintre cele mai atractive destinații ale sale. De pe acea listă nu avea cum să lipsească Plovdiv, al cărui farmec urban nu este egalat nici măcar de capitala Sofia. Nu degeaba a fost numit recent Capitală Culturală Europeană a anului 2019.
În al doilea cel mai mare oraș al Bulgariei vă așteaptă multe surprize, pe care nu am vrea să le stricăm. Totuși, am selectat cinci lucruri pe care ar trebui să le știți despre Plovdiv, înainte de a-l vizita.

Plovdiv este unul dintre cele mai vechi orașe din lume

O parte din ruinele amfiteatrului
Nu este cunoscută cu exactitate data în care primii oameni s-au așezat aici, dar există dovezi că în zona în care se se află astăzi Plovdiv au existat locuitori încă din perioada neolitică – al 6-lea mileniu dinaintea erei noastre. Conform acestor dovezi, orașul ar fi chiar mai vechi decât Atena.
Centru important al civilizației tracice, Plovdiv a continuat să se dezvolte și sub ocupație romană, bizantină și, mai târziu, otomană, devenind un oraș comerical prosper.

Este construit pe șapte coline

Dealurile din Plovdiv
La fel ca Roma, Plovdiv a fost inițial așezat pe șapte dealuri. Din păcate, unul dintre ele a fost distrus la începutul secolului XX, fiind transformat în material folosit la pavarea străzilor orașului. Totuși, titlul de „oraș pe șapte coline” a rămas, iar atât turiștii, cât și localnicii, se pot bucura în continuare de evadarea în aceste șase mici oaze de verdeață.
Ar trebui să știți că majoritatea celor care vizitează Plovdiv aleg să o facă mergând pe jos, întrucât orașul oferă numeroase locuri bune de promenadă. Rețineți însă că o mare parte din zona sa pietonală este pavată cu pietre de râu, făcând încălțămintea confortabilă obligatorie.

Istoria sa este vizibilă la tot pasul

Centrul vechi
Motivul pentru care plimbările în Plovdiv sunt atât de apreciate țin, în primul rând, de arhitectura și edificiile ce reflectă trecutul orașului.
Moștenire a perioadei romane, amfiteatrul orașului a fost redescoperit abia în anii 1960. În urma unor ample lucrări de restaurare, el a redevenit funcțional, astăzi fiind folosit ca locație pentru diverse spectacole. Dacă aveți ocazia de a vedea un concert aici, nu o ratați.
Nu doar ruinele romane (care includ apeducte și stadioane) impresionează trecătorii, ci și clădirile din încântătorul centru vechi. Acesta este rezultatul Renașterii Bulgare, care a avut loc între secolele XVIII-XIX. Aflându-se pe drumul principal al otomanilor către vest, Plovdiv a cunoscut încă demult multiculturalismul, reflectat în varietatea edificiilor sale religioase – biserici, catedrale, moschei.

Plovdiv este un important centru cultural

Muzeul Etnografic
O mare parte din viața culturală a Bulgariei se manifestă în zecile galerii de artă sau săli de concerte ale orașului. Poate la fel de mult ca Sofia, Plovdiv este un oraș activ, cu o viață de noapte energică, susținută atât de artiști, cât și de public. O parte importantă a acestei culturi este zona Kapana (în traducere „Capcana”), numită astfel datorită străduțelor labirinitice pe care chiar veți dori să vă rătăciți.
Muzeele prezintă un interes deosebit, deoarece oferă vizitatorilor o privire de ansamblu asupra istoriei bogate a acestui oraș. Recomandăm Muzeul Renașterii Bulgare, Muzeul Etnografic, Muzeul Aviației (care se află puțin în afara orașului), dar și o plimbare prin Grădinile Țarului Simeon.

Este un loc bun pentru degustat vinuri

Degustare de vin
Poate că vinurile bulgărești nu au nume atât de sonore, dar vă putem garanta că gusturile lor sunt cel puțin spectaculoase, fie că vorbim de cele clasice sau cele îndulcite cu alte fructe sau petale de trandafir.
Pasiunea tracilor pentru vin a fost păstrată până în ziua de astăzi, iar în Plovdiv veți găsi destule crame unde veți putea degusta diverse soiuri, turnate direct din butoaie. Suntem siguri că, până la final, veți decide să cumpărați măcar o sticlă, mai ales că prețurile nu sunt tocmai ieșite din comun.


V-ați făcut o idee? Bun, acum pregătiți-vă de călătorie și lăsați-vă vrăjiți de bătrânul oraș din sudul Bulgariei.