Sus

Mare, soare, delicii culinare, tobogane și o mulțime de posibilități de distracție te așteaptă în Bulgaria. Cum să nu-ți dorești asta? Ce-ai spune, însă, să condimentezi un pic sejurul și să trăiești și alte experiențe în Bulgaria, alegând partea de nord a țării. Ca majoritatea românilor, când auzi Bulgaria, te gândești imediat la stațiunile all inclusive din zonele Nisipurile de Aur, Sunny Beach sau Balcic, destinații excelente pentru iubitorii de plajă, dar cam atât! Dacă ești gurmand sau vrei să schimbi puțin peisajul celor 7 zile de plajă, mobilizează-te într-o călătorie în partea de nord a Bulgariei, cunoscută sub numele de regiunea Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul).

Mâncarea în provincia Dobrich, nordul Bulgariei

Provincia Dobrich este situată în partea de nord a Bulgariei, pe coasta Mării Negre, în apropiere de granița cu România. În general, țările balcanice au preparate tradiționale similare cu ale noastre, de exemplu, sarmalele – din frunze de varză, carne tocată și orez – sunt servite fie pe un platou, fie cu mămăliguță alături. Acest preparat este considerat tradițional în România, dar se găsește și în Bulgaria, Grecia sau Turcia, deoarece este puternic influențat de turci. Chiar dacă sunt similare, gustul diferă în fiecare țară, așa că îți recomandăm să încerci sarmalele de aici. Nu sunt nicidecum ca la bunica ta acasă, însă tocmai această diferență le face speciale. Peste toate, te vei bucura de ospitalitate și de multă socializare, deoarece bulgarii sunt oameni deschiși și dornici să povestească despre specialitățile locale.

 Cină și mic dejun la pensiunea Levana, în Balgarevo

Bălgarevo este un sat din comuna Kavarna, pe care îl recomandăm cu căldură pentru preparatele delicioase și diversitatea acestora. Gastronomia este extraordinară, localnicii gătind după rețete transmise din generație în generație. Îți recomandăm ciorba de pește preparată cu macrou, barbun, scrumbie de Dunăre și midii. Ciorba poate fi servită cu salamurika, un sos din zeamă de lămâie, usturoi, ardei iute și sare. La felul principal, alege scrumbii prăjite cu cartofi natur, iar la final bucură-te de un rachiu fructat. Cu siguranță nu vei regreta alegerea! De asemenea, poți încerca un iaurt tradițional bulgăresc cu gem de smochine și plăcinte tradiționale bulgărești cu brânză.

Prânz în Kavarna

Numeroasele restaurante din Kavarna te vor întâmpina cu preparate extraordinare, însă noi îți propunem o variantă ce cu siguranță îți va fi pe plac. Ca fel principal, optează pentru o supă de fasole de casă sau o supă de pui. La al doilea fel, poți alege o selecție de bucate tradiționale – precum sarmaua, salată bulgărească (făcută cu castraveți, ouă, măsline și pătrunjel), sau chiftele tradiționale numite kufte și un soi de kebab numit kebabche. Poate le-ai încercat și în alte zone, așa cum am făcut și noi, dar fiecare bucătar își pune amprenta asupra preparatelor. Nu sări peste rachiu (Rakia).

Cina la Taverna St. George, din Kavarna

Taverna St. George din Kavarna îți oferă autenticitatea bulgară la care râvnesc mulți turiști, cu mâncare și muzică tradițională. Te bucuri de o atmosferă plină de viață, întreținută de muzică și dansuri populare, alături de bucate uimitoare. Multe dintre felurile de mâncare sunt pe bază de pește, dar îți recomandăm să comanzi și o salata bulgărească, brânză prăjită și midii fierte, pentru experiența culinară completă. Midiile provin de la o fermă locală de midii, singura dintre cele ecologice din zonă. Pe lângă rakia deja omniprezent, Vasilka, poți încerca și un vin special – un Ottonel Muscat din 2016 numit Kaliakra, după cetatea din regiune. Pentru final încearcă renumitele prăjituri de vanilie cu înghețată de nucă și vei simți diferența față de vacanțele All Inclusive, unde aproape toate preparatele sunt internaționale.