Sus
5 tari din Africa pe care trebuie sa le vizitezi

Când ne gândim la vacanțe exotice, nu putem merge cu gândul mai departe de Africa, bătrânul continent unde civilizația pe care o cunoaștem astăzi a luat ființă. Doar aici ne așteaptă safariuri în savane întinse, lacuri imense, dune de nisip sau peisaje montane unice.
Chiar dacă fiecare țară din Africa are propria cultură și identitate, ne e greu să nu percepem o oarecare specificitate africană care induce turistului european o fascinație continuă și un imbold pentru explorare. Deși e în creștere, economia precară a continentului a înseamnat o dezvoltare urbană redusă care a afectat prea puțin frumusețile naturale și a lăsat multe tradiții intacte.
Deși nu e rostul acestui articol să discute factorii istorici și economici care au dus la această situație, este cert că turismul oferă o sursă de venit importantă multor țări africane. Noi am ales doar cinci destinații din Africa pe care trebuie să le vizitați.

Egipt

Egipt
Egiptul este atât de bine întipărit în lista destinațiilor noastre turistice de top și, în același timp, atât de strâns legat de cultura noastră, încât, uneori, aproape că uităm că e în Africa. Măreața civilizație de pe valea Nilului poate că nu mai e ce a fost odată, dar multe vestigii s-au păstrat, iar multe altele încă așteaptă să fie descoperite de arheologi.
Chiar dacă Egiptul nu dezamăgește în privința hotelurilor de lux și a plajelor întinse, veți dori să vizitați această țară în primul rând pentru bogăția ei culturală. Complexul din Giza care conține piramidele și Sfinxul nu are nevoie de introducere, la fel cum nici ruinele din Teba, Karnak, Luxor sau Valea Regilor n-ar trebui să lipsească din niciun circuit.

Maroc

Maroc
Rămânem în nordul continentului pentru a experimenta Marocul, o altă destinație obligatorie pentru devoratorii turismului cultural. Dacă Egiptul este cunoscut pentru minunile sale antice, Marocul a fost fondat abia în Evul Mediu, în anul 789. Astăzi, cultura sa este un amestec de influențe islamice, sud-africane, berbere și europene.
Vizitarea Marcolului va începe inevitabil cu Casablanca – cel mai mare oraș și capitala economică a țării – unde poate cea mai impresionantă atracție este Moscheea lui Hassan al II-lea. Autenticitatea Marcolui o veți găsi, însă, în orașe precum Marrakesh sau Fes.

Senegal

Senegal
Pe coasta Oceanului Atlantic, puțin mai la sud de Marcoc, se află statul Senegal. Chiar dacă acesta nu apare prea des în topul celor mai demne de vizitat țări din Africa, ospitalitatea (teranga) oamenilor este dusă la rang de identitate națională, iar nici ofertele turistice nu sunt de lepădat.
Până nu demult, capitala Dakar era punctul de sosire al celebrului raliu Paris-Dakar. Deși ultima ediție a avut loc în 2007, astăzi încă puteți vedea linia de sosire, în apropierea dunelor de nisip de lângă Lacul Roz – numit astfel pentru culoarea sa unică. Doar în Senegal vă puteți întâlni cu regina satului Sipo Mandica sau merge într-un safari în Parcul Național Bandia.
Dacă alegeți să mergeți în Senegal, un vaccin împotriva febrei galbene este obligatoriu!

Tanzania

Tanzania
Mergem în partea estică a continentului și mult mai la sud, până la malul Oceanului Indian. Chiar dacă o mare parte din populația Tanzaniei încă trăiește î sărăcie și subnutriție, lucrurile încep să se schimbe încet-încet și pentru locuitorii acestui paradis turistic.
Destinația cea mai căutată este arhipelagul Zanzibar, regiune semi-autonomă a țării, celebră pentru plajele sale superbe cu nisip fin, mângâiate de ape turcoaz, dar și pentru Orașul de Piatră, inclus în patrimoniul UNESCO. Însă Tanzania conține și unele dintre cele mai cunoscute minuni naturale din Africa, precum Muntele Kilimanjaro, dar și marile lacuri Victoria și Tanganyika.

Africa de Sud

Africa de Sud
În sfârșit, ajungem și în cea mai dezvoltată țară de pe continent. Numită uneori și „Națiunea Curcubeu” datorită diversității sale culturale, Africa de Sud este vizitată adesea de turiștii europeni poate și datorită influnețelor britanice și olandeze care au schimbat cursul istoriei acestei țări.
Cape Town – orașul unde majoritatea turiștilor ajung întâi – are un anumit „aer” european, o familiaritate care vă poate îndemna totuși să explorați continentul mai în profunzime. Puteți face asta mergând spre capitala Johannesburg și apoi în Parcul Național Kruger, unde veți avea parte de unul dintre cele mai bune safariuri din Africa.
Kruger Park
Am fi putut alege mai multe țări, dar știm că, de obicei, circuitele sau sejururile în Africa nu sunt foarte la îndemână. Dacă reușiți să le vedeți pe acestea, suntem convinși că veți mai găsi și alte țări africane care abia așteaptă să fie explorate.