Sus

Ca turist român, e puțin dificil să fi pasionat de scuba diving. Chiar dacă țara noastră nu duce lipsă de lacuri bune pentru astfel de sport, iar Marea Neagră oferă câteva epave pentru explorat, scufundările nu sunt tocmai cel mai promovat element al turismului autohton.
Ce-i drept, nu este un sport la îndemâna oricui. Mulți oameni preferă doar să se bălăcească în mare, în loc să petreacă ore întregi în costume de scafandru, să memoreze limbajul prin semne și să se pună în pericol datorită presiunii, a oxigenului limitat și a prădătorilor din fauna marină. Un lucru trebuie spus încă de la început: nu vă apucați de scuba diving fără un instructor autorizat!
Totuși, dacă peisajele subacvatice și fauna marină vă atrag atât de mult încât trebuie să le vedeți de aproape, puneți bani deoparte și încercați să vizitați aceste locuri.

Bali, Indonezia

Liberty, Bali
Cu o ofertă turistică atât de bogată, nu e de mirare că insula indoneziană apare des prin listele noastre. De fapt, dintre cele peste 17.000 de insule ale Indoneziei, multe sunt locuri recunoscute pentru scuba diving, cum ar fi insulele Raja Ampat sau Komodo.
Totuși, Bali are un loc de scufundări pe care mulți îl preferă datorită unui element deosebit. Este vorba despre epava vasului american Liberty, torpilată de japonezi în al Doilea Război Mondial. Scafandrii rămân uimiți de modul  în care coralul s-a depus pe toate părțile navei.

Cairns, Australia

Marea Bariera de Corali, Australia
Considerat poarta spre Marea Barieră de Corali, acest oraș din nord-estul Australiei este un punct de plecare ideal pentru o vacanță de scuba diving. Ar trebui să vă grăbiți să ajungeți aici, căci, poate ați auzit vestea tristă: Marea Barieră de Corali e pe moarte din cauza încălzirii globale.
Din fericire, încă există locuri neafectate de marea albire a coralilor. Printre cele mai populare zone de scufundat se află Acropolis, Cod Hole sau epava navei Yongala.

Ras Muhammad, Egipt

Ras Muhammad, Egipt
În general, Marea Roșie oferă multe locații ideale de scuba diving, atât din Egipt, cât și din Israel, însă acest parc marin aflat în extremitatea sudică a Peninsulei Sinai promite un spectacol greu de egalat.
Statutul protejat al parcului a făcut posibilă dezvoltarea unei impresionante bariere de corali, iar bancurile de pești sunt printre cele mai variate, de la pești unicorn, la baracude. În plus, destinația este mult mai apropiată de Europa față de celelalte din lista noastră, așa că ar putea fi o primă alegere fercită dacă vreți să apucați de acest sport.

Marea Gaură Albastră, Belize

Marea Gaura Albastra, Belize
În Marea Caraibilor, pe coasta micii republici Belize, în mijlocul recifului Lighthouse, se află Marea Gaură Albastră, o dolină spectaculoasă care a fost desemnată unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din lume de însuși Jacques Cousteau.
Pe lângă viața marină diversă (inclusiv câteva tipuri de rechini), Marea Gaură Albastră are un sistem de peșteri subacvatice care pot fi explorate.

Kailua-Kona, Hawaii, SUA

Manta Ray Night Dive
Statul Hawaii nu este renumit doar pentru cultura sa deosebită și relieful său spectaculos, ci și pentru biodiversitatea sa marină. Fiind una dintre atracțiile turistice importante ale arhipelagului hawaiian, așezarea Kailua-Kona atrage numeroși pasionați de scuba diving datorită unui spectacol unic.
Pe fundul oceanului sunt instalate lumini care atrag planctonul. Acesta atrage, la rândul său, diavolii de mare. Astfel, veți parte de una dintre cele mai interesante scufundări nocturne din lume, numită Manta Ray Night Dive.

Insulele Galápagos, Ecuador

Iguana marina in Galapagos
Acest arhipelag din Oceanul Pacific este cunoscut pentru biodiversitatea sa. Observând îndeaproape animelele de pe insule, celebrul om de știință Charles Darwin a început să își scrie celebra teorie a evoluției prin selecție naturală, zdruncinând astfel nu doar lumea științifică, ci și percepția oamenilor asupra vieții.
Deloc întâmplător, una din insule este numită Darwin. Și mai puțin întâmplător este faptul că oferă unul dintre cele mai bune locuri de scuba diving din lume pentru cei care doresc să admire fauna marină. Foci, lei de mare, țestoase și iguane marine, balene și bancuri de rechini… sunt șanse extrem de mici ca această scufundare să nu-ți taie răsuflarea.