Sus

Dacă ar fi a după noi, viețile noastre ar fi niște călătorii continue. Din păcate, realitatea e mult mai tristă și adesea ne petrecem chiar și verile la birou, în timp ce prietenii noștri postează întruna poze din vacanțele lor. Dar lasă că ne revanșăm noi…
Adevărul e că fiecare lună a anului este un prilej bun pentru vacanțe, așa că nu vă faceți griji prea mari dacă ați apucat să vă luați concediu abia în mijlocul toamnei. Ca de obicei, am săpat adânc și am găsit câte o destinație (pe care noi o considerăm) perfectă pentru fiecare lună a anului.

Ianuarie – Cuba

Cuba
Caraibele sunt o destinație perfectă pentru cei care vor să scape de frigul năprasnic al iernilor est-europene. Deși aveți multe insule la dispoziție (de exemplu, Republica Dominicană este o țară care vă așteaptă oricând), de ce nu profitați de această ocazie pentru a vizita Cuba? Chiar și în această perioadă, temperaturile rar scad sub 19o. Iar dacă totuși nimeriți într-o perioadă când e prea răcoare pentru plajă, cultura capitalei Havana cu siguranță vă va fascina.

Februarie – Egipt

Egipt
Bine, noi v-am recomanda să vizitați Egiptul nu doar o dată, căci aveți nevoie de foarte multe circuite și sejururi pentru a înțelege măcar o parte din ce are de oferit acestă țară. Dar fie că vreți să vizitați sau să vă relaxați, februarie este o lună care vă scapă de aglomerație, dar și de căldura insuportabilă. Cum maximele nu vor depăși 22o, veți fi mult mai dornici să petreceți zile întregi vizitând complexele din Luxor, dar și de a vă destinde într-o croazieră pe Nil.

Martie – Argentina

Argentina
Iată o destinație pe care n-ați luat-o prea des în calcul. Dacă vă gândiți că e probabil prea departe sau prea scump, sunt șanse să găsiți oferte destul de bune în martie. Fix atunci când în Argentina începe toamna, așa că imaginați-vă un început de septembrie, dar în emisfera sudică. Capitala Buenos Aires are un iz vechi european și este o destinație culturală extrem de ofertantă. Dar, dacă vă simțiți mai aventurieri, puteți merge în sud. Veți fi vrăjiți de frumusețile regiunii Patagonia – ghețari, lacuri, cascade. Călătoria se va opri probabil în orașul-port Ushuaia, cunoscut drept „capătul lumii”. Dacă sunteți cu adevărat curajoși, de aici vă puteți începe croaziera spre Antarctica.

Aprilie – Japonia

Japonia
Din păcate, nu vă putem garanta că, în această lună, Japonia nu va fi aglomerată sau scumpă. De fapt, Aprilie reprezintă un sezon turistic important pentru țara insulară, iar asta se întâmplă dintr-un sigur motiv: înfloresc cireșii. Nu veți vedea niciodată Japonia la fel de frumoasă ca în această perioadă, deci, dacă oricum voiați să ajungeți demult acolo, acesta este momentul cel mai potrivit. Bucurați-vă de toate petrecerile dedicate acestui eveniment (hanami). Iar dacă Tokyo vă copleșește cu aerul său ultra-contemporan, vizitați vechea capitală Kyoto pentru a aprofunda mai bine cultura niponă.

Mai – Maroc

Maroc
Țara nord-africană este considerată de toți vizitatorii ei drept o experiență unică datorită îmbinării dintre Islam și cultura berberă. De asemenea, în timpul verii, canicula devine un inamic de temut chiar și pentru cei mai experimentați călători. În mai, însă, temperatura abia trece de 20o și, de aceea, este considerată cea mai bună lună pentru a vizita Marocul. Acum este abia începtul sezonului turistic, deci nu vă așteptați la o aglomerație prea mare. Bucurați-vă de monumentele și bazarurile din Marrakesh, dar și de briza acestui anotimp plăcut.

Iunie – Finlanda

Finlanda
Când căldura din țara noastră începe să ne indispună, pare o idee bună să căutăm o destinație mai răcoroasă în nordul Europei. Finlanda este cea mai ieftină țară scandinavă, dar și cea mai sigură destinație din lume. Capitala Helsinki este o bijuterie culturală, iar frumusețea naturală te va face să înțelegi de ce Finlanda este numită „țara celor 1000 de lacuri”. Din păcate nu veți vedea aurora boreală în această lună, nici dacă mergeți până în Laponia. Dar probabil nu este niciodată un moment prost pentru a vizita țara lui Moș Crăciun.

Iulie – Indonezia

Indonezia
Mijlocul verii este poate cea mai bună perioadă pentru a vizita Indonezia. E destul de cald (mediile variază în jurul a 28o), dar cel mai important este că țara se află în sezonul secetos. Asta înseamnă că niciun strop de ploaie torențială nu vă va strica vacanța. Deși nu veți scăpa de aglomerație, veți trăi din plin fiecare zi petrecută acolo, fie că vreți să vizitați Templul Borobudur și alte monumente de pe insula Java, fie că doriți să uitați de voi pe plajele din Bali.

August – Malta

Malta
August este, în general, o lună extrem de bună pentru o vacanță în bazinul Mării Mediterane. În acest sens, opțiunile sunt aproape nelimitate. Așadar, de ce nu încercați o țară europeană cu adevărat unică? Malta are o cultură deosebită, de la capitala Valletta (inclusă integral în Patrimoniul UNESCO), până la temple megalitice presitorice. Și dacă aproape s-a terminat vara, iar voi n-ați făcut încă o baie în mare, Malta are destule plaje unde vă puteți bucura de soare și de ape turcoaz.

Septembrie – Portugalia

Portugalia
A venit toamna, iar noi rămânem în Europa, mai exact în sud-vestul ei unde schimbarea de anotimp nu este deloc bruscă. Temperaturile rar trec de 29o, ceea ce înseamnă că litoralul regiunii Algarve încă vă stă la dispoziție. Tot în această lună puteți vizita și Lisabona, unde prețurile sunt mai mult decât convenabile, atmosfera este cât se poate de romantică, iar petrecerile se țin până în zori.

Octombrie – Cipru

Cipru
Plajă în octombrie? De ce nu? Această lună încă oferă insulei Cipru vreme blândă, cu temperaturi de maxim 27o. Așa că fie că vorbim despre Larnaca, Kyrenia sau Agia Napa, stațiunile vor fi la fel de primitoare ca în anotimpul călduros, doar că mult mai puțin populate. Apa mării trece de 20o chiar până în noiembrie. Tot acum ar fi un moment bun să vizitați Cipru și pentru comorile sale culturale, precum ruinele din Paphos sau muzeele din capitala Nicosia.

Noiembrie – Germania

Germania
Da, știm, încă e toamnă și mai e până la sărbători, dar chiar vreți să vizitați renumitele piețe de Crăciun în plin sezon? Acestea sunt , într-adevăr, o tradiție de poveste, dar aglomerația din decembrie vă poate diminua experiența. Oricum, nu vă imaginați că, în noiembrie, acestea ar fi pustii, ba dimpotrivă… Plănuiți-vă traseul sau optați pentru un circuit și nu ratați piețele din  Munchen, Rothenburg, Nurenberg, Leipzig, Dresda, dar nici pe cea din Berlin. Pe lângă cumpărături, fiecare oraș reprezintă o destinație culturală importantă. Temperaturile sunt doar cu câteva grade peste 0, deci puteți avea noroc și de o ninsoare blândă și feerică.

Decembrie – Mauritius

Mauritius
Oricât de mult ne-a încălzit „sufletește” imaginea piețelor luminate din Germania, cu frigul parcă nu e de glumă. De-a lungul listei, am încercat să evităm clișeele de genul „iarna mergem la schi”, iar„ vara e musai să ne coacem pe plajă”. Am încercat (cu câteva excepții) să vă recomandăm locurile cu temperaturi optime pentru fiecare lună și vă vom recomanda același lucru și pentru Decembrie. Înainte de a-ți petrece sărbătorile cu familia, du-i pe cei dragi în Mauritius, unde temperaturile urcă până la 25o. Puțină plajă pe insula din estul Africii și o baie în apele turcoaz pot fi cel mai bun cadou de Crăciun pe care l-ai făcut vreodată.


V-au plăcut recomandările noastre? Dacă nu sunteţi întru totul de acord cu noi, spuneți-ne voi ce destinații credeți că s-ar potrivi fiecărei luni din an.