Sus

Aromat si unic, Maramuresul ramane un tinut in care cultura si obiceiurile traditionale sunt inca vii.
Plaiurile de un verde crud, portile imense din lemn sculptat cu motive traditionale si satucele desprinse parca din basm te vor face sa iti doresti sa te intorci ori de cate ori vei avea ocazia.
Situata in nord-vestul Romaniei, zona Maramuresului adaposteste o multime de obiective turistice si locuri de explorat. Iata cateva care trebuie amintite:
Mocanita de la Viseu de Sus
Pentru a avea parte de o experienta unica, trebuie sa faci o plimbare in trenul tras de locomotiva cu aburi, numita si „Mocanita”. Va fi un moment de neuitat, evadand parca din realitatea cotidiana si pasind intr-un taram de poveste, cu miros de lemn ars si peisaje ce par a fi neatinse de om.
mocanita
Odata ajunsi la destinatie, veti fi primiti cu muzica, preparate traditionale si oameni imbracati in port popular. Valea in care ajunge Mocanita iti va permite sa te relaxezi si sa iei o pauza de la agitatia cotidiana.
Cimitirul Vesel de la Sapanta
O importanta atractie turistica a localitatii, vizitata de turistii din intreaga lume. Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sunt inscriptionate pe cruci.
Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica, iar moartea pentru ei era doar trecerea catre o alta lume.
Mesterii initiali sunt Stan Ioan Patras si Dumitru Pop Tincu, autorii a peste 800 de cruci pictate.
sapanta-poiana-cornet-1080x675
Drumul Verde
Un drum lung de peste 60 de km, ce strabate Muntii Gutai – o poteca pe care o poti parcurge pentru a te bucura de peisaje unice si privelisti montane uimitoare.
Traseul include zonele umede din Piemontul Gutaiului, adevarate monumente naturale, ce adapostesc o flora relicta din era glaciara, si Rezervatia Creasta Cocosului.
maramures1
 
Daca esti un iubitor de natura, vei indragi cu siguranta peisajele montane si ale vailor, care te lasa fara respiratie. Mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajisti line, pline de iarba in timpul verii sau de zapada in timpul iernii, munti acoperiti de paduri vesnic inverzite, toate se oglindesc in ape limpezi, de cristal, intinse pe toata regiunea.
Indiferent de anotimpul in care le vei vizita, aceste locuri au magia lor si farmecul lor special.
Daca Maramuresul se afla pe lista obiectivelor tale in 2017, regasesti aici programul nostru.