Sus

In ultimele zile numele micului orasel, situat la 84 de km de Londra, la confluenta Tamisei cu raul Cherwell este intens promovat in contextul actual, pentru contributia pe care o are Universitatea Oxford alaturi de un important producator de medicamente la realizarea unui nou vaccin. Haideti sa descoperim impreuna cele mai importante momente din istoria prestigioasei unitati de invatamant superior.

Situat in apropiere de Bath si Stratford upon Avon – orasul natal al lui Shakespeare, mica localitate Oxford incepe sa prospere in secolul al VIII-lea si apare mentionata documentar pentru prima data in anul 912, denumirea provine de la modalitatea prin care erau traversate la acel moment raurile aflate in imprejurimi, doar cu ajutorul carutelor trase de boi, numele fiind obtinut prin alaturarea a doua cuvinte – “ox”, denumirea engleza pentru bivol si “ford” in traducere vad. In anul 1096 la Oxford exista deja o forma de invatamant, pentru ca in anul 1167 sa soseasca aici, de la Universitatea din Paris, o serie de profesori eminenti. Localnicii nu au fost deloc incantati de sosirea noilor profesori si a unui numar important de studenti, acestia din urma fiind acuzati de tot felul de infractiuni, tensiunile culminand cu un eveniment petrecut in anul 1209, cand o femeie a fost omorata, presupunerile indicand un student care inspaimantat a parasit localitatea, dar furia oamenilor a rabufnit, colegii lui de camera fiind spanzurati. Evenimentul a dus la mutarea multor profesori, care au parasit Oxfordul pentru a infiinta Universitatea Cambridge. Cadrele universitare care au ramas la Oxford au continuat lupta cu burghezia locala, care a continuat sa acuze universitatea pentru orice nenorocire, asta pana in momentul in care institutia de invatamand reuseste sa obtina sprijinul Papei Inocentiu al II lea, ceea ce duce la o puternica dezvoltare, cea mai veche institutie universitara din Regatul Unit si din intreaga lume anglofona fiind reprezentata astazi de Federatia a 39 de colegii independente. Cu toate ca betiile, confruntarile frecvente si scandalurile studentilor din epoca medievala devenisera proverbiale, totusi influenta lor colectiva era remarcabila, absolventi ai Oxfordului ocupand un numar important de functii la Londra, in sistemul judiciar, viata academica, in biserica si politica.

Primele colegii au fost fondate incepand cu anul 1264 de catre organizatii religioase, construite dupa un plan monastic paralelipipedic, cu o capela, sala de mese si camere pentru absolventi, dispuse precum chiliile calugarilor. La Oxford invata in prezent aproximativ 17000 de studenti, majoritatea specializarilor dureaza 3 ani, cu exceptia filosofiei unde se studiaza 4 ani si medicina pentru care ai nevoie de 6 ani. Datorita istoriei indelungate, institutiile de invatamant locale adapostesc adevarate comori – la Merton College fondat in anul 1264 se afla cea mai veche biblioteca din Anglia si la New College infiintat in anul 1379 se gaseste o frumoasa capela cu picturi de El Greco, Sir Jacob Epstein si Sir Joshua Reynolds. Daca adaugam povestile legate de personalitatile care au invatat aici – in anul 1811 de aici a fost trimis acasa poetul Shelley pentru scrierea unor pamflete subversive, iar la University Colleage a beneficiat Bill Clinton de o bursa Rhodes, avem numeroase motive pentru o vizita in oras, urcand in Turnul Carfax, aflat in centrul localitatii, in locul in care se intalnesc cele patru artere principale va puteti bucura de o superba panorama asupra universitati si a pitorescului oras.

Va invitam sa descoperim impreuna orasul universitar, intr-o plimbare relaxata pe stradutele cochete, pe care pasesc agale grupuri de studenti, usor de recunoscut, datorita uniformelor specifice. Orasul Oxford se viziteaza in cadrul programelor cu destinatia Regatul Unit.