Sus

In dictionarul explicativ al limbii romane gasim 13 definitii diferite pentru cuvantul gastronomie si poate cea mai reusita dintre acestea este cea publicata in editia din anul 1939 care defineste sensul acestui termen ca fiind reprezentat de “iubirea excesiva de mincaruri bune si alese”. Poate va intrebati care este legatura dintre turism si gastronomie, dar calatoriile noastre sunt evaluate prin intermediul celor 5 simturi – perceptie vizuala, auditiva, olfactiva, gustativa si tactila, iar experientele gastronomice transforma o simpla vacanta intr-una memorabila. De cate ori nu v-ati amintit de aromele si savoarea rafinata a unor preparate, sau de dezastrele inevitabile petrecute in excursii?!

Si la inceput de nou an, ”plictisiti” de sarmale, piftie, fripturi si cozonaci, am decis sa ne indreptam spre tari straine si ce loc mai bun puteam sa alegem pentru calatoria noastra gastronomica decat Italia, patria pizzei, a pastelor si a vinurilor bune?! Bogatia sortimentelor si a preparatelor pe care le regasim in bucataria italiana ne impune concentrarea pe un numar limitat de 5 specialitati binecunoscute la nivel mondial.

Cel mai raspandit preparat italian este cu siguranta pizza, cu toate varietatile sale de blat si ingrediente. Precursorul pizzei a fost foccacia, romanii o numeau “panis focacius” si se pare ca au preluat-o de la grecii antici, acestia din urma serveau o paine asemenatoare, turtita si asezonata cu ierburi, ceapa sau usturoi. Romanii i-au adaugat condimente si plante aromatice, iar dupa descoperirea Americii si sosirea rosiilor pe continentul european, in regiunile sarace ale Italiei, in special in zona Napoli, pe blatul de paine erau adaugate aceste fructe gustoase. Termenul pizza apare mentionat in mai multe documente medievale, pentru ca abia in secolul al XVI-lea sa ia forma unui preparat distinct. Probabil cea mai cunoscuta specialitate este Pizza Napoletana preparata incepand cu anii 1700 dupa reteta clasica, ce contine sos de rosii, usturoi si oregano, pentru a i se adauga mozzarela 200 de ani mai tarziu, cand este rebotezata pizza tricolora, datorita culorilor ce se regasesc pe steagul italian. Astazi aceast preparat poarta numele de Pizza Margherita denumire creata in cinstea vizitei efectuate de Regina Margareta la Napoli, in anul 1889. Orice destinatia italiana vizitati, nu ezitati sa comandati o pizza!

Italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume, cu un total de 28 de kg de persoana, anual. Una dintre cele mai raspandite retete de paste vine de la Bologna – orasul supranumit “cel gras”, datorita numeroaselor localuri aflate pe strazile centrale, unde puteti degusta o paleta diversificata de salamuri, branzeturi, specialitati din bucataria italiana si vinuri de colectie. Probabil ca ati ghicit, este vorba de pastele bologneze! De cele mai multe ori intalnim vestitul sos bolognez in asociere cu spaghetele, desi retetele originale il pozitioneaza alaturi de tagliatelle, fettuccine sau pappardelle. Ce da savoare acestui preparat este cu siguranta vestitul sos – “Ragu alla Bologneze” realizat cu carne tocata de vita, pancetta – un fel de bacon crud uscat, suc de rosii, legume, putin vin sau smantana. Va sfatuim sa incercati si varianta de lasagna si indiferent de reteta sa insotiti preparatul cu un pahar de Lambrusco, Chianti sau Bardolino.

Probabil ca ar merita sa mentionam si cateva aperitive, noi ne-am oprit la vestitele bruschete, servite in mod traditional cu rosii tocate si condimentate cu busuioc, sau cu ciuperci cu usturoi si la binecunoscuta salata caprese cu sos pesto, unde sunt combinate in culorile steagului italian ! – felii de mozzarela, rosii si busuioc, peste care se adauga ulei de masline si sos pesto.

Si pentru ca desertul se spune ca merge la inima si nu in stomac, am pastrat pentru finalul articolului nostru cea mai cunoscuta prajitura italiana – tiramisu! Originea acestui deliciu este inca incerta, prima mentionare dateaza din anul 1938 sub numele de “tiremesu”, un desert semi inghetat servit in zona Friuli Venetia, dar raspandirea lui internationala este absolut impresionanta, termenul tiramisu fiind cel mai cautat cuvant italian, pe internet in China, iar o varianta deshidratata a acestui desert a ajuns in spatiu in anul 2013, cand astronautul de origine italiana Luca Parmito aflat la bordul statiei orbitale Soyuz a cerut in mod special un tiramisu pentru aniversarea zilei sale de nastere. Cu speranta ca v-a placut articolul nostru, va invitam sa impartasiti cu noi experientele dumneavoastra gastronomice si va dorim un an nou plin de calatorii savuroase!