Sus

Denumit drept unul dintre cele mai plăcute orașe în care trăiești, Budapesta oferă mai mult decât o simplă locație pentru acea noapte de libertate de neuitat. Cu o arhitectură care să rivalizeze cu plajele Romei și Parisului și cu punctele fierbinți culturale precum Băile Széchenyi și Parcul orașului, este ușor de văzut de ce este una dintre destinațiile de top pentru pauzele orașului. Înainte, însă, de a porni spre capitala Ungariei, iată câteva dintre cele mai bine păstrate secrete ale orașului. Iată cum poți avea o vacanță în Budapesta neobișnuită.

1. Fântâna, secretul din Piața Eroilor

Cine ar crede că Piața Eroilor ascunde o fântână în subteran? Acum 140 de ani, în 1877, inginerul minier Vilmos Zsigmond a găsit aici, la peste 800 de metri sub suprafață, apă termală, curativă. În 1884, arhitectul Miklós Ybl a proiectat o frumoasă clădire peste această fântână, care însă a fost demolată în timpul construcțiilor Mileniului. Astăzi, o simplă placă de aramă indică fostul loc al fântânii din piață.

2. Ruina Roșie

Spre deosebire de alte țări din blocul sovietic, Budapesta are cu siguranță un bun simț al umorului atunci când vine vorba de trecutul său comunist. Barul Red Ruin întruchipează acest umor – cu picturi murale amplasate pe o fațadă cu aspect vechi. Picturi de Karl Marx, Vladimir Lenin, Joseph Stalin și Mao Zedong, purtând pălării de ziua de naștere și având un „partid comunist” distractiv.

3. Labirintul de sub Dealul Castelului

Nu este unul pentru cei cu inima slabă. Vorbim de catacombele orașului, în care s-au petrecut multe evenimente istorice, găzduind chiar și închisoarea lui Vlad Țepeș – altfel cunoscut sub numele de Contele Dracula. Tunelurile sunt, de asemenea, bântuite, așa că nu uita de prezența fantomatică. Dacă ai curaj,  pornește în explorarea labirintului cu curaj și un felinar.

4. Istvántelek – cimitirul trenurilor

Situată chiar în afara orașului Budapesta, această vastă suprafață de teren conține o serie de depozite, adăpostesc peste 100 de locomotive și trăsuri. Cunoscută sub denumirea de „Cimitirul trenului cu stele roșii”, vasta colecție de trenuri și mașini include vagoane folosite pentru transportul prizonierilor la Auschwitz și alte lagăre de concentrare în timpul Holocaustului.. Data viitoare când te afli în capitala Ungariei, vizitează-l.

5. Primul parc public din lume

Primul parc public din lume este situat în Budapesta! Parcul orașului de astăzi datează de mai multe secole. Inițial, această parte a orașului era o mlaștină, amenajată și plantată cu copaci la ordinului Mariei Tereza. Primele promenade au fost create la sfârșitul secolului XVIII. Aceasta a fost perioada în care a fost creat primul parc public din lume – cunoscut sub numele de City Park. Forma sa actuală este originară din perioada sărbătorilor Mileniului, împreună cu Castelul Vajdahunyad, Galeria de Artă și Grădina Zoologică.

6. Cel mai mare număr de spa

Cel mai mare număr de spa din lume poate fi găsit în Budapesta. Datorită acestui fapt, din 1937, când a fost ales ca reședință perpetuă a Asociației Spa Internaționale, Budapesta poartă și titlul de „Capitala balneară”. Și nici nu-i de mirare. Budapesta este singurul oraș important din lume care are 118 surse și fântâni medicale. În plus, este singura capitală din întreaga lume unde se găsesc 5 băi termale istorice. Cu o mică exagerare, am putea spune că poți găsi un spa în aproape fiecare district al capitalei.

7. Ce subteran interesant!

Știai că cel mai extins sistem de peșteri geotermale din lume se află sub Budapesta? Dacă vrei să faci un tur al peșterilor, nici nu trebuie să ieși din. Poți opta pentru explorare în peștera din valea Paulului, muntele Matthias sau Szemlőhegy. Ele oferă un program unic și sunt accesibile în câteva minute din centrul orașului.

8. Cel mai vechi sistem de căi ferate subterane

Metroul din Budapesta este cel mai vechi sistem de căi ferate subterane electrificate din Europa. Sistemul de metrou este al doilea cel mai vechi sistem de acționare electrică din lume. El a fost inaugurat în 1896 și a fost catalogat ca patrimoniu mondial în 2002. Metroul este format din patru linii. Prima linie a fost construită ca un mijloc de transfer de pasageri din centrul orașului către Parcul orașului. Celelalte patru linii au fost supuse unor construcții și modernizări drastice în ultimii ani, din dorința de a introduce a cincea linie în sistemul de metrou. Ce ai spune să le vizitezi într-o vacanță de Revelion?