Sus

Budapesta este orașul poveștilor unice, o capitală care-și păstrează parcă cu sfințenie secretele, chiar și față de locuitori. Grandoarea de la malul Dunării, Budapesta are ceva pentru toată lumea – de la istorie dramatică și arhitectură flamandă la ape termale vindecatoare și o viață de noapte inegalabilă în Europa de Est și Centrală. Arhitectural, orașul este un tezaur, cu destule clădiri baroce, neoclasice, eclectice și art nouveau menite să impresioneze fiecare turist pasionat ce îi trece pragul. În general, Budapesta îți oferă o senzație de „fin de siècle”, pentru că aproape tot ce vei descoperi în acest oraș conturează perioada „de aur” a capitalei de la sfârșitul secolului 19. Tocmai de aceea am selectat o serie de curiozități despre frumoasa capitală maghiară ce sperăm că te vor introduce în farmecul său . Altceva față de ce îți spune toată lumea 😊

Un cimitir monumental

Ultimul soldat sovietic a părăsit Ungaria pe 19 iunie 1991, acest lucru punând capăt oficial guvernării comuniste în Ungaria. Și, ce face o țară împânzită de sculpturi și statui comuniste pustiite din 1949? Ei bine, decât să le distrugă, le dedică un parc, numit astăzi „Memento Park”. Nu multă lume îl vizitează. Te întrebi de ce? Pentru că este destul de înfiorător!

Memorialul viu al lui Michael Jackson

Budapesta este plină de monumente frumoase, cu fiecare priveliște nouă rămâi uimit și îți dorești să explorezi și mai mult. Așa se întâmplă și când ajungi la un copac acoperit cu imagini cu Michael Jackson. Da! După ce renumitul artist a decedat în 2009, localnicii i-au dedicat un copac, iar acesta se află în exteriorul hotelului Kempinski, unde solistul obișnuia să stea când se afla în vizită în oraș. Michael Jackson este adorat oriunde în lume, Budapesta nefăcând excepție, astfel încât localnicii au transformat copacul într-un monument viu: din moment ce copacul continuă să crească, este actualizat constant cu fotografii și amintiri. Tare, nu?

 „Sfântul” Ferenc Pușkás?

Babe Ruth este înmormântat în „Gate of Heaven Cemetery” din Hawthorne. Însă, oricât de frumos sună … este doar un cimitir. Ungaria a mers mult mai departe cu rămășițele celui mai iubit jucător de fotbal „Ferenc Puskás”, înhumându-l în Basilica St. Stephens, probabil cel mai sfânt loc din Budapesta.

Detalii arhitecturale interesante

În timp ce parcurgi străzile din Budapesta, îți recomandăm să admiri cu atenție clădirile. Precum vei observa, încă se regăsesc anumite găuri de gloanțe, ce datează de la revoluția națională împotriva regimului comunist din 1956. Din cauza luptelor intense pe străzi, o mulțime de clădiri încă dezgolesc cicatricile revoluției. Este o parte altfel a orașului, care păstrează vie istoria și pe care nu trebuie să o ratați.

Statuile din bronz

Nu este o surpriză că poporul ungur apreciază statuile din bronz deoarece le poți vedea literalmente peste tot. Există, însă, unele ceva mai ascunse. Așa că, dacă ești un iubitor de artă și, implicit, istorie, ieși la explorat. Ca pont, în 2016, sculptorul ucrainean Mihajlo Kolodko a început să ascundă statui din bronz, în miniatură, în tot orașul. Printre cele mai populare statui din Budapesta se află Mică Prințesă, statuia unei fetițe care stă pe balustrada de pe promenada Dunării, statuia polițistului, de la colțul străzii Zrínyi și strada Október 6, și Sculptura lui Anonymous din Castelul Vajdahunyad. Bineînțeles, lista este foarte lungă. Ne oprim însă aici.

Barurile Ruină

Fiecare oraș are obiective „must see”, cărora li se fac publicitate peste tot, printre acestea numărându-se și Ruin Bars. Cu mobilă antică, rafturi pline cu alcool și gustări rapide, aceste baruri dețin un loc cu totul special în viața de noapte din Budapesta. Cu toate acestea, barul inițial – „Szimpla” – s-a înființat pur și simplu pentru că proprietarii nu doreau să plătească costul masiv de renovare al clădirii defăimate în care se află. Așadar, l-au îngrămădit cu o grămadă de lucruri nefolositoare și l-au rebranduit. Briliant, dacă ne întrebi.

Pálinka

Gastronomia maghiară este destul de grea. Privește doar popularele Langoși (în esență, o pâine făcută într-o baie de ulei, acoperită în mod obișnuit cu usturoi, smântână și brânză. Dacă mănânci o dată, este acceptabil. Dacă, însă, duci un stil de viață înconjurat acestei gastronomii, atunci ai nevoie de întăriri. Și iei Pálinka (gândește-te: alcool cu aromă de fructe) te va ajuta cu siguranță să digeri cârnații și produsele grele de patiserie. Un shot înainte de masă și unul după ajută mâncarea să alunece mai repede. Stai liniștit deoarece te vei obișnui cu aroma. Unii doar pentru ea vin…

Castelul Vajdahunyad

La fel ca turnul Eiffel, Castelul Vajdahunyad a fost construit ca locuință temporară. El a fost ridicat pur și simplu din carton și lemn, în 1896, ca parte a expoziției milenare – pentru a sărbători 1000 de ani de naștere a statului ungar. Cu toate acestea, a fost o atracție atât de populară încât a fost reconstruit începând cu 1904 din materiale mai durabile, astăzi reprezentând unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din Budapesta.