Sus

Primitor, aventuros, mândru și îndrăzneț: Belgrad, sau Orașul Alb, nu este deloc o capitală „drăguță”. Exuberanța l-a transformat în unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. În timp ce viitorul său ți se afișează plin de grandoare, trecutul haotic se dezvlănțuie parcă în fața ochilor prin arhitectură, îmbinând capodoperele art nouveau cu rămășițele moștenirii habsburgice, moaștele otomane și monolitele moderniste. Este locul în care râurile Sava și Dunărea se sărută. Este o cultură a lumii vechi care evocă Iugoslavia în epoca comunistă și leagănul Uniunii Europene.

Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, aflat la confluența râurilor Sava și Dunăre în nordul Serbiei centrale, unde Câmpia Panonică întâlnește Peninsula Balcanică. El  se află la 117 metri deasupra nivelului mării și este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, cu o istorie de 7000 de ani. Atât de veche, încât zona mai largă a orașului Belgrad a fost locul de naștere al celei mai mari culturi preistorice din Europa, cultura Vinča. Fundația orașului însuși datează din perioade celtice și mai târziu, romane, urmată de așezarea slavilor în jurul secolului al șaptelea.

În jurul unei cetăți străvechi

Puțini știu că orașul a crescut în jurul unei cetăți străvechi de pe podul Kalemegdan, cuprins pe trei laturi de Sava și Dunăre. Și, ca demonstrație că istoria acestui oraș este impresionantă, află că el a fost străbătut de 115 războaie și distrus de 44 de ori. Uimitor, știm. Tocmai de aceea este unul dintre cele mai populare orașe din circuitele noastre. Istoria sa din cele mai vechi timpuri, o intersecție a drumurilor dintre Europa de Est și de Vest, i-a adus nu doar faima, ci posibilitatea de a-și crea numeroase atracții de o importanță greu de valorificat. Astăzi, Belgrad este centrul economic central al Serbiei și capitala culturii, educației și științei. Află și mai multe lucruri interesante despre el, apoi vizitează-l și descoperă-i fiecare atracție. Circuitele noastre îți arată cum.  

Kalemegdan este bijuteria coroanei din Belgrad. Este o zonă verde împodobită de o fortăreață cu o vedere impresionantă asupra Noul Belgrad și confluența Râurilor Sava și Dunăre. Numele său este format din cele două cuvinte turcești: „Kale” (fortăreață) și „megdan” (câmp de luptă). Este cea mai vizitată atracție din Belgrad atât pentru frumusețea ei, cât și pentru că intrarea este gratuită. Se estimează că numărul total de vizitatori este de peste două milioane în fiecare an.

Pobednik este un monument cu care se mândrește Orașul de Sus al Cetății Belgradului. A fost ridicat pentru a comemora victoria Serbiei asupra Imperiului Otoman și Austro-Ungar în timpul Războaielor Balcanice și al Primului Război Mondial. Înălțat în 1928, el este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ivan Meštrović și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Belgrad. Cel mai mulți spun că este reperul orașului.

Strada Skadarlija. Dacă iubești circuitele, sigur ai auzit de ea. Este cea mai cunoscută stradă din Belgrad. Și, culmea, nu este foarte lungă. Are doar 400 de metri, dar este căptușită cu clădiri vintage și are o atmosferă boemă, fiind considerată versiunea Montmartre din Paris. Este locul în care poeții se adună la casa regretatului poet Dura Jaksic și unde teatrul de copii realizează acte de circ. Restaurantele și cafenelele sunt arhipline seară de seară, iar printre clienți se regăsesc și celebrități din toate colțurile lumii.

Biserica Sfântul Sava este cea mai mare biserică ortodoxă sârbă, cel mai mare lăcaș de cult ortodox din Balcani și una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Da, le-a adunat cam pe toate cu „cea mai”. Din locul în care se află, Biserica domină peisajul urban din Belgrad și este poate cea mai monumentală clădire din oraș. Este închinată Sfântului Sava, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, o figură importantă în Serbia medievală.

Muzeul Nikola Tesla. Este, bineînțeles, dedicat onorării și ilustrării vieții și operei lui Nikola Tesla. El se află în zona centrală din Belgrad, are peste 160.000 de documente originale, peste 2.000 de cărți și jurnale, peste 1.200 de exponate tehnice istorice, peste 1.500 de fotografii și plăci foto cu obiecte originale și peste 1.000 de planuri și desene. Arhiva a fost înscrisă în Registrul Programelor Mondiale UNESCO în 2003. Știai că a jucat un rol critic privind istoria electrificării lumii și a progreselor tehnologice în domeniu. Întreabă ghidul 😊

Ada Ciganlija este o fostă insulă de pe râul Sava și cel mai mare complex sportiv și de agrement din Belgrad. Ea este astăzi conectată cu malul drept al Sava prin două căi ferate, creând un lac artificial. Vara, Ada Ciganlija este foarte aglomerată cu turiști de pretutindeni. Și nici nu-i de mirare. Are 7 kilometri de plaje lungi și facilități sportive pentru diverse sporturi, inclusiv golf, fotbal, baschet, volei, rugby, baseball și tenis.

Viața de noapte. Oriunde citești, vei vedea că este vibrantă 😊 Belgradul are o reputație de petrecăreț,  multe cluburi fiind deschise până în zori. Cele mai recunoscute caracteristici ale vieții de noapte din Belgrad sunt pontoanele (splav), răspândite de-a lungul malurilor râurilor Sava și Dunărea. Un loc aparte unde să petreci. 

Sporturi extreme. Iar cu asta am completat setul. Din Belgrad nu puteau lipsi sporturile de adrenalină. Există locuri, dincolo de siturile istorice și restaurantele cu celebrități, în care poți face bungee jumping, schi nautic și paintball. Belgradul are un climat subtropical umed, cu patru sezoane, inclusiv cu ploi. Orașul Belgrad acoperă 3,6% din teritoriul Serbiei, iar aproximativ 24% din populația țării trăiește în limitele sale administrative. Iar acum să ai aflat o mulțime de lucruri interesante, hai să le vezi, să le testezi și live: aici găsești cel mai popular circuit cu autocarul.