Sus

Denumită și Capela Sixtină a Răsăritului, Mănăstirea Voroneț este astăzi una dintre cele mai populare clădiri religioase din Bucovina. Construită în doar trei luni și trei săptămâni de Ștefan cel Mare, după victoria asupra turcilor din 1488, Mănăstirea Voroneț este singura mănăstire pictată care se mândrește cu o culoare recunoscută internațional: „Albastru de Voroneț”. Acest albastru este de o nuanță vibrantă, asemănătoare rocii lapis Lazuli, proeminentă în frescele sale, un amestec de culori rămas un mister pentru lumea modernă. Voroneț este una dintre bijuteriile arhitecturale ale României, ieșite la iveală și mai proeminent în 2011, când o restaurare a frescelor a scos la iveală calitatea incredibilă a acestor tablouri. Parte a mănăstirilor pictate din Bucovina, Mănăstirea Voroneț a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 1993.

Credință, ilustrație și unicitate

Dimensiunea, întinderea și amănuntele minunate ale frescei ce reprezintă Judecata de Apoi , care umple întregul perete vestic exterior al Mănăstirii Voroneț, a fost declarată cea mai minunată frescă bucovineană. Îngerii din partea superioară înfășoară semnele zodiacale, indicând sfârșitul timpului, în timp ce umanitatea este adusă la mijloc. În stânga, Sfântul Petru îi escortează pe credincioși, în timp ce un Moise îi ia pe cei necredincioși în dreapta. Cerul și Grădina Edenului se află în stânga jos, iar Învierea se regăsește în partea dreaptă jos.

Pe peretele nordic se află Geneza, de la Adam și Eva la Cain și Abel. Zidul sudic prezintă Arborele lui Ieseu (tatăl regelui David) cu genealogia biblică. Primele trei rânduri prezintă viața și minunile Sfântului Nicolae. Următoarele două rânduri povestesc martiriul Sfântului Ioan cel Nou al Sucevei. Rândul de jos, de la stânga la dreapta, prezintă hramul mănăstirii, Sfântul Gheorghe, care luptă cu dragonul, Sfântul Daniel Pustnicul (Daniil Sihastrul) cu Mitropolitul Grigorie, o icoană Deisis și procesiunea din 1402 a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Suceava. În anticameră se află mormântul lui Daniel Pustnicul, ascetul care l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să se lupte cu turcii, care a devenit primul stareț al mănăstirii. Peștera lui Daniel este situată lângă Mănăstirea Putna. Picturile sale și însemnătatea lor sunt captivante, mănăstirea fiind una dintre cele mai populare, nu doar din Bucovina, ci și din întreaga țară!

Situri UNESCO

Într-o perioadă în care creștinii din Vestul Europei construiau catedrale impunătoare prin dimensiuni și frumusețe, menite să depășească tot ce exista până atunci, regiunea Bucovina a ales să-și contureze propria personalitate. Creștinii bucovineni au reușit să redea lumii creații ce ilustrează un amestec perfect de natură, om și creativitate artistică. Cele șapte mănăstiri din Bucovina sunt dovada că frumusețea și armonia culorii pot fi găsite în cele mai neașteptate locuri. Iar Mănăstirea Voroneț a devenit un reper al unicității prin construcția și nuanța sa de albastru, ce farmecă vizitatorii cu istoria sa de 500 de ani, legendele sale și mai ales cu valoarea sa artistică.

Legenda Mănăstirii Voroneț

Conform legendei, armata lui Ștefan cel Mare a fost învinsă de turcii otomani într-o luptă aprigă, în încercarea de a proteja Moldova în 1476. Pentru prima oară în viața sa, Ștefan cel Mare a vrut să renunțe. Însă, cu ultimele sale forțe, s-a dus să caute sfatul înțeleptului pustnic Daniil, episcopul unei mici mănăstiri de lemn din pădurile din Munții Bucovinei. Sfătuit să nu renunțe niciodată la lupta împotriva păgânilor și să ia steagul Sfântului Gheorghe cu el pe câmpul de luptă, Ștefan cel Mare a învins armata sultanului în Bătălia de la Valea Albă, a cărui nume i-a fost dat după miile de oase găsite pe câmp. Doisprezece ani mai târziu, Ștefan cel Mare și-a respectat promisiunea față de pustnicul Daniil. A construit o mănăstire de piatră închinată Sfântului Gheorghe, Protectorul armatei. Astăzi, Mănăstirea Voroneț este exemplul viu al măreției lui Ștefan cel Mare, numit de Papa „Atletul lui Hristos” pentru curajul său incontestabil și credința neclintită în Dumnezeu.

Descoperă și tu frumusețea mănăstirilor din Bucovina, vizitându-ți țara în circuite de una, două sau trei zile. Găsești numeroase oferte bune aici.