Sus

Un platou situat la o altitudine de aproximativ 1000 de metri, in estul Anatoliei, strapuns de trei varfuri vulcanice, Muntele Erciyes fiind cel mai inalt dintre ele, inaltandu-se la 3916 metri, reprezinta una dintre cele mai cautate atractii turistice din centrul Turciei. Teritoriul locuit in epoca bronzului de catre hititi, apoi de-a lungul secolelor de frigieni, persi, macedoneni, romani, bizantini, selgiucizi si otomani, Cappadocia este o zona bogata atat din punct de vedere al resurselor, cat si al istoriei, peisajelor si ofertelor turistice. Intr-o inscriptie datand de la sfarsitul secolului al VI- lea i.Hr, regiunea este mentionata cu numele de Katpatuka sau Tinutul cailor frumosi, atat asirienii cat si persii primeau de aici cai si magari sub forma de tribut. Situata pe Drumul Matasii Cappadocia reprezenta o ruta comerciala deosebit de profitabila, dar nu intotdeauna scutita de pericole. Vestitele orase subterane vin in sustinerea acestei ipoteze, cele peste 200 de structuri aflate sub pamant reprezinta adevarate capodopere ale ingeniozitatii si creativitatii umane, putand adaposti pana la 30.000 de oameni pentru perioade indelungate. Coborand in maruntaiele pamantului la Kaymakli sau Derinkuyu, descoperi o lume fascinanta, o retea de tuneluri, adaposturi pentru animale, spatii de locuit, de gatit, de rugaciune, guri de ventilatie, morminte, realizari complexe si extrem de bine organizate, a caror istorie se pierde in negura timpului.

Tot aici avea sa infloreasca credinta crestina, aici se vor naste cei mai mari Parinti ai Bisericii Rasaritene – Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians si Grigorie de Nyssa, daca ii amintim doar pe cei a caror opera a dus la fixarea invataturii crestin ortodoxe. Dovada a acestei spiritualitatii incarcate de credinta crestina stau peste 600 de biserici sapate in tuful vulcanic si pictate cu impresionante fresce, unele dintre cele mai vechi lacasuri de cult crestin din lume. O vizita in Parcul National Goreme, intrat in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1985 va introduce in istoria vietii monahale si a crestinismului, cea mai mare parte a bisericilor si capelelor dateaza din perioada secolelor X-XIII, picturile fiind restaurate in ultimii ani spre incantarea turistilor.

Va puteti bucura inima si sufletele cu vizite interesante, incarcate de spiritualitate si credinta, dar si cu peisaje de o ireala frumusete. Valea Porumbeilor, Valea Goreme, dar si alte locuri de panorama iti ofera privelisti care iti taie rasuflarea, formatiunile create de natura in tuful vulcanic acoperit de glazura bazaltica, reprezentand adevarate opere de arta, culminand cu minunatele Hornuri ale Zanelor, prilej de fotografii unice.

Cu siguranta zborul cu balonul reprezinta experienta de top oferita de Cappadocia, o aventura in stil Jules Verne ce incepe dimineata devreme cu participarea la etapele de pregatire si instruire, pentru a culmina cu ora de plutire efectiva, deasupra unui peisaj uimitor, infrumusetat de rasaritul de soare. Imagini unice se desfasoara in fata ochilor, condimentate de acea minunata senzatie de zbor, de panorama baloanelor multicolore, de peisajul selenar si de intreaga paleta de culori oferita de lumina soarelui la rasarit.
Orase subterane, biserici pictate, peisaje de poveste si zbor cu balonul. Toate acestea sunt completate de o gastronomie plina de savoare, zona fiind recunoscuta pentru vinurile produse aici, caisele trase in ciocolata, nautul prajit si serile cu specific organizate. Seara turceasca este prilejul de a cunoaste obiceiuri si traditii populare, de a te bucura de muzica, dansuri si ospitalitate locala. Am enumerat cateva dintre punctele forte ale Cappadociei, lista ramane deschisa si asteptam comentariile dumneavoastra pentru a o completa. Va invitam sa descoperim Turcia impreuna!