Sus

A sărbători Crăciunul și Revelionul în Grecia înseamnă să pășești într-o lume magică, pe care să o experimentezi cu toate simțurile! Peisaje de neegalat, arome delicioase, parfumuri irezistibile și melodii vesele… toate formează un mozaic de experiențe aparte, cate te transpun în epoca inocenței copilăriei. Te fac să simți spiritul Crăciunului și … cine știe? Poate chiar vei întâlni un elf, care se ascunde temător în spatele bradului de Crăciun. Lasă-ți imaginația să zburde și răsfață-ți fiecare simț.

Văzul

În Grecia, povestea de Crăciun prinde viață, nenumărate lumini colorate oferind orașelor și satelor sclipiri în lumina stelelor. Chipurile fericite și primitoare ale locuitorilor, copacii decorați, bărcile împodobite și mireasma de cozonaci proaspăt frământați aduc înapoi amintirile copilăriei. Pășești pe un tărâm magic și, oricât de Grinch ai fi, te lași învăluit de mister și entuziasm. Vezi sate albe pitorești și vârfuri montane acoperite cu zăpadă. Te răsfeți lăsându-te pradă spoturilor de iarnă, în stațiuni cu centre de schi moderne, apoi te încălzești la șeminee arzătoare în hoteluri de lux. Obiceiul „Momogeroi” prinde viață în zonele Macedoniei și Thracei / Atena și Salonic, care salută Crăciunul cu petreceri în aer liber și cu o varietate de evenimente, festivaluri și concerte. Ce îți mai poți dori de la sezonul cadourilor?

Obicei: în satul Ayios Panteleimonas, pe 23 decembrie, la miezul nopții, localnicii se împart în grupuri și fac focuri de tabără, așa cum au făcut păstorii pentru a încălzi nou-născutul Iisus.

Gustul

„Aromele” dulci și tradiționale tipice Crăciunului și Revelionului în Grecia. Vorbim despre deliciosul curcan umplut cu castane și stafide, care împodobește masa festivă. Vorbim despre dulci tentații de precum melomaḱάrona tradițională (prăjituri cu miere cu nuci); kourabiédes (prăjituri cu unt cu zahăr pudră) și delicioasele diples (rulouri dulci de miere prăjite cu scorțișoară și nucă măcinată). Nelipsite sunt și tsourékia –  pâinea tradițională dulce, preparată în cofetăriile elegante din Atena sau Salonic, Supa de găină – populară în Creta și în alte părți ale țării, obiceiul „gourounohara” – o bucată din Sfânta Vasile (Vassilópita) și alte delicatese preparate în cadrul acestei ocazii festive.

Obicei: Christópsomo (adică pâinea lui Hristos), pregătită în mod obișnuit în Creta și în multe alte zone ale Greciei. Este o pâine specială, dulce, cu un decor în formă de cruce și o nucă (simbolul fertilității) în mijloc. Se servește în ziua de Crăciun în toată Grecia, iar gustul este demențial, datorită scorțișoarei, mierii și a apei de trandafir, unele dintre ingredientele sale principale!

Mirosul

Aromele festive ce umplu atmosfera: mirosul cald de scorțișoară, miere, nuci și zahăr – ingredientele de bază pentru majoritatea dulciurilor de Crăciun. Urmează afumătorile, care găzduiesc cârnații și produsele tradiționale din carne, și șemineele în care lemnul de munte arde încet, încălzind locuințele. Îți mai amintești atmosfera de la bunici? Îndreaptă-te spre Megalo Papigko din zona Ioannina, simte natura parfumată din Pădurile Pilio din Magnesia li mirosul puternic de tămâie care arde în bisericile din fiecare oraș sau sat. Peste toate, adaugă aroma dulce a castanelor care se prăjesc la foc deschis  în bucătăriile unor drăguțe taverne din Plaka sau Psirri, Atena.

Obicei: pe insula Kefalonia, în Marea Ionică, localnicii păstrează un obicei „aromat” numit „kolónies” (adică parfumuri). Un ritual „cu miros dulce” de Revelion, când oamenii se stropesc reciproc cu parfumuri.

Auz

Melodiile de Crăciun se aud pe fiecare stradă a orașului. Oriunde vei păși în Grecia, în Ajunul Crăciunului și în ajunul de Anul Nou, vei auzi copii care cântă colinde, în timp ce lovesc ritmic mici triunghiuri metalice cu o tijă. Bisericile invită credincioșii să participe la masa de Crăciun, iar concertele te așteaptă în piața Syntagma și în jurul Atenei. Pregătește-te să vezi muzicieni de stradă concertând în centrul orașului și să intri în atmosfera petrecerilor de Crăciun organizate în cluburi și baruri din toată Grecia.

Obicei: în noaptea de Crăciun și de Revelion, copiii bat la ușile localnicilor și cântă cu bucurie colinde de Crăciun. Conform tradiției, deschiderea ușii către colindători aduce noroc și prosperitate!

„Trăiri“

Simte natura uimitoare a Greciei, descoperă trăirile intense ale oamenilor în timpul acestei minunate sărbători. Vei găsi o impresionantă pădure de brad în Pertouli, Trikala. Poți opta pentru un sărut sub vâsc de Crăciun, te poți amesteca printre ornamente strălucitoare care împodobesc centrele comerciale centrale din Atena și îți poți însuma atmosfera unei nopți festive în Arahova pe Muntele Parnassus. De Adaugă la toate acestea, afecțiunea familiei, atmosfera caldă a sezonului și atingerea mâinii unei persoane dragi. Simți Grecia? O vei face, negreșit.

Obiceiul: de Anul Nou, imediat după masa de dimineață, grecii sparg o rodie pe pragul ușii, înainte de a intra în case. Semințele roșii strălucitoare ale fructelor poartă un sens simbolic din cele mai vechi timpuri. Se spune că aduc prosperitate, abundență în familie și noroc tuturor.