Sus

Un Nou An a început și planurile de vacanță odată cu el. Primul gând: pârtiile de schi! Este sezonul bătăilor cu bulgări, în care vedetele sunt săniile și echipamentele de schi. Europa este renumită pentru stațiunile de schi, în special pentru Alpii înzăpeziți. Însă, din pricina multitudinii de oferte disponibile, este destul de dificil să-ți alegi o anumită destinație. Cele mai populare stațiuni de schi se află în Elveția, Franța, Austria, Italia și Germania. Alpii europeni se ridică la peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării și se întind pe 1.200 de kilometri în opt țări. Această altitudine înseamnă că sezoane lungi de zăpadă, cu condiții perfecte pentru schi. Cu kilometri întregi de pârtii perfecte și peisaje spectaculoase, iată câteva dintre cele mai bune locuri pentru a schia în Europa.

1. Zermatt, Elveția

Înconjurat de cele mai înalte vârfuri din Alpi, inclusiv iconicul Matterhorn, acest sat fermecător are peste 360 km de pârtii, pe patru zone de schi separate. Zermatt este cea mai înaltă zonă de sporturi de iarnă din Alpi și este cunoscută pentru sistemul său excelent de ridicare și pentru faptul că circulația autoturismelor este interzisă. Sania trasă de cai este transportul de poveste de aici!

2. Chamonix-Mont Blanc, Franța

Situl primelor Jocuri Olimpice de iarnă din 1924, Chamonix se află la intersecția dintre Franța, Italia și Elveția. Stațiunea este renumită pentru terenul accidentat și provocator și pentru amenajarea pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa. Ghețarii din jurul Chamonix asigură zonei unele dintre cele mai bune și mai lungi sezoane de zăpadă din Alpi. Există șase zone de schi diferite, pentru toate nivelurile.

3. Lech Zürs am Arlberg, Austria

Pe vremuri, un sat de cultură pe malul râului, Lech și Zürs din apropiere sunt acum cele mai la modă stațiuni de schi din Austria. Stând printre vârfuri blânde de pe malurile râului Lech din regiunea Arlberg, Lech a fost cândva patronat de Diana, Prințesa de Wales. Aici există oportunități excelente atât pentru pârtie de sanie, cât și pentru schi.

4. Cortina D’Ampezzo, Italia

Vechi de 1.000 de ani, orașul Cortina D’Ampezzo este înconjurat de Dolomiți și de cele cinci vârfuri zdrențuite ale Cinque Torri. Situat în valea râului Boîte, el a devenit o destinație populară de schi după olimpiada de iarnă din 1956. Se află la doar două ore de Veneția și are nu mai puțin de 140 de piste de schi și de 80 kilometri de trasee. Cortina D’Ampezzo a fost promovat și în filmul „For Your Eyes Only” cu James Bond.

5. St Moritz, Elveția

St Moritz este cea mai veche stațiune de vacanță de iarnă din lume, apreciată pentru aerul de eleganță și lux. De-a lungul anilor, ea a fost gazda multor competiții de schi, inclusiv a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1928 și 1948. Este cunoscută mai bine pentru alergările intermediare, deși există pârtii pentru fiecare nivel de abilitate. Există, de asemenea, o mulțime de lucruri de făcut în afară de schi: patinaj pe gheață, shopping și cazări excelente, restaurante și petreceri de noapte. Nu rata orașul Corviglia din apropiere și priveliștile sale alpine absolut magnifice.

6. Val d’Isère, Franța

Situată într-o vale înaltă, Val d’Isère este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de schi din Franța. Este casa zonelor de schi de înaltă calitate, printre care Espace Killy, denumită în onoarea câștigătorului medaliei de aur olimpice Jean-Claude Killy. În oraș nu există mașini, ci mulți gurmanzi datorită mâncărurilor excelente și a scenei de petreceri după schi.

7. Kitzbühel, Austria

Satul cu ziduri Kitzbühel este una dintre cele mai frumoase și populare stațiuni din Austria. Situat în apropiere de Innsbruck și Salzburg, în Tirolul austriac, Kitzbühel se remarcă prin clădirile sale pitorești, pline de culoare și străzile pietruite, care găzduiesc hoteluri de lux și magazine cu pretenții. Munții Wilder Kaiser oferă aici kilometri de pârtii schiabile. Kitzbühel găzduiește cursa de coborâre Hahnenkamm, pe una dintre cele mai periculoase pârtii din lume.

8. Livigno, Italia

Situat în Alpii italieni, lângă granița elvețiană din regiunea Lombardiei, Livigno este cunoscut pentru parcurile de zăpadă, cu pârtii și trasee spectaculoase. Schiul și snowboardul sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face aici. Livigno este, de asemenea, o parte din Parcul Național Stelvio și se bucură de un statut special de scutire de taxe. Cu toate acestea, este destul de dificil de atins în timpul iernii. Ai nevie de rezervare cu mult timp în avans, iar drumul până acolo nu este chiar floare la ureche. Dar merită.

9. Gstaad, Elveția

Această stațiune de schi de lux din regiunea Oberlandului Bernean din Alpii Elvețieni este cunoscută pentru munții școlile internaționale de prestigiu. Gstaad este format din cinci sate pline, cu cabane elvețiane-germane de basm. Există peste 240 kilometri de pârtii de orice nivel și trasee de fond, toate conectate cu trenuri și telecabine.

10. Courchevel, Franța

Strălucirea Courchevel este formată din patru sate conectate și pârtii strălucitoare de schi. Un punct de top al celor bogați și celebri, Courchevel este plin cazări, buticuri de lux și restaurante cu stele Michelin. Cu toate acestea, există, de asemenea, aproape 160 kilometri de pârtii de schi pentru toate nivelurile. Orașul este conectat la stațiunile de schi de la Les Trois Vallées.

11. Alpbach, Austria

Plin de ferme tradiționale din lemn, satul pitoresc Alpbach a fost numit „cel mai frumos sat din Austria.” Fiind renumit mai mult datorită peisajelor și a atmosferei de poveste, el atrage puțini schiori, fie ei și începători. Ți-l recomandăm pentru o vacanță la schi relaxantă, în care să simți să ai pășit într-o altă lume. Există și o minunată zonă de schi în valea vecină, Wildschonau.

12. Courmayeur, Italia

Situat pe partea italiană a Muntelui Blanc (sau Monte Bianco), orașul pitoresc vechi Courmayeur este cunoscut pentru terenul său provocator și pentru hotelurile și restaurantele pline de farmec. În timp ce majoritatea pârtiilor sunt destinate experților, Dolonne din apropiere are pârtii potrivite pentru începători.