Sus
autocare hello holidays

Cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, Grecia este o destinatie atractiva pentru romani, atat pentru peisaje, cat si pentru cultura si istoria sa.

Din fericire, calatoria catre aceasta splendida destinatie dureaza mai putin datorita deschiderii noului punct de frontiera Makaza – Nimfea de la granita dintre Bulgaria si Grecia. Cei 370 km ai drumului Ruse – Makaza, care leaga Romania de Grecia, se parcurg in aproximativ 5 ore, fiind cel mai scurt drum care leaga cele doua tari.

Pana la deschiderea acestei frontiere, majoritatea romanilor alegeau sa mearga in Grecia pe drumul clasic, Sofia – Promachonas, care este semnificativ mai lung decat cel prin noul punct de frontiera (plus ca fie se trece prin Sofia – un oras aglomerat, fie se ocoleste Sofia – iar drumul pe centura nu este foarte bun).

Noul traseu este recomandat mai ales pentru cei care aleg sa petreaca concediul in Thassos, Paralia Katerini, Halkidiki sau Asprovalta, ruta prin Makaza – Nimfea fiind mai scurta decat cea clasica prin Sofia. Datorita autostrazii de 670 de kilometri care leaga Grecia de la est la vest, se poate ajunge mai repede chiar si pe insule ca Lefkada, Corfu sau Zakynthos.

Pentru exemplificare sa luam una dintre cele mai vizitate insule grecesti, Thassos, iar punctul de plecare Bucuresti. Distanta pentru ruta Bucuresti – Ruse – Sofia – Promachonas – Keramoti (portul de unde se ia ferry pentru insula Thassos) este de 800 de kilometri si se parcurge, fara pauza, in 12 ore. Punctul de frontiera Makaza – Nimfea scade distanta dintre Bucuresti si Keramoti pana la 556 de kilometri, fiind o diferenta de peste 200 de kilometri. Ruta trece prin localitatile Ruse, Byala, Veliko Tarnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Nimfea si Komotoni. Distanta se parcurge in 8 ore, fara pauza si este destul de lejer pentru soferi pentru ca nu sunt foarte multe tiruri sau autocare. Ultimul oras, Komotoni este la numai 12 kilometri de granita Bulgaria – Grecia. Din acest oras intrati direct pe autostrada Egnatia Odos care se termina in portul Igumenitsa.

Este important sa nu uitati de vigneta pentru Bulgaria, amenzile fiind usturatoare. Aceasta se poate achizitiona din apropierea vamii Ruse sau de la unele benzinarii (5 euro pentru o saptamana, 13 euro pentru o luna). Lipirea vignetei pe parbriz este obligatorie. In Grecia nu trebuie sa va faceti griji in privinta vignetei  deoarece grecii nu percep taxa pentru vigneta in schimb taxeaza folosirea autostrazilor. In ceea ce priveste benzina, v-as recomanda sa faceti plinul in ultimul oras inainte de vama cu Grecia (Kardzhali, 45 km de granita, unde veti gasi o benzinarie OMV), in Bulgaria pretul pentru un litru de benzina fiind mai mic decat in Grecia.

 autor: Carmen Proca

]]>