Sus
Platamonas Grecia

Platamonas este o statiune foarte animata, dar in acelasi timp reuseste sa isi pastreze aerul pitoresc. Este o destinatie care vine in intampinarea dorintelor tuturor turistilor, indiferent de varsta sau gusturi. Este atat un loc de relaxare si in acelasi timp ofera multe optiuni pentru cei energici. Centrul statiunii este locul de intalnire dintre tavernele colorate, biserica impunatoare, plaja intinsa, sunetul marii si al muzicii de la terasele amplasate pe plaja.

Platamonas este situat si in apropierea unor obiective turistice foarte importante: sit-ul arheologic Dion, satul traditional Paleo Panteleimonas, Cetatea Platamon, orasul Litochoro, Biserica Agios Dionisyos, Biserica Aghia Paraski si izvorul tamaduitor din Valea Tembi.

Castelul din Platamonas este o fortificatie ce dateaza din secolul al X-lea, situata la poalele Muntelui Olimp. Mai multe informatii puteti citi aici.

Litochoro sau satul de piatra este o asezare traditionala, dar foarte cocheta, un labirint de stradute inguste din piatra, printre casele traditionale cu acoperisuri viu colorate.

In Valea Tembi, pe malul raului Pinios se afla un templu închinat lui Apollo, unde erau incoronati cu lauri castigatorii jocurilor pytiene.

Tot aici se afla Biserica Agia Paraskevi, un lacas mic sapat in stanca, unde se afla moastele sfintei Paraskevi, considerata protectoarea nevazatorilor. In spatele grotei se afla izvorul tamaduitor. Conform traditiei Sfanta Paraskevi s-a nascut in Italia, intr-o zi de vineri (de unde si numele sau), iar dupa moartea parintilor si-a impartit averea saracilor si a contribuit la distribuirea invataturilor crestine.

Deoarece Valea Tembi este locul unde mitologia greaca se intalneste cu crestinismul ortodox, in apropiere se afla un alt izvor, Izvorul Afroditei, iar potrivit legendelor ca persoanele care isi dau cu  apa pe fata intineresc.

Vechea manastire Agios Dionisyos este situata la 18 km de Litochoro. A fost ridicata in secolul 16 de Agios Dionysios, care a trait ca un pustnic intr-o pesteră din apropiere, care acum este cunoscuta sub numele de Agio Spilaio (Pestera Sfanta).

Paleos Panteleimonas este un sat vechi care a fost ridicat la începutul secolului al XV-lea. A fost parasit in anii ’60 si a devenit destinatie turistica după ce a fost declarat Monument de Patrimoniu National in 2003. In prezent are aprox. 3000 de locuitori.

Orasul antic Dion este renumit pentru zidurile si templele sale. Inafara zidurilor oraselor s-au descoperit templele lui Zeus, Isis, precum si al Demetrei, teatrul grec, cel roman si stadionul.

Plajele din Platamonas: Plaja principala este intinsa, fiind amestecata (nisip + pietricele) insa exista si plaja de nisip, pe ambele fiind amenajate beach baruri. In continuarea statiunii Platamonas se afla statiunea mult mai linistita Nei Pori care ofera o plaja generoasa, nisipoasa. Transportul dintre cele doua statiuni se face fie cu autobuzul, fie cu un trenulet simpatic (aceastea vin din ora in ora).

Noi va dam 5 motive sa vizitati Platamonas!

1. Privelistea impresionanta: muntele Olimp se ridica impunator in zare, marea este azurie iar vegetatia bogata. 2. Statiunea animata: tavernele, restaurantele, gelateriile, magazinele de suveniruri si terasele de pe malul marii, cu siguranta va vor tine ocupati pe timpul zilei. 3. Excursiile optionale: din Platamonas: se pot face excursii catre muntele Olimp, Meteora, Salonic sau Atena. 4. Evenimentele locale: in fiecare weekend la celebra cetate din Platamonas au loc concerte, spectacole de teatru sau dansuri. 5. Atractiile turistice: Cetatea Platamon, sit-ul arheologic Dion, satul traditional Paleo Panteleimonas, orasul Litochoro unde se afla unul dintre cele mai cunoscute cimitire traditionale grecesti – Hagios Athanasios. In Valea Tembi se afla si Agio Dinonisios, Agia Paraskevi, Agii Apostoli si Profetul Ilie care aduna in fiecare an numerosi pelerini straini.

Recomandarea noastra:

Studio Natassa amplasat la 5 minute de centrul orasului si la 3 minute de plaja, 2 minute de supermarket.

Dotari: TV, grup sanitar cu dus, chicineta, hota, minifrigider, balcon, aer conditionat.

[gallery ids="851,845,850,848,849,847"]]]>