Sus
Akropolis

Mai jos am realizat un top al celor mai indragite obiective turistice din Atena, tinand cont totodata de importanta istorica si de frumusetea arhitecturala. Grecia este o poarta catre istorie iar cele 10 atractii turistice sugerate de noi sunt doar o mica parte din ceea ce puteti descoperi vizitand aceasta tara a miturilor. Restul topului il puteti continua voi, dupa ce veti reveni dintr-o vacanta de vis!

1. Acropola din Atena este simbolul Greciei, o bijuterie a arhitecturii antice, care a fost edificata in timpul secolului de aur al lui Pericle. Reprezinta cel mai inalt punct aflat in inima Atenei, un loc unde pe vremuri, populatia orasului se refugia in caz de razboi. Ulterior aici a avut loc nasterea culturii occidentale: de la religie, la arta, filosofie si politica, tot ceea ce era important pentru Atena se petrecea in acest loc unic. Acropola cuprinde 21 de vestigii de o mare importanta istorica si arhitecturala: Partenonul, Erehteionul, Propylea, Statuia Atenei Promachos, Templul Atenei Nike, Altarul Atenei, Templul lui Dionysos, Odeonul lui Herodes Atticus, Teatrul lui Dionysos Eleuthereos, Odeonul lui Pericle si Templul Atenei.

2. Templul lui Zeus Olimpianul este un templu de dimensiuni colosale (desi astazi mai raman in picioare doar 15 coloane din cele 104) din Atena. Constructia acestui templu a inceput in secolul al 6-lea i.Hr., dar lucrarea a fost finalizata abia in timpul domniei imparatului roman Hadrian in secolul 2 d.H. In timpul perioadei romane a Atenei, era considerat cel mai mare templu din Grecia. In interior se aflau doua statui colosale din aur si fildes: una a lui Zeus, o replica a celei din Olimpia (una dintre cele Sapte Minuni ale Antichitatii) si cealalta a imparatului Hadrian.

3. Gradinile Nationale au fost create in anii 1840, fiind unul dintre punctele centrale ale Atenei, in apropierea Palatului Prezidential. Gradina este creatia reginei  Amaliei, sotia regelui Otto, primul rege al Greciei. Aceasta adus aici specii de plante din intreaga lume pentru a a crea un loc de o biodiversitate uimitoare. Pe langa vegetatia bogata, tot aici se gasesc si diverse ruine, coloane si mozaicuri. Aici a avut loc si celebrul accident, in urma caruia regele Alexandru al Greciei, fratele Reginei Elena a Romaniei, a fost muscat de o maimuta si a murit din cauza ranii la scurt timp, eveniment ce a cauzat o destabilizare statala. Winston Churchill a scris: „Nu exagerez cand remarc faptul ca un sfert dintr-un milion de oameni au murit datorita muscaturii acelei maimute.”

4. Muzeul Acropolis, inaugurat in anul 2009  este unul dintre cele mai moderne muzee din lume si gazduieste aproximativ 3000 de artefacte gasite in Acropolisul atenian. Aspectul sau modernist contrasteaza puternic cu ruinele antice, acest lucru fiind un motiv de conflict intre populatie si autoritati. Cele 3 etaje gazduiesc 3 galerii: Galeria Coastei Acropolei, Galeria Arhaica si la ultimul etaj  Galeria Parthenonului. Incercarea de a recupera artefacte ajunse in posesia British Museum a stat la baza construirii acestui nou muzeu. Lord Elgin, Ambasatorul britanic in Imperiul Otoman a fost acela care a vandut nenumarate artefacte in Anglia, acestea nefiind returnate grecilor  in trecut, pe motiv ca acestia nu au un spatiu demn de valoarea pe care acestea le poarta (vechiul muzeu avand dimensiuni modeste). In prezent artefactele sunt in continuare in posesia British Museum.

5. Muntele Lycabettus este cel mai inalt punct din Atena ( 277 m). Aici se ajunge foarte usor cu funicularul, sau puteti urca treptele, pentru a va bucura de privelistea impresionanta. Conform mitului, Atena a scapat o piatra in timp ce lucra la constructia Acropolei si asa a fost creat acest munte. Povestile din folclor fac referire la acest loc ca un refugiu pentru lupi.

6. Muzeul National de Arheologie gazduieste cele mai importante artefacte din toata Grecia. Muzeul Este cel mai mare muzeu din Grecia si unul din cele mai mari muzee din lume. Colectiile sale cuprind 20.000 de exponate (statui, masti, obiecte decorative, amfore) oferind o panorama a civilizatiei grecesti de la inceputul erei preistorice pana la perioada antica tarzie. Majoritatea artefactelor au fost recuperate din mare, unde s-au aflat timp de mai bine de 2000 de ani.

7. Piata Syntagma cunoscuta si sub numele de Piata Constitutiei se afla chiar in fata cladirii Parlamentului si este principala piata din Atena. Aceasta poarta denumirea „Constitutiei” deoarece constitutia Greciei a fost proclamata de la balconul palatului regal cu vedere spre piata, la data de 3 septembrie in anul 1843. La interval de o ora in piata are loc ceremonialul de schimbare a garzii regale, in fata cladirii Parlamentului.

8. Cartierul Plaka este cel mai vechi si pitoresc cartier din Atena, unde o plimbare prin labirintul strazilor inguste va dezvaluie partea traditionala a Greciei.

9. Muzeul Bizantin cuprinde peste 30 000 de exponate constand in icoane, sculpturi, ceramica, vesminte bisericesti, picturi, bijuterii si elemente arhitecturale (picturi murale si mozaicuri).Expozitia permanenta este impartita in doua parti principale: prima este inchinata Bizantului (sec. IV-XV) iar cea de-a doua, intitulata „Din Bizant pana in epoca moderna”, reprezinta arta secolelor XV-XX.

10. Cap Sounion este cel mai sudic punct al regiunii Attica, in antichitate servind drept reper marinarilor. Este cunoscut ca un loc sacru, astazi pastrand doar coloanele albe ale templului lui Poseidon. Pe una dintre coloane poetul britanic Lord Byron, indragostit de Grecia, a scrijelit propriul nume.  Conform mitului aici s-a aruncat in mare regele Egeu, cand a vazut corabia fiului sau intorcandu-se cu panze negre.  Egeu cuprins de durere s-a aruncat in mare, crezand ca fiul sau a murit. In realitate, Tezeu a invins minotaurul din labirintul din Knossos, dar a uitat sa puna panzele albe.

]]>