Sus

Eterna si fascinanta Grecie ofera vizitatorilor nu numai plaje cu nisip alb, croaziere pe apele turcoaz ale celor trei mari (Egee, Mediteraneana si Ionica), bucatarie mediteraneana gustoasa, ci si multe alte puncte de atractie printre care: castele, munti si refugii ale zeilor, manastiri si parcuri acvatice.

Un reper important al Greciei este micul oras-statiune PLATAMONAS (2000 de locuitori), situat pe coasta Marii Egee, la 25 de km de Muntele Olimp, la poalele de sud-est ale acestuia.

Oraselul, al carui nume se traduce prin “plaja lunga”, este considerat una dintre cele mai importante destinatii turistice din prefectura Pieria, datorita cazarii si serviciilor ieftine si de calitate, precum si datorita amplasarii, fiind foarte aproape de orasele Katerini si Larissa, la 38 si respectiv 49 de km.

Odata ajuns in PLATAMONAS, poti opta pentru cazare pornind de la tarife extrem de mici, in: studiouri (garsoniere) cu regim de autogospodarire sau la hoteluri in regim de demipensiune si ajungand pana la tarife mai ridicate, valabile pentru cazarile la hoteluri de 4 si 5 stele, in regim all-inclusive.

Statiunea te intampina cu numeroase restaurante si cafenele, dar se remarca prin renumitul Castel Bizantin, construit in secolul X, intre 1204 si 1222, pe locul pe care, potrivit unor izvoare istorice timpurii, se afla oraselul antic Herakleion.

Binecunoscuta cetate de la Platamonas este reprezentata de un castel ridicat de cruciati intr-o pozitie strategica, la iesirea din Valea Tembi (Tempe), prin care trece drumul principal care duce de la Macedonia la Tesalia si mai departe pana in sudul Greciei.

Cea mai mare parte a castelului de la Platamonas a fost cladita de regele franc al Salonicului, Boniface de Momferatikos, in 1205, peste un castel bizantin preexistent, fapt dovedit de parti ale zidurilor datând din secolele al VI-lea, al IX-lea si al X-lea.

Castelul este mentionat pentru prima data in textele din secolul al XIII-lea , atunci când conducatorii franci de la Salonic au facut reparatii extinse la fortificatiile sale. Renovari ale castelului au fost facute si de conducatorii bizantini din secolul al XIV-lea, precum si de cei venetieni in secolul al XV-lea.

Dupa caderea Constantinopolului, in urma celei de-a 4 cruciade din 1204, Boniface Momferatikos , care a capturat Tesalia , a oferit castelul regelui Roland Piskia. El i-a dat forma pe care o putem vedea astazi . La scurt timp dupa aceea, cetatea – castel a fost recucerita de catre bizantini , iar apoi din nou de catre turci, in 1470, care au reparat-o si au fortificat-o. Castelul de la PLATAMONAS a jucat un rol important in perioada ocupatiei turcesti , mai ales in secolele XVIII si XIX. Dovezile arheologice arata, de asemenea, ca ar fi fost folosit de catre populatia crestina care a fost insa redusa in secolul XIX de ciuma care a cuprins Europa. De atunci, castelul este nelocuit.

In prezent, Castelul de la Platamonas este locul unde in fiecare vara se organizeaza o parte din seria de manifestari cultural-artistice ale Festivalului Olimpului: spectacole de teatru, concerte, expozitii, targuri si alte activitati din sfera artelor vizuale.

Castelul poate fi vizitat tot timpul anului, biletul de intrare costand 2 euro.

Alte atractii ale statiunii PLATAMONAS sunt Muntele Olimp, leaganul zeilor si Parcul National Olimp.

Oferta Hello Holidays in PLATAMONAS o puteti viziona aici

 ]]>